Bodrum'da susuzluğa çare olacak baraja ÇED onayı çıktı: Günlük su üretim kapasitesi 50 bin metreküpe çıkacak
Bodrum’un kronikleşen su sıkıntısını çözmek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından planlanan Bodrum Barajı projesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini tamamlayarak onay aldı. Baraj, Muğla’nın Milas, Bodrum ve Yatağan ilçeleri sınırlarında, Kayaderesi Çayı üzerinde inşa edilecek.

Kenan GÜRBÜZ
DSİ’nin 2065 yılına yönelik projeksiyonuna göre, Bodrum Yarımadası’nda yaz aylarında nüfusun 1 milyona yaklaşması bekleniyor. Bu artışa paralel olarak su ihtiyacının da yıllık 73,35 milyon metreküpe çıkacağı öngörülüyor. Bodrum Barajı, yılda 13,17 milyon metreküp içme suyu sağlayarak bu ihtiyacın önemli bir kısmını karşılamayı hedefliyor. Depolanan su, Güvercinlik Arıtma Tesisi'nin yanına yapılacak yeni arıtma tesisine iletilecek.
NÜFUS 1 MİLYONU AŞIYOR, SU 320 BİN KİŞİYE YETİYOR
MUSKİ’nin verilerine göre, Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp olmasına rağmen, mevcut kaynaklardan yalnızca 28,5 milyon metreküp sağlanabiliyor. Bu da yaklaşık 320 bin kişiye yetiyor. Oysa yaz aylarında ve bayram dönemlerinde Bodrum’un nüfusu 1 milyonu aşıyor.
GÜNLÜK SU ÜRETİM KAPASİTESİ 50 BİN METREKÜPE ÇIKARTILACAK
Öte yandan, Mumcular Barajı’ndan 2023’ten bu yana su temin edilemiyor. Bu açık, yeni açılan kuyular ve Güvercinlik Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılmasıyla kapatılmaya çalışılıyor. Tesisin günlük su üretim kapasitesi, 12 Haziran 2024 itibarıyla 50 bin metreküpe çıkarılacak.
ÖZEL SU FİRMALARI ÜÇ TONLUK TANKER İÇİN İKİ BİN LİRA TALEP EDİYORDU
Belediye, su kesintisi yaşanan bölgelere tankerlerle ücretsiz su ulaştırırken, özel su firmaları ise üç tonluk bir tanker için iki bin - iki bin 500 TL ücret talep ediyordu.
patronlardunyasi.com