Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz enflasyon tahmini için Merkez Bankası'nı işaret etti, ekonominin yeni şartlara hazırlandığını söyledi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Doğu'daki savaşın ve küresel enerji krizinin yol açtığı etkilerin Türkiye'nin enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize edip etmeyeceği sorusuna yanıt verdi. Enflasyon tahminlerine ilişkin Merkez Bankası'nın mayıs ayındaki toplantısına işaret eden Cevdet Yılmaz, "Orada göreceğiz Merkez Bankası'nın nasıl bir değerlendirme yapacağını yıla ilişkin" dedi. Ekonomiyi orta vadeli olarak yeni şartlara hazırlamak için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Yılmaz, Orta Vadeli Program'da bir kesintinin söz konusu olmadığının altını çizdi: "Hep altını çiziyorum, programın ana çerçevesi kesinlikle doğru ve o istikamette de devam ediyoruz kararlı bir şekilde."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM'nin açılışının 105'inci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis'te düzenlenen resepsiyona katıldı.
Cevdet Yılmaz, resepsiyonda Türkiye'nin ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Orta Doğu'da yaşanan savaş ve ekonomiye etkileri üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi:
'TÜM DÜNYADA ENFLASYON YUKARI YÖNLÜ, BÜYÜME AŞAĞI YÖNLÜ'
"Bölgemizde İsrail-ABD ve İran arasında bir savaş var. Bu savaş sadece bu ülkeleri etkilemiyor tüm bölgemizi ve küresel ekonomiyi etkileyen boyutları var. İnsani maliyeti tabii tartışılmaz. Bunun yanı sıra ekolojik ve ekonomik maliyetleri var. Ekonomik maliyetler dediğimizde petrol, doğal gaz, petrokimya ürünleri, gübre gibi kritik birtakım girdiler... Tüm bunlar da dünya piyasalarını etkileyen tedarik sistemlerini etkileyen maalesef bir durumla karşı karşıyayız. Tüm dünyada enflasyonu yukarı yönlü, büyümeyi aşağı yönlü riske sokan bir gelişme."
'İMKANLARIMIZI ZORLAYARAK ETKİLERİ SINIRLAYICI TEDBİRLER ALDIK'
"Ümit ederiz ki bu başlayan ateşkes barışla sonuçlansın. Böylece farklı bir ortam oluşsun. Ama şu anda barış olsa bile bu tahribatın etkisi belirli bir süre maalesef devam edecek. Biz de ne yaptık? Bir taraftan bu etkileri sınırlandırmaya dönük tedbirler aldık. Eşel mobil sistemine geçtik, aksi takdirde hem petrol fiyatları hem de bunun çeşitli sektörlere yansıması ile daha fazla bir etkilenme söz konusu olacaktı. Bütçeden imkanlarımızı zorlayarak bu alanda etkileri sınırlayıcı tedbirler aldık."
'EKONOMİYİ YENİ ŞARTLARA HAZIRLAYICI ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ'
"Bir taraftan da daha orta vadeli olarak ekonomimizi bu yeni şartlara hazırlayıcı çalışmaları sürdürüyoruz. Bütün dünya etkilendiği gibi biz de kısa vadede etkileniyoruz. Ancak orta vadede Türkiye'nin güvenli liman olarak, istikrarını koruyan bir ülke olarak bu süreçlerden güçlenerek çıkacağına da inanıyoruz."
ENFLASYONDA UYKARI YÖNLÜ REVİZE OLUR MU?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Enflasyon tahminerinde yukarı yönlü bir revize olur mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
'MERKEZ BANKASI MAYIS AYINDA DEĞERLENDİRMESİNİ YAPACAK'
"Mayıs ayında biliyorsunuz Merkez Bankası bu konuda değerlendirmesini yapacak, orada göreceğiz Merkez Bankası'nın nasıl bir değerlendirme yapacağını yıla ilişkin. Orta Vadeli Program ise eylül ayında her yıl günceleniyor. Dolayısıyla eylül ayına geldiğimizde zaten bu etkileri de daha sıhhatli bir şekilde görme imkanımız olacak. Her yıl bütün olarak eylülde orta vadeli programı güncelliyoruz. Orada da dünyadaki Türkiye'deki gelişmelere göre makro-ekonomik tahminlerimizi güncelleyeceğiz."
'EKONOMİ PROGRAMINDA KESİNTİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
"Programda kesintiye uğrama var mı?" sorusuyla ilgili ise Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hayır hayır, programda bir kesinti söz konusu değil. Hep altını çiziyorum, programın ana çerçevesi kesinlikle doğru ve o istikamette de devam ediyoruz kararlı bir şekilde. Aslolan programdır, programınız doğruysa dışsal etkiler, kontrol edemediğiniz etkiler sınırlı ölçüde, belli sürelerde programınıza olumlu veya olumsuz etkilerde bulunabilirler. Ama siz programınızı uyguladığınız sürece er veya geç hedeflerinize ulaşırsınız."
patronlardunyasi.com















