Sıfırı tükettik ikinci ele de gün veriliyor
Sıfır otomobilde yaşanan tedarik sıkıntısı ikinci ele de yansıdı. İkinci eli tercih eden vatandaş alacak otomobil bulmakta zorlanıyor.

SIFIR otomobile olan talep tedarik sıkıntısı yaratırken, teslimat süresini uzun bulan vatandaş ikinci ele yöneldi. Satışların geçen yıla göre yüzde 20 arttığı ikinci el piyasasında talebin fazla oluşu sıfırdaki tedarik sıkıntısını ikinci ele de kaydırdı.
Gelen talebin fiyatlara yüzde 10-15 zam olarak yansıdığını söyleyen Autocity Genel Müdürü Bayram Ayyıldız, fiyat artışına rağmen satacak araç bulamaz duruma geldiklerini belirtti.
Ayyıldız “Yaz sezonunun da açılması ile müşteri sayımızda gözle görülür bir artış var. İnsanlar araba almak istiyor fakat bulamıyor. Sektör tedarik sıkıntısı yaşıyor. Bu sebepten fiyatlar geçen yıla göre arttı” diye konuştu. Nisanda şirketlerin filo araçlarını piyasaya sürmesinin ardından biraz rahatlama yaşanacağını tahmin eden Ayyıldız “Bu ancak talebi karşılar. Filodan dönen araçlar piyasa fiyatlarının düşmesine neden olmaz” dedi.
Anadolu müşterisi arttı
Piyasanın canlanmasında Anadolu müşterisinin büyük payı olduğunu dile getiren Opel Odak 2. El Satış Sorumlusu Burak Altay, satışların geçen yılla kıyaslanamayacak kadar iyi olduğunu söyledi. Otokoç 2. El Satış Sorumlusu Mahmut Aksoy da Anadolu insanının İstanbul’dan otomobil alarak kâr ettiğini söyledi.
Bayan sürücülerin artmasının dizel otomatik araçlara ilgiyi artırdığını söyleyen Renault Zenginli Otomotiv 2. El Satış Sorumlusu Talat Çelikbaş ise “Dizel otomatik araç bulmak neredeyse imkansız. Üstelik piyasa fiyatının 3-4 bin lira üzerinde” dedi. Oto Center Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Meydancı ise uzun teslimat sürelerinin satışlarını artırdığını söyledi.
Kaan Zenginli/Star