Anex Tour’un patronu Neşet Koçkar, 7,9 milyar euro zarar açıklayan Litvanyalı tur operatörü Novaturas’ta kontrolü ele aldı
Anex Tour'un patronu Neşet Koçkar, Litvanyalı tur operatörü Novaturas'taki oy hakkını yüzde 82,73'e çıkardı. İlk altı ayda 7,9 milyon euro zarar açıklayan, haziran sonunda öz kaynakları negatife dönen şirkete temmuzda milyonlarca euro yeni sermaye sağlandı. Satın almanın ardından Koçkar'ın grubunun Letonya paket tatil pazarındaki payının yüzde 40–50'ye ulaşabileceği hesaplanıyor.

Feramuz ERDİN
Anex Tour'un patronu Neşet Koçkar, Baltık turizm pazarındaki yatırımını büyüttü. Litvanya merkezli Novaturas'ın 23 Eylül 2026 tarihli borsa açıklamalarına göre Koçkar, şirket üzerindeki oy hakkını yüzde 82,73'e yükseltti.
Bu yatırımın ilk adımı Patronlar Dünyası'nda 14 Mart 2025'te duyurulmuştu. O tarihte Koçkar'ın Novaturas'ın yüzde 33,2'sini satın alma planı gündemdeydi.
Aradan geçen yaklaşık 18 ayda yatırımın ölçeği değişti. Koçkar, azınlık ortaklığı hedefinden şirket üzerinde belirleyici kontrol sağlayan bir konuma geçti.
Ancak satın almanın arka planında dikkat çekici bir mali tablo bulunuyor.

7.9 MİLYON EURO ZARAR, NEGATİF ÖZKAYNAK
Novaturas'ın 2026 yılının ilk altı ayına ilişkin denetimden geçmemiş finansal sonuçlarında 69,8 milyon euro gelir karşılığında 7,92 milyon euro net zarar yer aldı.
Şirketin düzeltilmiş FAVÖK'ü eksi 2,14 milyon euro, 30 Haziran itibarıyla özkaynakları ise eksi 1,6 milyon euro olarak açıklandı.
Mali tabloyu ağırlaştıran gelişmelerden biri, havayolu şirketi GetJet Airlines ile yaşanan sözleşme anlaşmazlığıydı. Haziran ayında verilen temyiz mahkemesi kararı, Novaturas'a 3,35 milyon euro tutarında ilave ödeme yükümlülüğü getirdi. Buna faiz ve yargılama giderleri de eklendi.
Burada önemli bir ayrıntı var: Söz konusu bilanço, temmuz ayındaki sermaye artırımından önceki dönemi kapsıyor. Dolayısıyla negatif özkaynak rakamı şirketin bugünkü mali durumunu tek başına göstermiyor.

KOÇKAR’DAN İKİ AŞAMADA 9,6 MİLYON EUROLUK YATIRIM
Koçkar'ın şirketteki hâkimiyetini artırdığı süreçte iki önemli finansal işlem gerçekleşti.
Temmuz ayında yapılan 7 milyon euroluk sermaye artırımında yeni hisselerin büyük bölümü Koçkar'a tahsis edildi. Bu hisselerin ihraç bedeli yaklaşık 6,81 milyon euroyu buldu.
Eylül ayında ise zorunlu pay alım teklifi kapsamında 3 milyon 153 bin 45 hisse daha satın alındı. Hisse başına 0,877 eurodan gerçekleşen işlemin toplam bedeli yaklaşık 2,77 milyon euro oldu.
Böylece Koçkar'ın bu iki işlemdeki toplam yatırım tutarı yaklaşık 9,58 milyon euroya ulaştı.
Ancak paranın nereye gittiği önemli.
Temmuzdaki sermaye artırımı doğrudan şirketin finansmanına katkı sağladı. Eylüldeki pay alımının bedeli ise hisselerini satan yatırımcılara ödendi.
Dolayısıyla 9,58 milyon euronun tamamı Novaturas'ın kasasına girmiş değil.
ASIL KAZANÇ BALTIK PAZARINDAKİ HAKİMİYET OLABİLİR
Satın almanın stratejik boyutunu ortaya koyan belge ise Letonya Rekabet Kurumu'nun 22 Ocak 2026 tarihli kararı.
Kararda Koçkar'ın kontrol ettiği Anex Grubu'nun 50'den fazla şirketten oluştuğu belirtiliyor.
Daha önemlisi, Anex'in mevcut Letonya faaliyetleri ile Novaturas'ın aynı kontrol altında toplanması sonucunda grubun ülkedeki paket tatil pazarında yüzde 40–50 aralığında bir paya ulaşabileceği değerlendiriliyor.
Rekabet Kurumu, pazarda yeterli alternatif bulunduğu gerekçesiyle işleme izin verdi.
Bu oran, tüm Baltık ülkelerini değil yalnızca Letonya'daki ilgili pazarı kapsıyor.
Ancak Koçkar'ın yatırımının yalnızca bir şirket satın almasından ibaret olmadığını gösteriyor.
Novaturas, Litvanya, Letonya ve Estonya'daki faaliyetleriyle Anex Grubu'nun bölgedeki konumunu güçlendirebilecek bir şirket.
Novaturas'ın finansal sonuçları kısa vadeli riskleri ortaya koyarken, Letonya rekabet kararı satın almanın uzun vadeli ticari gerekçesine ışık tutuyor.
Koçkar, zarar eden ve sermaye desteğine ihtiyaç duyan bir şirkette kontrolünü artırırken Baltık turizm pazarındaki faaliyetlerini de genişletmiş oldu.
Bunun ne ölçüde başarılı bir yatırıma dönüşeceğini ise sermaye artırımının ardından açıklanacak mali sonuçlar ve şirketin operasyonel performansı gösterecek.
İLGİLİ HABER
Anex Tour'un patronu Neşet Koçkar, Baltıkların dev acentesi Novaturas'ı bünyesine katıyor
patronlardunyasi.com
















