Dolar
39,8795
0,13%
Euro
46,9605
0,28%
Sterlin
54,5498
0,21%
Bitcoin
4.316.934
-1,10%
BİST-100
10.275,75
0,46%
Gram Altın
4.278,8
0,47%
Gümüş
36,93
0,24%
Faiz
44,68
0,00%

Yatırımcısını zengin edecek köyler

İstanbul’a 3’üncü havalimanı için rant yarışı başladı. İşte yeni havalimanının yeri ve satılık araziler..

03.12.2010 14:22
Haberi paylaşın
Yatırımcısını zengin edecek köyler
16px
32px

Bülent Ekimci'nin haberi/Para Dergisi

İstanbul’a 3’üncü havalimanının Silivri Gazitepe’de yapılacak. Gazitepe ve çevresindeki dört köy ihya olacak…

İSTANBUL artık kabına sığmıyor. Ne yapılan yeni konutlar yetiyor, ne de mevcut havalimanları. Yaklaşık 1.5 yıl önce 1/100 binlik imar planları açıklanınca “Silivri’ye hücum” başlığı ile bir kapak haberi hazırlamış ve bölgedeki gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık. Bakırköy’le aynı derecede öneme sahip bir yer haline geldiklerini ifade eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, herkesi Silivri’nin geleceğine yatırım yapmaya çağırmıştı. İstanbul’da yapılacak 3’üncü havaalanının Silivri’de olacağını ve bölgede gelişmelerin bununla da sınırlı kalmadığını, Haydarpaşa büyüklüğünde bir liman ve iki büyük otogar planlandığını yazmıştık.

DEVASA HAVALİMANI
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üçüncü havaalanının Silivri’ye yapılacağını resmen açıkladı. 1/100 binlik şehir planlarında Silivri’de üçüncü bir havalimanı öngördüklerini ve bu planların da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülerek yapıldığını açıkladı. Topbaş, Silivri’ye yapılacak havalimanının da Atatürk Hava Alanı’nın bin kaç katı büyüklükte olacağını ve Yeşilköy’e inemeyen büyük uçakların buraya ineceğini belirtti.

Yaptığımız küçük bir araştırma ile 3’üncü havalimanının Silivri Gazitepe’de yapılacağını öğrendik. Yeni havalimanının Gazitepe’de 20 bin dönüm büyüklüğünde bir araziye kurulacağı söyleniyor. Airbus A380’lerin iniş yapabileceği 4 bin metre uzunluğunda bir piste ihtiyaç olduğu düşünülürse, arazinin büyüklüğü daha da iyi anlaşılabilir. Arazi fiyatlarındaki artışa neden olmamak için yeri konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’da, geçtiğimiz günlerde 2023 yılına kadar İstanbul’a 60 milyon yolcu kapasiteli 3’üncü bir havalimanının olmasını hedeflediklerini açıklamıştı. Yıldırım’ın, 3’üncü havalimanının yerinin İstanbul’a uzak olmaması gerektiğini söylemesi bile Silivri’yi işaret ediyor.

Atatürk Havalimanı’nın yaklaşık 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik (Yaklaşık 12 bin dönüm) bir araziye kurulu olduğunu ve yılda 27 milyon 500 bin yolcu kapasitesinin bulunduğunu düşürseniz, Silivri’ye kurulacak yeni havalimanının da büyüklüğünü hayal edebilirsiniz.

ALTYAPISI DA HAZIRLANACAK

Yapılacak 3’üncü havalimanı ile birlikte Silivri’ye ulaşım konusunda da yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak. Silivri’nin birinci derecede merkez olarak gösterildiği 1/100 binlik yeni şehir planında, İstanbul-Silivri arasında E5 Karayolu’nun sağı raylı toplu taşıma güzergahına ayrılmış. İstanbul’da hizmet veren hafif metro sisteminin yeni yapılacak havalimanına kadar gitmesi planlanıyor.
Hafif raylı sistemin yanı sıra Metrobüs hattının da Silivri’ye kadar uzatılması gündemde. Ulaşımın deniz yoluyla da sağlanması için sahil kesimine üç küçük liman ve Silivri’nin merkezinde bir de yat limanı (marina) yapılacak. Yük gemileri için Çanta-Gümüşyaka arasına kurulacak Haydarpaşa büyüklüğündeki liman ve limana bağlantılı olarak Devlet Demiryolları da lojistik hizmet verecek.

YATIRIM YAPILACAK KÖYLER

Silivri Gazitepe’ye yapılacak 3’üncü havalimanı, Silivri’yi olduğu kadar Gazitepe ve çevresindeki köyleri de etkileyecek. 869 kilometrekarelik alanıyla Silivri, İstanbul’un en büyük 2’inci büyük ilçesi. Silivri’nin 28 köyü bulunuyor. Ancak yapılacak olan 3’üncü havalimanı Silivri’nin beş köyündeki arazi sahiplerinin başına talih kuşu konduracak. Gazitepe, Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy’de, arazi sahipleri ihya olacak.

GAZİTEPE’DE FİYATLAR YÜKSELİYOR

Tabi ki en büyük piyango Gazitepe köyüne vuracak. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köyde, arazi sahiplerine geleceğin milyonerleri olarak bakılıyor. Ancak bölgede emlakçılık yapan Denizli Emlak’ın sahibi Alpay Denizli, bölgedeki gelişmeleri önceden bilen yatırımcıların arazileri çok önceden köylülerden aldıklarını söylüyor. Köylünün sahip olduğu arazinin yüzde 50’si yabancıların eline geçmiş. Global ekonomik kriz nedeni ile 2 yıldır arazi fiyatlarının aynı seviyede seyrettiğini ifade eden Denizli, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresinin 40-100 lira arasında olduğunu söylüyor. Yapılacak yeni havalimanına yakın yerlerde arazilerin metrekare fiyatı 70-80 liraya kadar çıkıyor.

ZENGİNLEŞECEK KÖYLER

Havalimanının kurulacağı Gazitepe’nin yanı sıra havalimanına yakın olan Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy’daki arazilerin de değeri artacak. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Kadıköy’de 20-90 lira, Alipaşa ve Fener’de 20-100 lira, Kavaklı ve Ortaköy’de ise 50-150 lira arasında değişiyor. Bu köyler oldukça verimli tarım arazilerine sahipler. Yola yakın veya cephesi olan arazilerin fiyatı, içerde kalan arazilere göre daha yüksek seyrediyor. Bölgedeki emlak ve gayrimenkul değerleme uzmanları, havaalanı yapıldıktan sonra fiyatların orta vadede 10-15 kat artacağı görüşünde birleşiyor.

YENİ METROPOL SİLİVRİ

Yeni şehir planına göre Silivri’de hizmet sektörünün gelişmesi ve daha fazla oturum alanı oluşturulması öngörülüyor. 20 yıl içinde bölge nüfusunun 3.6 milyona çıkması hesaplanıyor. Silivri’nin doğusuna ve batısına 450’şer bin adet konut yapılması planlanıyor. 1/100 binlik plana göre E6 otoyoluna yakın araziler de imara açılacak.

Bölgedeki gelişmeleri takip eden konut üreticileri de şimdiden arazi arayışlarına başlamışlar. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Fi-Yapı ve isminin açıklanması istemeyen birkaç konut firmasının bölgede arazi aradığını doğruluyor. Bölgede 200 dönüm arazi alan Hamoğlu Holding’de, konut ve ticaret merkezi yapmak için belediyeden ruhsat alanlardan. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Emlak Kredi Bankası Eğitim Tesisleri’ni satın almış.

SANAYİCİ DE GELİYOR

Silivri’de 350’ye yakın sanayi kuruluşu bulunuyor. Bir o kadar sanayi kuruluşu için boş arazi bulunuyor. Beşler’in Silivri’de büyük bir arazi aldığını açıklayan Işıklar, firmanın bölgeye çok büyük bir fabrika kurmak için kendilerinden ruhsat aldığını söylüyor. Ulusoy da bölgeye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Silivri’de 350 dönüm arazi alan ve aldığı araziyi daha da genişletmeye çalışan Ulusoy, bölgeyi lojistik üs olarak kullanmaya karar vermiş. Büyük bir holding, bölgede ilaç fabrikası kurmak için ruhsat almış.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME ALANI

Mevcut sanayi alanları korunacak olan Silivri’de, E5 ile E6 arasında Alipaşa’nın batısında kalan bölge teknoloji geliştirme alanı olarak ayrılmış. Çanta, Yolçatı ve Çeltik arasında kalan bölgeye eğitim, bilişim ve teknoloji alanlarının yanı sıra bir de ileri teknoloji üssü kurulması planlanıyor.
Bölgede yeni üniversiteler kurulması için çalışıldığı da biliniyor. Kavaklı Köyü’nde arazisi olan Fenerbahçe Kulübü’nün üniversite, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Aydın Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi’nin da kampüs kurmak için çalışmalara başladığı söyleniyor.

Özcan IŞIKLAR / Silivri Belediye Başkanı

Üçüncü havalimanının kurulacağı söylenen Gazitepe, çok büyük tarım arazilerine sahip olan bir bölge. Havaalanı için en az 13 bin dönüm ve çevresindeki yeşil alanlarla birlikte yaklaşık 20 bin dönüm arazinin kamulaştırılması gerekiyor. Kurulacak havalimanı için bölgede bir referandum yapılması taraftarıyız. Çatalca tarafında da çok büyük hazine arazileri ve tarım yapılmayan bölgeler var. Havaalanının Çatalca’da yapılması çok daha uygun. Bölgemizdeki tarım arazilerin korunması gerektiğini düşünüyorum.

Silivri’de 350’ye yakın sanayi kuruluşu var. Bir o kadar da sanayi tesisi kurulacak arazimiz bulunuyor. Belediyeye başvurarak ruhsat alan yeni sanayi kuruluşları da var. Beşler firması, Silivri’de çok büyük bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen büyük bir holding, ilaç fabrikası kurmak için izin aldı. Ulusoy’un Silivri’de 350 dönüm arazisi var. Lojistik tesisi kurmak istiyor. Fi-Yapı, İkia Grup ve Koçtaş’ın bölgede arazi aradığı duyumları alıyoruz. Hamoğlu Holding’de 200 dönümlük bir alanda konut ve ticaret merkezi kurmak için bizden izin aldı. Bölgede arazi arayan 3-4 tane daha büyük konut firması var.  Geçtiğimiz günlerde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da Emlak Kredi Bankası’nın eskiden eğitim tesislerinin bulunduğu araziyi satın aldığını duydum.

Salih GÜLER / Salent Gayrimenkul
“Firmaların arazi arayışı sürüyor”

İstanbul’a 3’üncü havalimanının Silivri’ye yapılma kararı alındıktan sonra özellikle Gazitepe, Kavaklı, Kadıköy, Ortaköy ve Selimpaşa’da inşaat firmalarının ve gayrimenkul yatırımcılarının yoğun talebi oldu. Bölgeye çok ilgi var. Birçok firma arazi arayışını sürdürüyor. Selimpaşa ile Celaliye mahalleleri arasındaki sağlık park alanına da yoğun ilgi var. Gazitepe’de fiyatlar yükseliyor. Aslında tam yatırım zamanı olduğunu düşünüyorum. Ortaköy’deki sanayi alanları da çok talep görüyor. Yüksek yoğunlukta imar izni verilecek konut alanlarına büyük ilgi var.

Bülent PEHLİVAN  / Efehan Emlak-İnşaat
“Yerli ve yabancıların arazi talebi arttı”

İstanbul Büyükşehir belediyesi’nin yeni şehir planı esas alındığında yeni gelişim ve çekim merkezi olarak iki bölge bulunuyor. Bunlardan birisi de Silivri. Silivri, 1’inci derecede merkez olarak planlara işlendi. Çanta Değirmenköy mahalleleri ile Selimpaşa mahalleleri de alt merkez olarak belirlendi. Silivri, üniversite ve beyaz yakalıların hizmet başkenti olarak tesis edilmek isteniyor. Bu amaca yönelik olarak ilk adımda Ortaköy Kavaklı mahallelerinde Marmara Üniversitesi, Gümüşyaka’da Aydın Üniversitesi, Fener’de ise Türk Alman Vakıf Üniversitesi kurulma çalışmaları başladı. Yeni üniversite kurmak için, dört ayrı kuruluşun belediye ile görüşmelerinin devam ettiğini duyuyoruz. Silivri Merkez mahalleleri ile Alipaşa Mahallesi, eğitim, bilişim ve teknoloji alanı, tarımsal üretim teknoloji alanı, fuar alanı ile ileri teknolojik alan olarak planlandı. Üçüncü havalimanı inşa edildikten sonra tüm bu merkezler hafif metro, 3’üncü boğaz köprüsü yolu, tren yolu ve mevcut yolların geliştirilmesi ile birbirlerine bağlanacak. Bir çok büyük inşaat firmasıyla yoğun bir şekilde görüşmelerimiz sürüyor. Rus, Arap ve AB ülkelerindeki birçok yatırımcı firma da arazi talepleri var. Bu taleple ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor.

Ramazan KARAMAN/ Tek Emlak
“Bölge cazibe merkezi oldu”

Çanta, Değirmenköy, Büyükçavuşlu ve Gümüşyaka bölgesinde Aydın Üniversitesi’nin kurulması, sanayi bölgesi ile yapılacak yeni liman ve lojistik alanların olması, bölgeyi cazibe merkezi yaptı. Silivri’de en çok arazi satışı yapılan bölgeler burası. 3’üncü boğaz köprüsü yolunun çıkış noktalarından biri olan Kınalı Kavşağı da bölgeye olan ilgiyi artırdı.

Ayhan TUTÇU / RE/MAX Selin

“Her kez kelepir arazi peşinde”

Silivri’de Selimpaşa-Kınalı arasında TEM ile sahil arasındaki bölge imara girdi. Üçüncü köprü yolunun Kınalı’dan geçecek olması da bölgeye olan ilgiyi artırdı.
Havalimanının kurulacağı Gazitepe’de tarla vasfındaki bir dönüm arazinin fiyatı 60-70 bin liraya çıktı. Silivri’nin diğer köylerinde ise fiyatlar hala düşük sayılır. Dönümü 20-30 bin liraya satılan köyler de var. Alipaşa’da dönümü 40 bin liraya arazi bulmanız mümkün. Silivri’ye yerleşmeyi düşünenler genellikle havalimanına biraz uzak mesafeleri tercih ediyorlar. Orman köyü oyan Fenerköy, villaların yapıldığı en pahalı yerdi. Gazitepe’deki fiyatlar şu anda Fenerköy’deki fiyatları geçti. Arazi arayan çok ama her kez kelepir arazi arıyor.

Silivri merkezde arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
1.000 Konut imarlı 140.000 TL 0212 728 15 42
6.400 Konut imarlı 900.000 TL 0212 728 15 42
6.300 Sanayi imarlı 1.150.000 TL 0212 872 59 59
8.000 Sanayi imarlı 1.440.000 TL 0212 771 18 10
17.956 Tarla 1.800.000 TL 0212 727 80 80
18.000 Tarla 2.970.000 TL 0212 710 10 25
21.915 Tarla 3.500.000 TL 0212 710 10 25
41.000 Villa imarlı 9.000.000 TL 0212 603 06 42
45.000 Konut imarlı 9.500.000 TL 0212 603 06 42
52.000 Konut imarlı 18.200.000 TL 0212 603 06 42
22.420 Konut imarlı 6.500.000 dolar 0212 577 29 75
83.420 Konut imarlı 16.650.000 dolar 0212 723 64 64
177.000 Konut imarlı 23.000.000 dolar 0212 728 54 58
1.100.000 Villa imarlı 30.000.000 dolar 0216 394 85 11
1.200.000 Konut imarlı 30.000.000 dolar 0216 394 85 11
1.800.000 Villa imarlı 63.000.000 dolar 0216 394 85 11

Fenerköy’de arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
1.750 İmarlı arsa 60.000 TL 0212 717 24 82
2.649 İmarlı arsa 65.000 TL 0212 543 51 61
3.000 Çiftlik imarlı 90.000 TL 0212 728 15 42
3.225 İmarlı arsa 125.000 TL 0212 863 95 95
6.325 İmarlı arsa 130.000 TL 0212 652 98 04
4.800 İmarlı arsa 140.000 TL 0212 728 15 42
5.000 İmarlı arsa 150.000 TL 0212 728 15 42
12.500 Tarla 200.000 TL 0212 728 75 55
15.000 İmarlı arsa 330.000 TL 0212 599 45 46
100.000 Konut imarına açık 1.500.000 TL 0212 603 06 42
205.000 Konut imarına açık 3.075.000 TL 0212 603 06 42
305.000 Konut imarına açık 4.575.000 TL 0212 603 06 42
121.000 İmarlı arsa 13.310.000 TL 0216 429 34 34

Alipaşa’da arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
1.950 İmarlı arsa 110.000 TL 0212 444 52 63
7.500 Tarla 220.000 TL 0212 444 52 63
6.000 Konut imarlı 460.000 TL 0212 728 41 40
15.000 Tarla 750.000 TL 0212 444 52 63
20.840 Tarla 1.250.000 TL 0212 444 52 63
38.200 İmarlı arsa 3.200.000 TL 0212 444 52 63
20.678 İmarlı arsa 3.618.000 TL 0212 591 13 32
90.000 Konut imarına açık 17.000.000 TL 0212 603 06 42
13.000 Ticari imarlı 3.000.000 dolar 0212 854 37 84
20.678 Sanayi imarlı 3.618.650 dolar 0212 881 34 38


Gazitepe’de arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
2.300 İmarlı arsa 120.000 TL 0212 728 15 42
3.650 İmarlı arsa 320.000 TL 0212 728 54 58
4.600 İfrazlı 210.000 TL 0212 461 71 77
10.000 Tarla 360.000 TL 0282 726 06 10
16.000 Tarla 750.000 TL 0212 738 84 21
19.700 İmarlı arsa 1.970.000 TL 0212 738 84 21
22.000 Tarla 990.000 TL 0212 728 54 58
32.000 Tarla 2.080.000 TL 0212 444 52 63
37.000 Villa imarlı 1.300.000 TL 0212 853 05 06
36.900 İmarlı arsa 2.500.000 TL 0212 738 84 21
104.000 Tarla 6.240.000 TL 0212 738 84 21

Kadıköy’de arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
3.100 İmarlı arsa 325.000 TL 0212 731 23 00
6.000 Tarla 95.000 TL 0212 660 03 96
6.000 Tarla 125.000 TL 0212 883 20 17
8.900 İmarlı arsa 450.000 TL 0532 324 27 45
21.000 Tarla 315.000 TL 0212 787 24 23
185.000 İmarlı arsa 12.500.000 TL 0212 603 06 42

Ortaköy’de arazi fiyatları
Büyüklüğü (m2) İmar durumu Fiyatı Tel
1.010 İmarlı arsa 100.000 TL 0212 444 52 63
4.200 Tarla 270.000 TL 0212 728 36 92
5.400  Sanayi imarlı 1.350.000 TL 0212 746 55 86
5.500 İmarlı arsa 165.000 TL 0212 734 26 45
6.110 Tarla 680.000 TL 0212 872 59 59
6.360 Sanayi imarlı 3.250.000 TL 0212 591 13 32
7.900 Konut imarlı 1.800.000 TL 0212 872 59 59
8.200 İmarlı arsa 1.200.000 TL 0212 728 36 92
8.525 Sanayi imarlı 2.131.000 TL 0212 727 80 80
10.800 Villa imarlı 1.850.000 TL 0212 872 59 59
11.000 Sanayi imarlı 3.000.000 TL 0212 591 13 32
12.624 Villa imarlı 1.578.000 TL 0212 787 21 44
37.000 Villa imarlı 4.100.000 TL 0212 728 41 40
355.000 Konut imarlı 17.750.000 TL 0216 342 22 82

editörün seçtikleri
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı#Spotify