Cinsellik burunda başlıyor

Cinsellik burunda başlıyor

Biyologlar, insanlarda cinsel çekiciliğin kimyasal sinyallerinin nasıl çalıştığını çözdü. ABD'li bilim adamlarının araştırmasına göre, cinsellik hormonları koku yoluyla algılanabiliyor. İşte araştırmanın çarpıcı sonuçları:

Cinsellik burunda başlıyor
16px
24px
01.08.2006 10:34
ABONE OLgoogle

Biyologlar, insanların, cinsel çekiciliğin kimyasal sinyalleri olarak sayılan kokuları algılayabildiğinin kanıtını buldu. ABD'li ekibin araştırması, üzerinde deneyler yapılan farelerin, potansiyel bir eş tarafından yayılan seks hormonları olan feromonları algılayabildiğini ortaya koydu.
Bu hormonun algılanmasını sağlayan gen insanlarda da bulunuyor. Araştırmacılar, olası bir buluşmada insanların da aynı kokulardan etkilenebileceğini söylüyor.

BİN ALGILAYICIYIZ

'Nature' dergisinde yayımlanan araştırmada, diğer memliler gibi farelerin de, burunlarındaki özel hücrelere iliştirilmiş algılayıcılar sayesinde farklı kokuları ayırt edebildikleri tespit edildi. Bir koku burundaki algılayıcılara geldiğinde, beyindeki işlemci merkeze bir sinyal gönderiliyor ve merkez bu sinyali özel bir koku olarak idrak ediyor. Memelilerde yaklaşık bin kadar farklı koku algılayıcısı bulunuyor. Bu sayede memeliler, kokuları keşfedebiliyor ve geniş bir skaladaki kokuları ayırt edebiliyor.

İŞİN SIRRI NEREDE?

Şimdi ise farelerin burun bölgesinde yer alan yeni bir algılayıcı grubu keşfedildi. Bu algılayıcılar, amonyak türevi ve doğal kimyasallardan olan aminlerden olan uçuculara cevap veriyor.

Amin bileşikli iz algılayıcıları (trace amine-associated receptors, TAAR), farelerin idrarındaki, aralarında stres ve potansiyel eş sinyali olarak düşünülen bir diğerinin de olduğu bazı kimyasalları buluyor.

Algılayıcılara gelen bilgileri kodlayan gen, sadece farelerde değil, feromonlardan etkilenen muhtelif hayvan gruplarında, balıklarda ve insanlarda da bulunuyor.

NOBELLİ ARAŞTIRMACI

Algılayıcılar, Washington'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Linda Buck ve Dr. Stephen Liberles'ın araştırmaları sırasında bulundu.

Dr. Linda Buck, 2004 yılında ABD'li meslekdaşı Richard Axel ile birlikte, koku alma duyusuna ilişkin çalışmaları ile Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmüştü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde