"Türkiye'de patlayan bombalardan istifade eden kim?"
Washington Post gazetesi, İstanbul'da yaşanan terör saldırılarını konu ettiği haberinde, Şemdinli olayına atfen "Türkiye'de kavgayı kışkırtanların sadece Kürt militanları olmadığı" yorumuna yer verdi.

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, İstanbul'da geçtiğimiz pazar yaşanan bombalı saldırı ile ilgili yorumunda, patlama sonrası toplanan kalabalığın saldırıdan sadece birkaç dakika sonra PKK'yı sorumlu tutmasını ön plana çıkardı.
Bombanın yerleştirildiğine dair bir görgü tanığı bulunmadığını ve hiçbir örgütün de saldırıyı üstlenmediğini ifade eden gazete,"olaydan sadece birkaç dakika sonra kızgın kalabalığın, saldırıyı PKK'nın gerçekleştirdiği hükmüne vardığına" dikkat çekti. Gazete, 31 kişinin yaralandığı patlama sonrası bir kişinin "Kahrolsun PKK!" diye bağırdığını, "yoldan geçen ve galeyana gelen halkın da şüpheli davranışlar sergilediğine inandığı bir kişiyi linç etmeye kalkıştığını" belirtti. Polisin havaya ateş açmasıyla ve linç edilmek istenen kişinin suçsuz olduğunu duyurmasıyla olayın yatıştığını belirten gazete saldırıdan zarar görenlerle yaptığı röportajlarda "PKK'nın sorumlu tutulduğunu" aktardı.
Türkiye'de bu tür varsayımların son dönemde "nazik bir konu" olduğunu ifade eden gazete, Türkiye'nin güneydoğusunda ve İstanbul'daki saldırılarda teröristlerin faaliyette bulunduğunun uzmanlar tarafından dile getirildiğini yazdı. Gazete, "Ancak diğer faktörlerin resmi bulanıklaştırdığını" belirterek, Şemdinli olayına atıfta bulundu.
TSK'nın iki astsubayı ile bir PKK itirafçısının karıştığı olayın, "Türkiye'de kavgayı kışkırtanların sadece Kürt militanları olmadığı görüşünün altını çizdiği" yorumunda bulunan gazete, "Türk hükümetinin sertleşen unsurlarının sıkı ve askeri bir karşılığı meşrulaştıran bir çatışmayı teşvik ettiği" yönündeki bir komplo teorisine yer verdi. Gazete, güneydoğuda kayıpların yaşanmasının ardından bölgedeki asker sayısının artırıldığını da yazdı.
Haberde, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doğu Ergil'in "İdeolojisi olmayan kör şiddetin bu şekilde artmasından fayda sağlayan kim?" sorusuna yer verildi. Ergil, "yeni tansiyon militarist sistemi yeniden harekete geçiriyor ve yavaş yavaş sivil bir sisteme geçen Türkiye'yi yeniden bir ulusal güvenlik devletine dönüştürüyor" yorumunda bulundu.
Washington/Cihan