Yılmaz'dan Balkaner'e yanıt

Yılmaz'dan Balkaner'e yanıt

Eski başbakan Mesut Yılmaz, "Bankama, yeğenine verdiğim krediyi geri istediğim için el konuldu" diyen Ali Balkaner'e "O dönemde ben hükümette bile değildim" yanıtını verdi.

Yılmaz'dan Balkaner'e yanıt
16px
24px
09.07.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Yurtbank'ın eski sahibi Ali Balkaner duruşmada "Bankama, Mesut Yılmaz'ın yeğenine verdiğim krediyi geri istediğim için el konuldu" derken Mesut Yılmaz'dan "O dönemde ben hükümette bile değildim" yanıtı geldi. Yüce Divan'daki duruşmaya Kartal Cezaevi'nde tutulan Ali Balkaner jandarma eşliğinde getirildi. İlk dinlenen tanık da Balkaner oldu. Balkaner, "Türkbank ihalesinin Korkmaz Yiğit'e verileceği önceden belliydi" iddiasında bulunduğu ifadesinde, bankası Yurtbank'a el konulması konusunda Yılmaz'ı suçladı ve şu iddialarda bulundu:

BALKANER'İN İDDİALARI
"Benim bankama, Mesut Yılmaz'ın yeğeni, Mehmet Bey'e (Kutman) verdiğimiz krediyi geri aldığımız için el konuldu. Bir gün Güneş Taner beni aradı. Yılmaz'ın yeğeninin şirketi Global Menkul Değerler'in batmak üzere olduğunu söyledi. Onlara kredi vermemizi istedi. Kredi verme yetkimiz yoktu. Bunu Güneş Taner'e de söyledim. Güneş Bey, (Tamam... Yarın bankanıza kredi izni açıyorum) dedi. Yetki verilince 2 trilyon istediler. 1 trilyon verebileceğimizi söyledim. Emlakbank'tan yüzde 200 faizle 1 trilyon geldi. Ben de yüzde 200 faizle vereceğimizi söyledim. Bunu yapmayın dediler. Yüzde 100'e indirdik. Münakaşa çıktı. Mehmet Bey parayıgeri ödemiyordu. Biz de bu nedenle krediyi geri aldık. Ondan sonra benim başıma böyle olaylar geldi." Balkaner, Türkbank ihalesi öncesinde Korkmaz Yiğit'in Başbakan Mesut Yılmaz ile telefonla görüşmesine tanık olduğunu da iddia etti. Korkmaz Yiğit ise Balkaner'in bu beyanının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, böyle bir konuşmayı onun yanında yapmayacağını ifade etti. Bunun üzerine Ali Balkaner ile Korkmaz Yiğit yüzleştirildi. Balkaner ifadelerinin tamamının doğru olduğunu belirtti.

YILMAZ: TARİHLERİ KARIŞTIRIYOR
Balkaner'in bu iddialarına Yılmaz'dan hemen yanıt geldi. Yurtbank'a el konulduğu tarihlerde kendisinin hükümette olmadığını söyleyen Yılmaz, "Güneş Taner de o dönemde Hazine Bakanı değildi. Tanık tarihleri karıştırıyor" dedi. Yılmaz, Türkbank ihalesi sürecinde de Yiğit'in kendisini belki de yüz kez aradığını ancak sadece iki veya üçüne yanıt verdiğini söylerken, "Bu görüşmelerimiz de ihaleye ilişkin değildi. Beni aradığında (Milliyet'i aldım, Türkbank için teklif verdim) gibi sözler söylüyordu" diye konuştu. Mesut Yılmaz'ın bu sözlerine, Yiğit'ten de destek geldi. Yiğit, Balkaner'in sözünü ettiği konuşmaları Başbakan ile değil, Kamuran Çörtük ile yaptığını söyledi.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde