Cumhuriyet tarihinin en pahalı boşanma davası!

Cumhuriyet tarihinin en pahalı boşanma davası!

“Türkiye’nin en zenginleri listesinde” yer alan işadamı, eşinden boşanıyor. Ödeyeceği tazminat ise..

Cumhuriyet tarihinin en pahalı boşanma davası!
16px
24px
18.03.2010 14:31
ABONE OLgoogle

İdriz Çokal'ınhaberi/Para Dergisi

225 milyon dolarlık servetiyle “Türkiye’nin en zenginleri listesinde” yer alan Mehmet Yıldırım, 28 yıllık eşinden boşanıyor. Kiraz Yıldırım, asgari tazminat tutarı olan yüzde 10’u kazansa bile 25 milyon dolara sahip olacak...

BAZI zengin aileler vardır; sıra dışı olaylara karışmadıkları takdirde kamuoyunda gündeme gelmezler. Yıldırım ailesini de bunlara örnek gösterebiliriz. Ali Rıza, Yüksel ve Mehmet Yıldırım kardeşler, bugün 1.5 milyar TL ödenmiş sermayeye sahip Yıldırım Şirketler Grubu’nun sahipleri. Kömür ticaretiyle başladıkları iş hayatlarına gübre, tersane ve krom yatırımlarıyla devam ediyorlar.

Son dönemlerde bu ailenin adı Şeker Fabrikaları’nın özelleştirmesiyle gündeme geldi. İhalede 600 milyon dolarla ikinci yüksek teklifi verdiler. Yıldırım kardeşler, bundan önce Forbes Türkiye tarafından hazırlanan “en zenginler” listesinde ilk 100’e girerek adlarını duyurmuştu. 2008 yılına ait listede Ali Rıza ve Yüksel Yıldırım kardeşler 275’er milyon dolarla 80’inci, Mehmet Yıldırım ise 225 milyon dolarla 101’inci sırada yer almıştı. Geçen ay açıklanan Forbes Türkiye 2009 listesinde ise Ali Rıza ve Yüksel Yıldırım kardeşler 600’er milyon dolarla 57 ve 59’uncu sırada yer aldılar. Mehmet Yıldırım ise bu kez listede yer almadı. Çünkü Yıldırım ailesi, bu yıl listede sadece iki kardeşin yer almasını, servetin de onlar adına pay edilmesini istemiş...

Bu aile kararıyla ne kadar bağlantılı bilemiyoruz ama, geçen hafta Yıldırım Şirketler Grubu’nda Mehmet Yıldırım’a ait hisseler üzerine tedbir konuldu. Biz de bu tedbir kararının nedenlerini araştırmaya karar verdik. Kadıköy Aile Mahkemesi tarafından konulan tedbirin gerekçesinin boşanma davası olduğunu öğrendik. Yıldırım kardeşlerin en küçüğü Mehmet Yıldırım, 28 yıllık eşi Kiraz Yıldırım’dan boşanmak için dava açmıştı. Dava süreci devam ediyor. Tabii ev hanımı olan Kiraz Yıldırım da 28 yılın tazminatını istemiş.

Hatırlanacağı gibi, 2002’de Türk Medeni Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmıştı. Bu değişiklikler, eşlerin ortaklığını da içeriyor. Eğer malların ayrılığı (evlilik sözleşmesi) yapılmadıysa, 2002 yılından sonra edinilen mallarda eşlerin ortaklığı söz konusu. Dolayısıyla Mehmet Yıldırım’ın hisseleri üzerinde eşi de doğrudan pay hakkına sahip.

Bakıldığında, Yıldırım Grubu’nun asıl büyümesini 2002’den sonra yaptığı görülüyor. Mehmet Yıldırım’ın serveti, Forbes listesine göre 225 milyon dolar. Mahkemeler, bu tür davalarda eşlere servetin ortalama yüzde 30’unu veriyor. Bu oran minimum yüzde 10, maksimum yüzde 40 olabiliyor. Kiraz Yıldırım’a, 225 milyon doların en az yüzde 10’u tazmin edildiğinde bile 25 milyon dolar gibi oldukça yüksek bir rakam ortaya çıkıyor. Bu da Türkiye tarihinin en büyük boşanma tazminatı olarak tarihe geçecek.

Geçmişte en yüksek tutarlı tazminat davası, işadamı Halis Toprak’ın ilk eşi Ayşe Toprak’tan boşanması sırasında açılmıştı. Halis Toprak, 2000’da Ayşe Toprak’a 5 milyon TL (9.2 milyon dolar) ödemeye mahkum edilmişti.

“Mal kaçırıyor” iddiası

Yıldırım Şirketler Grubu’nda Mehmet Yıldırım’a ait hisselere boşanma davası nedeniyle tedbir konduğunu belirtmiştik. Kiraz Yıldırım, eşinin mal kaçırdığını iddia ederek avukatlarını harekete geçirmiş. Bu konuda da ilginç iddialar var. Grup şirketlerinde üç kardeşin hissesi şimdiye kadar eşitmiş. Boşanma davasının açıldığı Haziran 2009’dan sonra yapılan sermaye artırımlarına Mehmet Yıldırım ya çok az iştirak etmiş, ya da hiç katılmamış. Hal böyle olunca da yüzde 33 olan payı erimiş. Bunu “mal kaçırma” olarak yorumlayan Kiraz Yıldırım’ın avukatları da Kadıköy Aile Mahkemesi’ne başvurarak hisseler üzerine tedbir kararı aldırmış. Bu tedbir kararları geçen hafta cuma günü Gemlik Ticaret Sicil Müdürlüğü ve şirketin defterlerine işlenmiş.

Yıldırım Şirketler Grubu

Yıldırım Holding
Gemlik Gübre
Beykoz Kundura Fabrikası
Yıldırım Dış Ticaret
Yılyak Yakıt
Eti Krom
Yılmar Denizcilik
Marmara Tersanesi
Gemlik Gübre
Yılfert Gübre
Yılport
Yıltek
Vargon Krom

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde