Türkiye vergide dünya birincisi

Türkiye vergide dünya birincisi

HÜKÜMET IMF'NİN İSTEDİĞİ FAİZ DIŞI FAZLAYI TUTTURMAK İÇİN VERGİLERE YÜKLENİYOR.

Türkiye vergide dünya birincisi
16px
24px
28.08.2006 16:13
ABONE OLgoogle

Türkiye, istihdam, akaryakıt, içki, sigara başta olmak üzere pek çok kalemde dünyanın en yüksek vergi oranlarını uyguluyor. Gazi Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Şükrü Kızılot , Türkiye'de vergilerin gittikçe dolaylı hale gelmesinin nedenini 'Onbinlerce kuyumcu, konfeksiyoncu, mobilyacı, kürkçü, lokantacı asgari ücretlinin altında gelir beyan edip daha az vergi ödedikçe, dolaylı vergilere yükleniliyor' şeklinde açıklarken 'Dolaylı vergilerin yüksek olması, ekmek, su, peynir gibi temel maddelerde dahi varlıklı kişilerle yoksulların aynı vergiyi ödemelerine neden olduğu için, o ülkede vergi adaletinin bulunmadığının bir göstergesi olarak alınıyor' diye konuştu. Türkiye'de çeşitli kalemlerdeki vergilerin durumu şöyle:

İstihdam:

Türkiye'de asgari ücretten yüzde 70 kesinti yapılıyor. Bu rakam, aylık kıdem tazminatı yükü ile birlikte yüzde 81'e ulaşıyor. Asgari ücretten kesilen oran, bazı işkollarında daha da yüksek oluyor. İstihdam üzerindeki yük bakımından, bu oranlar sadece OECD ve AB değil, dünyada en yüksek. Bu oranlarda AB ortalaması yüzde 24.4, OECD ortalaması yüzde 18.3. Bu istihdam maliyeti, işsizliğin yüksek olduğu Türkiye'de istihdam yaratılmasını engelliyor.

Akaryakıt:

Akaryakıt fiyatının dörtte üçünü oluşturan vergiler nedeniyle dünyanın en pahalı benzinini Türkiye kullanıyor. Akaryakıtın hem fiyatı, hem de vergisi dünyada en yüksek olan ülke Türkiye. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ve kişi başına düşen geliri Türkiye'nin 8 katı olan ABD'de benzin fiyatları, Türkiye'nin 7'de biri düzeyinde.

Vergi artışları:

Türkiye, 1985-2003 yılları arasında, vergi yükündeki 17.5 puanlık artışla, OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi; İzlanda (11.3), İtalya (9.0), İspanya (8.0), İsviçre (4.0), Kanada (1.4), Fransa (0.4), Belçika (0.2), Almanya (-1.0).

Otomobil alım vergisi:

Yabancı ülkelerde yüzde 20 civarında olan otomobil alım vergileri, Türkiye'de, otomobilin silindir hacmine göre artıyor ve yüzde 117'ye kadar çıkıyor. Otomobilden alınan toplam vergi İsveç'te yüzde 25, İspanya'da yüzde 23, Belçika'da yüzde 22, Fransa'da yüzde 21, İtalya'da yüzde 20, İngiltere'de yüzde 18 ve Almanya'da yüzde 16.

Cep telefonu:

Özel İletişim Vergisi, KDV ve diğer vergilerin toplamında dünyanın en fazla vergisini alan ülke Türkiye. Türkiye'yi Tanzanya, Uganda ve Zambiya izliyor. Yeni abonelerde, vergi ve benzeri yüklerin cep telefonu işletmecisinin gelirine oranı yüzde 148'i buluyor. Bu oran, mevcut abonelerde yüzde 87 civarında. Buna karşın AB ülkelerinde cep telefonundan KDV dışında vergi alınmıyor.

Turizm:

İsviçre'de yüzde 3.6, Portekiz'de yüzde 5, Fransa'da yüzde 5.5, Hollanda'da yüzde 6, Polonya ve İspanya'da yüzde 7, Yunanistan ve Finlandiya'da yüzde 8 olan turizmdeki KDV'nin oranı, Türkiye'de yüzde 18.

Beyaz eşya:

ÖTV, AB'ye geçiş sürecinde 'AB üyesi ülkelerde uygulandığı' gerekçesi ile getirilmesine karşın, AB üyesi ülkelerde buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ile TV, kamera, cep telefonu, makyaj malzemesi ve tıraş sabunu ÖTV'ye tabi değil.

İçki ve

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde