Dolar
44,6708
0,16%
Euro
52,4581
0,46%
Sterlin
60,219
0,33%
Bitcoin
3.260.572
1,11%
BİST-100
14.056,88
2,69%
Gram Altın
6.867,006
0,50%
Gümüş
76,53
1,47%
Faiz
40,84
-0,17%

Elon Musk'ın şirketleri SpaceX, Tesla ve xAI, milyarlarca dolarlık zarar açıkladı

Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX 2025 yılı için yaklaşık 5 milyar dolarlık zarar açıklarken, elektrikli araç markası Tesla da yüzde 46’lık kazanç kaybı yaşadı. Aynı zamanda yapay zeka şirketi xAI milyarlarca dolarlık zarar yazdı.

10.04.2026 13:14Güncelleme: 10.04.2026 13:33
Haberi paylaşın
Elon Musk'ın şirketleri SpaceX, Tesla ve xAI, milyarlarca dolarlık zarar açıkladı
16px
32px

Halide TONGA

Elon Musk’ın işleri havada da karada da 2025 yılında iyi gitmedi. Uzay şirketi SpaceX ve Tesla’nın gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandı.

The Information'ın haberine göre SpaceX, 2025 yılında yaklaşık 5 milyar dolarlık zarar açıkladı. Halbuki şirket halka arza hazırlık sürecinde ve 18,5 milyar dolardan fazla gelir de elde etti.

GEÇEN YIL KÂR ELDE ETMİŞTİ

SpaceX, dünyanın en aktif uzay aracı fırlatma şirketi ve gezegenler arası yolculuğu mümkün kılma konusunda iddialı hedefler belirledi. Ayrıca yörüngede yapay zeka veri merkezleri kurma planlarını da açıklamıştı.

Mart ayında gizlice ABD borsasına kote olmak için başvuruda bulunan şirket, geçen yıl 15 ila 16 milyar dolar gelir üzerinden yaklaşık 8 milyar dolar kar elde etti.

Öte yandan SpaceX, 1,75 trilyon dolardan fazla potansiyel değerlemeyle halka arz olmayı hedefliyor.

TESLA’DA GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜŞ KAYDEDİLDİ

Elektrikli araç markası Tesla ise Orta Doğu krizinden önce birçok ülkede satış rakamlarında düşüş yaşamaya başladı.  Elektrikli araç devinin net karı dördüncü çeyrekte 840 milyon dolara düşerken, 2025 yılının tamamı için kazançlar yüzde 46 azalarak 3,8 milyar dolara geriledi.

Şirketin gelirleri geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 3 azalarak 2024'ün dördüncü çeyreğindeki 25,7 milyar dolardan 24,9 milyar dolara düştü.

Şirketin gelirleri de 2025 yılının tamamı için bir önceki yıla göre yüzde 3 azalarak 94,8 milyar dolara düştü.

YAPAY ZEKASI xAI DA MİLYARLARCA DOLAR ZARAR YAZDI

SpaceX, xAI'ıgeçtiğimiz Şubat ayında 250 milyar dolara satın alırken, birleşen şirketin değeri 1,25 trilyon dolar olarak belirlendi. Hedef ise, uzay tabanlı veri merkezleri kurmak olarak açıklandı. xAI, 2025’te hızlanan yatırımların etkisiyle milyarlarca dolarlık zarar yazdı. Şirketin yalnızca geçtiğimiz Ocak ayında bir çeyrekte yaklaşık 1,46 milyar dolar zarar ettiği, yılın ilk dokuz ayında ise toplam 7,8 milyar dolar nakit harcadığı belirtiliyor. Gelirlerin yaklaşık 107 milyon dolar seviyesinde kalmasına karşın, veri merkezi ve yapay zeka altyapı yatırımlarının maliyetleri finansalları baskılamaya devam ediyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Bora Koçak, gazete ilanından Sodexo Türkiye’nin CEO’luğuna uzandı
Bora Koçak, gazete ilanından Sodexo Türkiye’nin CEO’luğuna uzandı#Sodexo