BAT: Gerekli düzenlemeler yapılırsa Türkiye’ye 200 milyon dolar yatırım yapmaya ve Samsun’u ihracat üssüne çevirmeye hazırız
BAT Global Operasyonlar Direktörü Zafer Khan, potansiyel olarak riski azaltılmış ürünlerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılırsa Türkiye’ye başlangıç olarak 200 milyon dolar yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Khan, Samsun fabrikalarını ihracat üssüne çevirmeye hazır olduklarını belirtirken BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Can Özbek de “Gerekli koşullar oluşmazsa bu yatırımlar başka ülkelere kayabilir. Polonya, Macaristan, Romanya gibi ülkeler sırada. Biz isteriz ki bu yatırımlar Samsun’da, Türkiye’de olsun” dedi.

Necla DALAN
BAT Global Operasyonlar Direktörü Zafer Khan, potansiyel olarak riski azaltılmış ürünlerle ilgili dünya genelinde yatırımlara devam ettiklerini belirterek Türkiye’nin söz konusu yatırımlar için öne çıkan ülkeler arasında olduğunu vurguladı.
Zafer Khan
Türkiye’nin bölgesel ve küresel pazarlarda ciddi bir potansiyeli olduğunu belirten Zafar Khan, “BAT olarak Türkiye’den Avrupa’ya, Asya'ya ve daha birçok pazara ihracat yapabilme gücümüz var. Eğer Türkiye'de potansiyel olarak riski azaltılmış ürünler için gerekli düzenlemeler yapılırsa, biz şirket olarak ilk aşamada 200 milyon dolar yatırım yapmaya hazırız. Orta ve uzun vadede bu rakamın daha da yukarıya çıkabileceğini öngörüyoruz. Bu yatırımların hayata geçmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Türkiye gerçekten bölgesel bir üretim ve ihracat merkezi haline gelebilir” diye konuştu.
PAKİSTANLI DİREKTÖR 9 YAŞINA KADAR HER GECE BABASINDAN ATATÜRK HİKAYELERİ DİNLEDİ
Geçen hafta Türkiye’ye gelen ve şirketin Samsun fabrikasını ziyaret eden Khan ile buluştuk ve Türkiye ile ilgili planlarını konuştuk. Khan ile sohbetimize geçmeden önce Atatürk ile ilgili bir anısını anlatmak isterim. Pakistanlı olan Khan’ın savaş pilotu olan babası üç yaşından dokuz yaşına kadar her gece ona dört isimle ilgili hikaye anlatmış. Khan, “Ben tek çocuktum. Babam her gece bana dört isimle ilgili hikayeler anlattı. Bu isimler oyuncu Steve McOueen, James Bond, Pakistanlı bir kahraman ve Mustafa Kemal Atatürk’tü” dedi.
“SAMSUN ÜZERİNDEN AVRUPA, ASYA VE ÖTESİNE İHRACAT YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”
Tekrak BAT ve Türkiye pazarına dönersek… 2010 yılından bu yana BAT’nin Türkiye’deki üretim merkezi konumunda bulunan Samsun’un şirket için çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Zafar Khan, şöyle devam etti:
“Türkiye operasyonlarımız bizim için çok önemli. Buradaki çalışmalardan gurur duyuyoruz. Samsun fabrikamız sadece Türkiye için değil global ölçekte de çok kritik bir merkez. Samsun’daki dünya standartlarındaki fabrikamız üzerinden Avrupa, Asya ve ötesine ihracat yaparak bu potansiyeli değerlendirmeyi hedefliyoruz. Şu anda hali Samsun fabrikamızda ciddi bir üretim altyapımız var. Ürün portföyü büyüdükçe ve pazarlar açıldıkça, Samsun’un üretim kapasitesini artırma potansiyelimiz var. Bu büyümenin yanında tabii ki doğrudan ve dolaylı istihdam artışı da gelecek. Sadece fabrikada değil, tedarikçilerde de çok ciddi bir ekosistem yaratılacak. Biz hazırız. Fabrikalarımız, insan kaynağımız, ihracat kabiliyetimiz hepsi dünya standartlarında. Öte yandan Türkiye’yi sadece bir üretim üssü olarak görmüyoruz. Türkiye bizim için aynı zamanda bir yetenek merkezi konumunda. Türkiye’nin ihracat kapasitesi, insan kaynağı, üretim kalitesi, hepsi dünya standartlarında.”
Can Özbek
“POLONYA, MACARİSTAN, ROMANYA GİBİ ÜLKELER SIRADA, FIRSAT KAÇMAMALI”
BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Can Özbek de bugün her ülkenin, dumansız ürünlerin üretimini kendi topraklarına çekmeye çalıştığını söyledi. Özbek, şunları söyledi:
“Evet biz hazırız, ancak gerekli koşullar oluşmazsa, bu yatırımlar başka ülkelere kayabilir. Polonya, Macaristan, Romanya gibi ülkeler bu konuda çok agresif davranıyorlar. Biz isteriz ki bu yatırımlar Samsun’da, Türkiye’de olsun. Ama sektör dinamikleri gereği zamanlama çok kritik. Eğer geç kalınırsa, ne yazık ki bu yatırımlar başka ülkelere kayabilir. O zaman da hem doğrudan istihdamı hem de oluşturulacak ekosistem fırsatını kaybetmiş oluruz. Çünkü bu yeni yatırımlar sadece fabrika yatırımı değil; yüzlerce tedarikçi, binlerce yan sanayi istihdamı demek. Bizim arzumuz, Türkiye’nin bu değişimde öncü olması. Fırsat elimizde, önemli olan doğru zamanda değerlendirmek."
“MİLYARLARCA LİRALIK VERGİ KAYBI SÖZ KONUSU”
Potansiyel olarak riski azaltılmış ürünlerin Türkiye’de halen yasal olmadığını hatırlatan Özbek, buna rağmen tüketimin arttığını ve bu ürünlerin tamamının kaçak yollardan geldiğini vurguladı. Özbek, şöyle devam etti:
“Türkiye pazarında geleneksel sigara tüketimi 155 milyar dal seviyesinde… Bu anlamda dünyanın en büyük pazarlarından biri konumunda. Bugün Türkiye’de tahminlerimize göre sigara kullananların yüzde 4’ü dumansız ürünler kullanıyor. Üstelik bu ürünlerin tamamı kaçak yollarla geliyor. Yani devletimizin herhangi bir vergi geliri elde edemediği bir piyasadan bahsediyoruz. Bugün itibarıyla yaptığımız analizlere göre, sadece bu kaçak ürünler üzerinden Türkiye’nin milyarca lira vergi kaybı yaşadığını öngörüyoruz. Eğer bu ürünler regüle edilirse, devlet hem bu vergi kaybını ortadan kaldıracak hem de içeriği bilinen çok daha güvenli ürünlere yönlendirme şansı bulacak. Bizim hedefimiz burada çok net: Kaçak ve standart dışı ürünler yerine, devletin denetiminde, vergiye tabi ürünlerin pazarda yer alması. Dolayısıyla, hem vergi kayıplarının önlenmesi hem de sektörün kayıt altına alınması için bu regülasyonların hayata geçmesi önemli.”
patronlardunyasi.com