Türk yatırımcılar 'Seddi' aştı
ÇİN'LE REKABETTE ZORLANAN 60 TÜRK FİRMASI, ÇAREYİ ÇİN'E YATIRIMDA BULDU.

Çin, Türkiye'de 30'a yakın piyasaya ağırlığını koymuş durumda. Avrupa'da, ABD pazarında Türkiye'nin en önemli rakibi. Bir pazarı gözüne kestirdiğinde, kısa zamanda, o pazarı fethediyor. İşgücü ucuz, devlet desteği arkalarında, maliyetleri düşük, fiyatları rekabetçi. Girdikleri pazarlarda birçok piyasayı kısa zamanda ele geçiriyorlar.
'Dünyanın fabrikası' haline gelen Çin, son beş yılda, dünyadaki ar - ge yatırımlarının yarısından fazlasını gerçekleştirdi. Microsoft, Motorola, Ericsson ve Toyota olmak üzere birçok uluslararası şirket bölgede ar - ge merkezi kuruyor. Çin, Hindistan'ın yanı sıra 'dünyanın laboratuvarı' olma yolunda.
Tekstil ve turizm ilk sırada
Türk - Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, Türklerin Çin'de ağırlıklı olarak tekstil, turizm ve eğitim sektörlerinde yatırım yaptıklarını söylüyor.
Bu yıl mermer ve kimya sektörlerinde de yatırım artışı yaşandığını belirten Onay, bu ülkeye ilginin nedenlerini şöyle sıralıyor: "Dünya rekabetinde yer almak ve üçüncü ülkelerdeki müşterileri Çin'e kaptırmamak ve en önemlisi Türkiye'de hamallık haline gelmiş sanayicilikten uzak durmak."
Onay, Türk firmalarının gıda, inşaat malzemesi, eğitim ve eğlence sektörlerine yeni yatırımlar yapma arayışında olduklarını söylüyor.
60 civarında firma var
Çin'de ilk Türk temsilciliğini Çolakoğlu Dış Ticaret olarak 1987'de kurduklarını anlatan Onay, "Bunu Borusan ve Fabeks gibi firmalar izledi ama 1995'ten sonra büyük artış oldu. Bizim Çin'deki firma ve temsilcilik ofis sayımız 60 civarında. Ve bu her geçen yıl artış gösteriyor" dedi.
Onay, Çin'in Türk firmaları için cazip olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:
"Türkiye'yi cazip hale getiremezsek Türkiye'de sanayici kalmayacak. Ve büyük işsizlik ortaya çıkacak. Bir an önce önlem alınmalı. Hala ticaret ve ekonomi yerine siyaset yapmaya devam edersek, ve KOBİ diye bir şey kalmayacak."
Dünyanın fabrikası gibi
2026'da dünyanın en büyük ekonomisi unvanına ve küresel ekonominin yüzde 22'sine sahip olacak.
Bugünden gözlemlenen eğilimlere göre, Çin'in payı yirmi yıl içinde yüzde 15'e, sonra 2050 yılında yüzde 28'e çıkacak.
Satın alma gücü dikkate alınarak yapılan hesaplarda ise Çin şimdiden yüzde 15 oranına yaklaşmış durumda.
Çin çok yatırım çekiyor. Bu ülkenin ekonomik kalkınmasında başta AB, ABD ve Japon sermayeli şirketler ön planda olurken, kendi özel sektörleri de dünya çapında güçlenecek.
Çin sanayi üretiminde devleşiyor. Dünyanın üretim merkezi haline geldi. Buna rağmen geniş halk kitleleri hâlâ çok fakir. Ancak uzmanlar fakirliğin de kısa sürede azalacağını düşünüyor.
Son beş yılda, dünyadaki ar - ge projesi yatırımlarının yarısından fazlası Çin'de gerçekleşti. Microsoft, Motorola, Ericsson ve Toyota gibi uluslararası şirketlerin ar - ge merkezleri bölgede çoğalıyor. Özellikle Çin, Hindistan'ın yanı sıra 'dünyanın laboratuvarı' olma yolunda.
|
|
---|---|
Firma adı | Faaliyet alanı |
THY | Havacılık |
TEC Trading | editörün seçtikleri İngilizlerin efsanevi spor otomobili Lotus’u satın alan Çinli Geely'nin, Emira modelini artık ABD’de üreteceği iddia edildi 1948 yılında Colin Chapman’ın İngiltere’de kurduğu Lotus otomobil fabrikası, 2017 yılında Çinli milyarder Li Shufu’nun sahibi olduğu Geely şirketine satılmıştı. Geely’nin, ABD Başkanı Trump’ın vergilerinden kurtulmak için Emira modelinin üretimini ABD’ye taşıyacağı ve 60 yıllık üretim bandını kapatacağı iddia edildi. #Colin ChapmanEnflasyon açıklaması, CHP kurultay davası ve nicesi, Borsa İstanbul için en kritik hafta başlıyor#Borsa Brad Pitt’in başrolünde oynadığı 'F1: The Movie' filmi beklentileri aştı ve ön gösterimlerde 10 milyon dolar hasılat elde etti#Formula 1 benzer haberler 7 Afrika ülkesiyle Türkiye arasında ticaret koridoru mutabakatı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı imzaladıklarını bildirerek, "Anlaşmayla Afrika kıtası, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu'na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor'a entegre edilecek." ifadesini kullandı. E-Bülten Aboneliği İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın. Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde |