Dolar
48,6048
0,13%
Euro
56,4768
0,15%
Sterlin
65,7985
0,18%
Bitcoin
3.822.794
2,01%
BİST-100
14.402,84
0,06%
Gram Altın
6.862,181
1,85%
Gümüş
65,02
2,22%
Faiz
39,87
0,28%

Toyota 10 bin elektrikli SUV modeli C-HR EV'yi geri çağırıyor

Toyota, rejeneratif frenleme sistemindeki yazılım hatası nedeniyle sürüş sırasında tekerleklere giden gücün aniden kesilebilmesine yol açan sorun nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 10 bin 2026 model C-HR EV’yi geri çağırıyor.

11.09.2026 13:08Güncelleme: 11.09.2026 13:12
Toyota 10 bin elektrikli SUV modeli C-HR EV'yi geri çağırıyor
16px
32px

Toyota, elektrikli SUV modeli C-HR EV’de tespit edilen yazılım hatası nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 10 bin aracı geri çağırma kararı aldı.

BATARYA GEREĞİNDEN FAZLA ŞARJ OLABİLİR

Rejeneratif frenleme sırasında bataryanın gereğinden fazla şarj olmasına neden olabilen hata, yüksek şarj seviyelerinde elektrikli tahrik sisteminin koruyucu olarak kapanmasına ve aracın sürüş sırasında aniden güç kaybetmesine yol açabiliyor. Toyota, sorunun batarya hücreleri veya motorlardan kaynaklanmadığını belirtirken, geri çağrılan araçların yetkili servislerde yapılacak ücretsiz yazılım güncellemesiyle düzeltileceğini açıkladı.

C-HR EV'lerden yaklaşık bin 310 tanesi Kanada'da bulunuyor. Sahiplerine Kasım ayı başlarında bildirim mektupları gönderilecek ve bayiler, daha erken randevu alan herkes için onarımı şimdiden gerçekleştirebilecek.

DAHA ÖNCE DE GERİ ÇAĞIRMA İŞLEMİ UYGULADI

Toyota 2026 yılında yazılım tabanlı sorunlar ve pil arızası nedeniyle de geri çağırma işlemleri uyguladı. 

Toyota C-HR EV, Toyota’nın bZ modelleri, Lexus RZ ve Subaru Solterra ile aynı e-TNGA elektrikli araç platformunu kullanıyor. Bu modellerde, yüksek voltajlı batarya kontrol yazılımından kaynaklanan güç kaybı riski nedeniyle ayrı bir geri çağırma programı bulunuyor. Sorun, yetkili servislerde yapılacak yazılım güncellemesiyle gideriliyor.

2026 model C-HR EV ve diğer e-TNGA modellerinde ayrıca, araçların birkaç gün park halinde kalması halinde 12 voltluk bataryanın hızlı boşalabildiğine ilişkin kullanıcı bildirimleri de bulunuyor. Bazı kullanıcılar sorunun kablosuz yazılım güncellemeleriyle giderildiğini belirtirken, bu durum Toyota’nın platformda hem servis hem de uzaktan yazılım güncellemelerini kullandığını gösteriyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir PD Dergi’ye konuştu: Ya kazanırım ya öğrenirim
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir PD Dergi’ye konuştu: Ya kazanırım ya öğrenirim#Nihat Özdemir