Nescafe Hazcafe'yi bitirdi
Nestle, "3'ü 1 arada" sloganıyla ürettiği Nescafe'nin ambalajını taklit ederek Hazcafe markasıyla kahve üreten firmaya karşı açtığı hukuk savaşını kazandı.

İsviçre merkezli Nestle firması "3'ü 1 arada" sloganıyla ürettiği Nescafe'nin aynı ambalajla üretimine başlayan Beyazlar Gıda şirketim mahkemeye verdi. Açılan dava sonrası Beyazlar'ın Hazcafe markalı hazır kahve üretiminin durdurulmasına karar verildi.
"Kupa da taklit"
Beyazlar Gıda bir süre önce Nescafe'nin "3'ü 1 arada" sloganı ile üretip, pazarladığı hazır kahve ürününün birebir aynısını üretmeye başladı. İki hazır kahve paketinin arasındaki tek fark markalardı. Beyazlar Gıda ürününde yine Nescafe'yi hatırlatan bir marka kullanmıştı: Hazcafe. Nestle firması bunun üzerine harekete geçti ve Beyazlar'ı mahkemeye verdi. Markası ile bütünleşen kırmızı kupanın da "3'ü 1 arada" ürününün ambalajında kullanıldığını, kupanın taklit edildiğini, davalının tek fark olarak Nescafe yerine Hazcafe yazdığını vurgulayan Nestle, dava dilekçesinde "Hazcafe "3'ü 1 arada" ürün ambalajı "Nescafe 3'ü 1 arada" ile ayniyet derecesinde benzer. Benzerlik tüketiciyi kolaylıkla yanıltır" dedi. Başvuru dilekçesinde 138 yıllık bir şirket olduğunu belirten Nestle, 470'ten fazla fabrikası ile dünyanın en büyük yiyecek, içecek ve gıda şirketi olduğunu belirterek, "Tanınmışlığımızdan ve güvenirliliğimizden faydalanmak istediler. Beyaz Nescafe logomuzu ve kırmızı kupamızı aynen taklit ettiler. Bizim ambalajda "Mükemmel karışım", onlarınkinde "Nefis karışım" yazıyor" dedi.
Ambalaj taklidinin bilirkişi tarafından da rapor edilmesi üzerine mahkeme, davalı Beyazlar Gıda tarafından üretilen ürün ambalajının kullanılmasının, üretilmesinin ve dağıtılmasının önlenmesine karar verdi.
Yüksel Koç/Vatan