Dolar
49,949
0,12%
Euro
55,9111
0,26%
Sterlin
66,9562
0,29%
Bitcoin
3.895.086
-0,78%
BİST-100
11.165,44
0,13%
Gram Altın
6.407,458
-0,66%
Gümüş
50,93
-2,32%
Faiz
39,44
0,00%

Fon krizinde 1 milyon liralık ödeme günü, kimler para alacak

Türkiye'nin büyük fon tasfiyesi operasyonunda bugün kritik bir aşamaya geçilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı takvime göre Tera, Atlas ve Pusula Portföy fonlarının yatırımcılarına İş Bankası ve Ziraat Bankası aracılığıyla 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılacak. Ancak SPK'nın 27 Ekim'de açıkladığı kurallar, her yatırımcının bugün 1 milyon lira alamayacağını ortaya koyuyor. Ödeme tutarını yalnızca yatırımcının alacağı değil, fonun elindeki nakit de belirleyecek. Üstelik bazı yatırımcılara ödeme yapılmasını engelleyen özel hükümler var.

30.10.2026 05:36 • Güncelleme: 30.10.2026 05:50
Haberi paylaşın
Fon krizinde 1 milyon liralık ödeme günü, kimler para alacak
16px
32px

PD HABER MERKEZİ

1 MİLYON LİRA TAVAN, GARANTİ EDİLEN ÖDEME DEĞİL

Türkiye'de 17 Eylül'de başlayan fon tasfiyesi sürecinde bugün yeni bir döneme giriliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 27 Ekim'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamada, olağanüstü tasfiye kapsamındaki yatırımcılara 1 milyon liraya kadar ara ödemelerin 30 Ekim Cuma günü başlayacağını duyurdu.

Ödemeleri iki banka yürütecek.

Tera Portföy fonlarında Türkiye İş Bankası, Atlas ve Pusula Portföy fonlarında ise Ziraat Bankası görevli olacak.

Ancak ödeme takviminin açıklanması, bütün yatırımcıların bugün hesaplarında para göreceği anlamına gelmiyor.

SPK'nın 27 Ekim tarihli 76/1903 sayılı kararıyla belirlenen usul ve esaslar, ödemelerde birden fazla sınır bulunduğunu gösteriyor.

İLK SIRADA PARA PİYASASI FONLARI VAR

SPK kararına göre öncelik, unvanında "para piyasası" ibaresi bulunan fonlara verilecek.

Ödemeler yatırımcıların net yatırım tutarları esas alınarak hesaplanacak. Ancak bu hesaplamada enflasyon veya başka bir endeksleme uygulanmayacak.

Para piyasası fonlarında net yatırım tutarı için 16 Eylül 2026 gün sonu esas alınırken, diğer fonlarda ara ödemenin hesaplandığı tarihten önceki gün sonu esas alınacak.

Bu ayrım özellikle tasfiye öncesi yatırımların büyüklüğü ve ödeme hesaplamaları bakımından önem taşıyor.

FONDA YETERLİ NAKİT YOKSA NE OLACAK?

SPK düzenlemesinin en önemli hükümlerinden biri, dağıtılabilir nakdin bütün yatırımcıların ara ödeme tutarlarını karşılamaya yetmemesi durumunda uygulanacak yöntem.

Böyle bir durumda, SPK onayıyla yatırımcıların alacaklarına göre ödeme sırası oluşturulabilecek veya daha fazla yatırımcıya ulaşabilmek amacıyla asgari ara ödeme tutarı belirlenebilecek.

Dolayısıyla aynı fonda bulunan yatırımcıların bile farklı tutarlarda ödeme alması mümkün.

Bir milyon liralık sınır, yatırımcıya koşulsuz verilen bir devlet ödeme garantisi değil; fon bazında uygulanacak ara ödeme tavanı.

BAZI YATIRIMCILARA HİÇ ÖDEME YAPILMAYACAK

Yeni düzenlemede yalnızca ödeme tutarını değil, ödeme hakkını da etkileyen bir hüküm bulunuyor.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 104, 106 ve 107'nci maddeleri kapsamındaki fiilleri işlediği veya bunlara birlikte hareket ederek katıldığı SPK tarafından tespit edilen ve MKK aracılığıyla tasfiye kuruluşlarına bildirilen kişi ve kurumlara tasfiye ve geri kazanım hesabından ödeme yapılmayacak.

Bu hüküm, özellikle piyasa bozucu eylemler ve sermaye piyasası suçlarıyla bağlantılı kişilerin tasfiye kaynaklarından yararlanmasını engellemeyi amaçlıyor.

68 MİLYAR LİRA ÖDENDİ, ANCAK BU BAŞKA BİR AŞAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı son verilere göre 23 Ekim itibarıyla 93 fonda 71 bin 899 hesaba toplam 68 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye ödemesi yapıldı.

28 Ekim'deki 8'inci Fon Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından açıklanan verilerde ise dikkat çekici başka bir ayrıntı bulunuyor.

Hedef Portföy'e ait 31 fonun 27'sinde tasfiye işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Bu kapsamda 26 bin 152 hesaba 27,2 milyar lira ödendi. Kalan dört fondaki işlemler devam ediyor.

Böylece başlangıçta 131 olan tasfiye sürecindeki fon sayısının 38'e düştüğü açıklandı.

68 milyar liralık toplam ise, bugün Tera, Atlas ve Pusula yatırımcılarına yapılması planlanan yeni ara ödemelerin tutarı değil.

ARA ÖDEMEYİ ALAN YATIRIMCININ FON PAYI NE OLACAK?

SPK düzenlemesine göre ara ödeme sırasında yatırımcının fon katılma payları geri alınmayacak.

Katılma paylarının iadesi nihai tasfiye ödemesi sırasında gerçekleştirilecek. Daha önce yapılan ara ödeme ise yatırımcının nihai alacağından mahsup edilecek.

Fonun nakde çevrilen varlıklarının bütün hak sahiplerine nihai ödeme yapmaya yeterli olması durumunda doğrudan nihai ödeme yapılabilecek.

Dolayısıyla bugün alınacak para, tasfiye sürecinin her yatırımcı açısından sona erdiği anlamına gelmiyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
TOKİ, Bodrum Gündoğan’daki beş taşınmazın fiyatını dört ayda 1,3 milyar lira düşürdü, peşinatı yüzde 35’ten 20’ye indirdi
TOKİ, Bodrum Gündoğan’daki beş taşınmazın fiyatını dört ayda 1,3 milyar lira düşürdü, peşinatı yüzde 35’ten 20’ye indirdi#TOKİ
benzer haberler
Kripto para borsası Binance, 6,3 milyar dolarlık güvenlik ihlalinin ardından varlıkları dondurdu
Kripto para borsası Binance, 6,3 milyar dolarlık güvenlik ihlalinin ardından varlıkları dondurdu