Diyabet hastalığı hakkında merak edilenler..

Diyabet hastalığı hakkında merak edilenler..

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Banu Kazanç, Dünya Diyabet Haftasına istinaden, diyabetikle ilgili ençok merak ediler soruları cevaplandırdı. Diyabet hastalırını yakından ilgilendiren konular..

Diyabet hastalığı hakkında merak edilenler..
16px
24px
15.11.2005 22:17
ABONE OLgoogle

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Banu Kazanç, Dünya Diyabet Haftasına istinaden, diyabetikle ilgili sorulara verdiği cevaplar....

Diyabet Beslenme Planı var mıdır? Varsa nasıl bir plan dahilinde yapılmalı?

Şeker hastalığında beslenme, sağlıklı besinlerin seçimi, bu seçilen besinlerin gerekli miktarda alınması ve gereken zamanda yenilmesi ile hastalık kontrol altına alınabilinir. Bunları yaptığınızda diyabetiniz iyi bir şekilde kontrol altına alınmasında önemli bir yol almış olacaksınız. Beslenme ve hastalığın seyrinin paralel gittiği en önemli rahatsızlık diabettir. Beslenme programı kişinin kan şekeri düzeyine, kilosuna, yaptığı aktiviteye ilaç ve insülin kullanıp kullanmadığına, insülin dozuna, yaşam şekline, kişinin sevdiği yiyecekler de göz önünde bulundurularak, diyet uzmanını da size özel hazırlanmalıdır.

Farklı diyabet tipleri, farklı beslenme türüne göre mi hareket etmeli?

Başlıca 2 tip diyabet vardır. Tip1 diabet ve Tip 2 Diabet. Tip 1 diabette vücut çok az insülin yapan veya hiç insülin yapmaz. Tip 2 diabette ise vücut insulin yapar fakat gerektiği gibi kullanamaz. Tip 2 Diabet insülin gerektirmeyen diabetittir. Bütün kişiler beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek hastalığı kontrol altında tutabilirler. Tip 2 diabet en çok rastladığımız diabet şeklidir ve daha çok 40 yaş sonrasında  görülür.  Uygun, dengeli ve kişiye özel beslenme programı ile kan şekeri rahatlıkla kontrol altına alınabilinir.
Tip1 diabette ise vücut çok az insülin yapar yada hiç yapmayacağı için, hastaların başından itibaren dışarıdan cilt altına yapılacak insülin tedavisine ihtiyaç duyulur. Yine tip 2de de insülin kullanımına bağlı olarak beslenme programının dikkatli bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu diabet çoğu zaman genç yaşlarda başlar fakat ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Hazır diyabetik ürünlerin etkisi nedir? Her Türlü diyabetik ürünler yenilebilir mi? Yan etkisi var mıdır?

Diyabetik ürünler beslenme programında, uygun ürün, uygun miktarda seçildiği sürece beslenme programına renk katacaktır. Yalnız diyet yada diyabetik ürün denince insanlar istenildiği kadar yenilebilir düşüncesi yaygın olmakla birlikte  bu kanı son derece yanlıştır. Bir ürün diyabetik olsa dahi içeriği iyi bir şekilde incelenip uygun olan  miktarda tüketilmelidir. Aksi takdirde kan şekerinizi yükseltebilir. Piyasadaki diabetik ürünlerin içeriği ve miktarı ile ilgili uzmanınızla konuşmalısınız.

Yapay Tatlandırıcıların etkisi nedir? İşe yarar mı?

Yapaya tatlandırıcılardan Sakarin, Siklamat, Aspartam, Asesulman- K gibi tatlandırıcılar bulunmaktadır. Bazı ürünlerde de Asperman+ Asesulfom K  birlikte kullanılmaktadır. Diyabetiklerin beslenme programlarında tatlandırıcılar önemli rol oynar.  Sıvı içeceklerin tatlandırılması ile  veya sütlü tatlı yapımında kullanılması gibi. Tatlandırıcıların insanların üzerinde sağlığa zarar verici bir etkisi bulunamamıştır.

Diyabetli hastaların dikkatli beslenme haricinde yapması gereken egzersizler var mı?

Diyabetli hastaların tedavisinin ilk aşama diabet tipinin belirlenip ilaç ve insülin dozlarının ayarlanıp diyet programının klinik tedaviye paralel olarak programlanması ile başlar yine bunlara paralel olarak aktiviteninde hergün düzenlenmesi gerekir. Bu aktivite  genellikle yürüyüşle düzenlenir. Kişinin beslenmesine ve aldığı ilaçlara göre 30 ila 60 arası değişebilsin.

benzer haberler
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde