Patronlar toplandı, kirayı konuştu, Abdullah Kiğılı ’20 yıl önce bir numaralı sorunumuz kiralardı, bugün hala kirayı konuşuyoruz’
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri istişare toplantısında buluştu. Abdullah Kiğılı’dan Cem Boyner’e 29 üyenin katıldığı toplantıda kasım indirimleri, e-ticaretin nasıl büyütüleceği, turist harcamalarının nasıl canlandırılacağı, 2027 öngörüleri konuşuldu. Herkesin en büyük sorunu ise kiralardı. BMD Başkanı Sinan Öncel, özellikle 5’inci ve 10’uncu uzama yılında istenen zam oranının yüzde 300-500’lere çıkmasına dikkat çekti. En çarpıcı yorum Kiğılı’dan geldi. Kiğılı, “20 yıl önce kenara çekildik, gençlere merhaba diyelim diye geldik ama hala kira konuşuluyor. Söyleyecek söz yok” dedi.

Necla DALAN
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri, dün istişare toplantısı için buluştu. İstişare Toplantıya Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı’dan Boyner Holding’in patronu Cem Boyner’e, Zen Pırlanta’nın patronu Emin Güzeliş’ten Gizia’nın patronu İsmail Kutlu’ya 29 üye katıldı.
Toplantıda perakende sektörünün 2026 yılı değerlendirildi, 2027 yılına dair öngörüler paylaşıldı. Kasım ayındaki indirimler, e-ticaretin nasıl büyütüleceği, düşen turist harcamalarının nasıl canlandırılacağı da konuşulan başlıklar arasındaydı. Ancak uzun yıllardır olduğu gibi ana gündem maddesi yine yüksek kira bedelleri oldu.

“FAHİŞ KİRA HERKESİN SORUNU”
Sektörün “Abi”si Abdullah Kiğılı’ya toplantıda neler konuştuklarını sorduğumda “20 yıl önce bir numaralı konumuz kiraydı, bugün yine kira konuşuluyor. 20 yıl önce kenara çekildik, gençlere merhaba diyelim diye geldik ama hala aynı şeyler konuşuluyor. Söyleyecek söz yok” dedi.
Sinan Öncel’e bu yorumu ilettiğimde ise şöyle cevap verdi:
“Toplantıda piyasaların durumunu, kasım ayı indirimlerini, tüketici beklentilerini de konuştuk. Talep daralması herkesin konusu ama herkesin ana derdi fahiş kira artışları… Yıllık kiralar TÜFE bazında ama 5 ve 10 yıllık uzama dönemlerinde mülk sahiplerinin talebi yüzde 300-500’e kadar çıkıyor.”

“FON KRİZİNİN ETKİSİ ELBET VARDIR”
Sinan Öncel’e fon krizi de sordum. Öncel, “Fon krizinin etkilerini nisbeten ölçemiyoruz ama mutlaka etkisi var. Piyasalarda bir zayıflık var. Herkes indirimleri bekliyor diye düşünüyoruz” dedi.
patronlardunyasi.com















