Dolar
49,6987
0,06%
Euro
55,6784
-0,09%
Sterlin
66,5805
-0,15%
Bitcoin
4.008.123
-0,54%
BİST-100
11.116,99
-0,92%
Gram Altın
6.384,773
-0,65%
Gümüş
53,96
-1,19%
Faiz
39,54
0,00%

Ben yutmam, demeyin, okuyun

UYANIKLAR, ESKİDEN İSTANBUL'A GELENLERE GALATA KÖPRÜSÜNÜ SATARDI. ŞİMDİYSE..

30.04.2006 10:54 •
Haberi paylaşın
Ben yutmam, demeyin, okuyun
16px
32px

Kimi dini inancınızı hedef alıyor, kimi cinsel zaafınızı. Kandırılanlar arasında Adnan Şenses de var, Beyazıt Öztürk de.

Dolandırıcılar ise bazen doktor oluyor, bazen polis ya da Mahsun Kırmızıgül. İşadamına dadanan ayrı, yaşlının, gencinki ayrı. Yerlisi de var, İsrailli, Nijeryalısı da. Zamane dolandırıcıları benim diyen külyutmazı katakulliye getirecek senaryolarla çıkıyor kişilerin karşısına. Ben yutmam, bana olmaz demeyin, iş başa gelmeden şu son moda dolandırıcılıklara bir göz atın.

BARTIN

Define senaryosu

İşte Uğur Dündar’ın ortaya çıkardığı film gibi bir dolandırıcılık. Seçilen alana bir küp altın benzeri heykelcik gömülüyor. Civarda arazi almak istiyormuş gibi yapıp zengin bir köylüyle samimiyet kuruluyor. Hikaye şu: Ekip, İsveç’teki zengin biri tarafından, dedesinin gömdüğü defineyi bulmak için gönderilmiş. Zengin adam, bulana 12 milyon Euro verecek. İhtiyatlı köylü çetenin haritada gösterdiği yerden küp dolusu altın heykelcik çıkınca oltaya yakalanıyor. Üstelik çete, altınları da köylüye bırakıp, İsveç’e alıcıları getirmeye gidiyor. Ardından çete köylüyü telefonla arıyor. Masraflar için acil para istemeye başlıyor. Vize masrafları için 13 bin Euro, yok filanca rüşvet için acil şu kadar Euro... Altınlara bakıp, istenen parayı ödeyen Tuzcular Köyü muhtarı Bahattin Manav, ocak ayında 155 milyar lirasını kaptırdı. Çetenin sadece Bartın civarında 500 bin YTL vurgun yaptığı tahmin ediliyor. (Ocak, 2006).

İSTANBUL

Doktor Egemen

İstanbul’da kendini Doktor Egemen olarak tanıtan, doktor önlüğü giyen kişi hasta yakınlarını indirim vaadiyle dolandırıyor. Hastanelerde yakını yatan birini bulup "Orada ameliyatlara giriyorum, size yüzde 30 indirim yaptırayım. Fazlasını yaptırabilirsem üstü benim" diyor. Kayınpederi Alman Hastanesi’nde tedavi gören T.G. (51) de indirim lafını duyunca eşini aradı, para alarak gelmesini istedi. Doktor Egemen’le hastaneye giden çift evrakları verip kafeteryada beklemeye başladı. Sahte doktor işlemlerle uğraşırken, gerekirse diye otomobilinin anahtarını da T.G.’ye vermişti. Doktor Egemen bir süre sonra gelip, 12 bin liralık faturaya yüzde 60 akraba indirimi yaptırdığını söyledi. Payına düşen 3 bin 250 YTL’yi alıp gitti. Sonra ortadan kayboldu. Anahtar çalıntı bir otoya aitti. (Mart, 2006).

BATMAN

Dantel çetesi

Bu çetenin küfesinde 2 bin Batmanlı kadının parası var. Biri kadın, üç kişilik grup mahallede bir dükkan kiralıyor. "Evlerinizde örmek için dantel işi veriyoruz" sloganıyla kadınları çağırıyor. Gelenlere sipariş verip bunları 100 YTL’ye alacaklarını söylüyor. Danteller standart olsun diye iplik çeteden. Ama 2 YTL’lik ipliği kadınlara peşin 7.5 YTL’den satıyorlar. Kadınlar eve dönüp gece gündüz çalışırken, çete ortadan kayboluyor. Batman Aydınlıkevler Mahallesi’nde kadınlara haftalarca dantel ördürüp, semt lokantasına bile borç takarak kayıplara karıştılar. (Nisan, 2006).

İSTANBUL

Yabancı vurgunu

İsrailli iki işadamı, krizden hemen sonra Perpa Ticaret Merkezi’nde şirket kurup 25 kişiyi işe aldı. Gazetelere "şok kampanya" sloganıyla tam sayfa ilanlar verip 12 ay taksitle her marka beyaz eşyayı ucuza sattıklarını duyurdu. Şirkete başvuran