Türkiye, Alman Volkswagen’in Avrupa’da en çok satış yaptığı beşinci ülke oldu
Otomotiv pazarındaki rekor büyüme birçok markanın global satışlarına da yansıdı. Türkiye, Alman Volkswagen’in Avrupa’da en çok satış yaptığı 5. ülke oldu. VW Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, “Türkiye pazarının büyümesi bunu tetikledi. Avrupa’da ilk kez 5. ülke konumuna geldik. İspanya gibi büyük pazarları geçtik. Bunun gelecekte çok pozitif yansımaları olacaktır” dedi.

Türkiye otomotiv pazarı 2025’i 1.4 milyon adet seviyesinde kapatmaya hazırlanırken, yıl boyunca gösterdiği güçlü büyüme performansıyla Avrupa’nın birçok pazarını geride bıraktı. İlk 10 ayda yüzde 10’a yaklaşan artış yalnızca toplam pazarı değil, markaların Avrupa hatta global sıralamasını da yeniden şekillendirdi. Bu tablo, Alman otomotiv devi Volkswagen için de son yılların en güçlü sonuçlarından birini ortaya çıkardı.
Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, “Türkiye pazarının büyümesi bunu tetikledi. Avrupa’da ilk kez 5. ülke konumuna geldik. İspanya gibi büyük pazarları geçtik. Bunun gelecekte çok pozitif yansımaları olacaktır” dedi. Bottaro, aynı dönemde globalde de Türkiye’nin ilk 10 pazar arasına girdiğini belirtti.
80 BİN SATIŞ HEDEFİ
Volkswagen, yılın 10 ayında 65 bin adet satışa ulaşarak Türkiye otomobil pazarında 2. sıraya yerleşti. Bottaro, “Geçen yılı 75 bin adetle kapatmıştık. Yılın son 2 ayında bu rakamın üzerine çıkmayı ve yılı 80 bin adet seviyesinde satışla yine güçlü bir sırada tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
ELEKTRİKLİDE SORUN ÜRETİM ALAMAMAMIZ
Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre Yeni T-Roc’un Portekiz’deki basın lansmanında bir araya geldiğimiz Bottaro’ya markanın elektrikli araç hedeflerine neden istenen hızda ulaşamadığını da sordum. Volkswagen’in üretim hatlarında elektrifikasyon dönüşümünün sürdüğünü belirten Bottaro, asıl belirleyici unsurun Avrupa Birliği’nin 95 g/km CO2 hedefleri olduğunu vurguladı:
“Elektrikli araç payımızın bu seviyede kalmasının tek nedeni yeterli üretim alamamamız. AB’deki emisyon hedefleri üretimi Avrupa’ya kaydırıyor. Türkiye’ye daha fazla üretim tahsis edilse elektriklide çok daha yüksek pay elde ederiz. Satış yaptığımız hiçbir segmentte performans sorunu yok; mesele tamamen üretim erişimi.”
2026 NORMALLEŞME DÖNEMİ OLABİLİR
Türkiye otomotiv pazarının 2026’da daha dengeli bir tabloya dönebileceğini söyleyen Bottaro, sektörün beklentilerini şöyle özetledi: “Sektör, 2026 için hedeflerini biraz aşağı çekerek 1.2 – 1.3 milyon adet seviyesine işaret ediyor. Bunun nedeni kur beklentisiyle talebin yıl boyunca öne çekilmiş olması. Bu da 2026’da bir normalleşme dönemi yaşatabilir. Ancak enflasyon hedeflerine ulaşılır ve kredi musluğu açılırsa pazar yeniden pozitif ivmeye girebilir.”
YENİ T-ROC’TA HEDEF 2026’DA 10 BİN ADET
VW’nin başarılı SUV modeli T-Roc tamamen yenilendi. Passat, Tiguan ve Tayron’un da üretildiği MQB Evo platformuna taşınan yeni T-Roc, hem kalite hem teknoloji tarafında ciddi bir sıçrama yaptı. Dış tasarımı baştan aşağı güncellenen model 12.2 cm uzarken, bagaj hacmi 475 litreye çıktı. İç mekânda malzeme kalitesi artırıldı; yeni nesil bilgi-eğlence sistemi ve sürüş destek teknolojileri de modele eklendi. Avrupa’da yakında satışa çıkacak T-Roc, Türkiye’de Şubat 2026 itibarıyla 1.5 litrelik 48V hibrit destekli benzinli motorun (eTSI), 116 PS ve 150 PS seçenekleriyle sunulacak. Bottaro, model için 2026 hedefinin 10 bin adet olduğunu söyledi.
patronlardunyasi.com















