Dolar
37,9231
0,11%
Euro
41,4217
-0,02%
Sterlin
49,2461
-0,62%
Bitcoin
3.198.430
-1,53%
BİST-100
9.810,94
-0,50%
Gram Altın
3.710,809
0,05%
Gümüş
33,48
-0,97%
Faiz
44,5
3,25%

Bir tarafta deniz, diğer tarafta göl kampçı cenneti ÇİLİNGOZ

Çilingoz, İstanbul Çatalca’ya bağlı bir Karadeniz koyu. Göl, deniz ve ormanın birarada bulunduğu büyüleyici bir doğası var. Burada çadır kurup, kamp yapabiliyorsunuz. Doğayla içiçe, ekonomik ve huzur dolu bir kaçış noktası.

12.08.2005 00:00
Haberi paylaşın
Bir tarafta deniz, diğer tarafta göl kampçı cenneti ÇİLİNGOZ
16px
32px

Günübirlik de Çilingoz’a gidilebilir. Ama güzelliğine kapılıp, tüm bir yazı çadırda geçirenlerin sayısı hiç de az değil.

Kamp meraklılarının akın ettiği Çilingoz, bu yaz bitmeden mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğimiz, Karadeniz kıyısında, muhteşem bir koy. İstanbul’da yaşayanların son keşiflerinden biri. Gün geçtikçe ünleniyor ama haftaiçi giderseniz hala sakin ve huzur dolu bir köşe bulabilirsiniz.

Çilingoz’da telefon şebekesi yok. Cep telefonları bulunduğunuz konuma göre bazen çekiyor. Yani şehirden iki saat uzakta olsanız da, kendinizle başbaşa kalabileceğiniz kaçış noktanız olabilir.

Denizle orman, göl ve sazlıklar içiçe geçiyor koyda. Tabiatın güzelliği, koyun sakinliği, denizin temiz olması İstanbullu tatilcileri buraya çekiyor.

YALIKÖY’Ü DE GÖRÜN

Çilingoz, Çatalca’nın Binkılıç Beldesi’ne bağlı. İki güzergahınız var koya varmak için; Çatalca-Saray yolu üzerindeki Binkılıç Beldesi’nin hemen çıkışından, sağa dönüp 17 km’lik orman içi yolu takip edebilir veya Terkos Gölü’nden sonra Ormanlı, Karacaköy ve Yalıköy yolunu tercih edebilirsiniz. Binkılıç’a kadar yol asfalt. Ama sonra Çilingoz sahilini gösteren tabeladan sağa sapıyorsunuz ve karşınıza oldukça bozuk bir stabilize yol çıkıyor. Yalıköy istikametinden gelirseniz, aynı şekilde Istıranca Dağları’nın arasından uzanan toprak yolda ilerlemek zorundasınız.

Çatalca’nın güzel kumsalıyla bilinen, en turistik köylerinden Yalıköy’ü de görmüş olursunuz böylece.

Çatalca merkezden, Binkılıç Beldesi’ne yarım saatte ulaşıyorsunuz. Bu yol üzerinde pek çok piknik alanı ve et lokantaları göreceksiniz.

Ücretli girilen piknik alanlarında mangal yapabilir veya kır lokantalarında nefis kebaplar, ızgaralar tadabilirsiniz. Izgara eti kiloyla veriyor çoğu lokanta. Bir kilo ızgara eti 35 YTL’ye alabilirsiniz. Binkılıç’ı geçtikten sonra, yolda herhangi bir bakkal ya da benzin istasyonu yok.

Binkılıç-Çilingoz arasındaki mesafe aslında kısa. Ama toprak yolda en çok 20 km. hız yapılabildiği için, yolu bir buçuk saatte alabiliyorsunuz. Toplamda iki, iki buçuk saatte İstanbul’dan Çilingoz’a ulaşmak mümkün.

Sonunda doğanın tüm güzelliklerini barındıran bir koya ulaşacaksınız ve bu yolu katetmeye değer.

Istıranca Dağları’nın kayın ve meşe ağaçlarının arasındaki ıssız yolda ilerlerken, yolun sonunda karşınıza yüzlerce otomobil çıkacağını hiç de tahmin edemiyorsunuz.

HIRÇIN DALGALAR VE SAKİN GÖL

İnce kumlu 80 metre genişliğindeki kumsal, hırçın bir deniz ve sazlıklarla kaplı sakin bir gölü birbirinden ayırıyor. Denize girenleri ve gölde balık tutanları birarada görebiliyorsunuz.

Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı Çilingoz koyu, Zarif Turizm şirketinin işletmesinde. Burada, 30 ahşap bungalov ve kampçılar için çadır alanı bulunuyor.

Çadır alanında, otomobilleriyle gelen çok sayıda ziyaretçi konaklıyor. Bungalovlarsa, Binkılıç Belediyesi’ne ait. Sahipleri olan, tel örgü içindeki ahşap evlerde ziyaretçilerin konaklaması mümkün değil.

Tesiste, sahilden ormanın içine doğru uzanan 75 dönümlük alanda, ister kendi çadırınızı kurun, ister kiraya verilen 60 çadırdan birinde konaklayın.