Necla DALAN
Bugün sosyal medyada önüme bir haber düştü. Habere göre Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın Terminal Binası’nı (T2) işletmek için en düşük teklif İrlandalılar’dan gelmişti. Bu haber önemliydi çünkü terminali Limak İnşaat yaptı ve Limak, TAV Havalimanları Holding ile işletme için teklif veren konsorsiyumlardan birindeydi.
Yazılanlara göre daa International havalimanının yıllık kapasitesini 25 milyon yolcuya çıkarmak üzere tasarlanan yeni terminal için 419 milyon Kuveyt Dinarı (1,35 milyar dolar) tutarında teklifi verdi. TAV Havalimanları Holding 764,15 milyon Kuveyt Dinarı (2,46 milyar dolar), Incheon International Airport Corporation ise 959,48 milyon Kuveyt Dinarı (3,10 milyar dolar) tutarında teklif sundu.
AÇIKLANAN VERİLER ESKİ, İKİ ŞİRKET SON AŞAMAYA KALDI
Merak ettim ve bunun son aşama olup olmadığını Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’e sordum. Özdemir, bu tekliflerin haziran ayına ait olduğunu, İrlandalı daa International’ın elendiğini söyledi.
Özdemir, TAV Havalimanları ve Limak konsorsiyumu ile Incheon International Airport Corporation’ın son aşamaya kaldığını da vurguladı. Özdemir, yeni tekliflerle ilgili rakamın ise gizlilik sözleşmesi kapsamında olduğunu ifade etti.
21 NİSAN 2025’TE İPTAL EDİLMİŞTİ
TAV Havalimanları, Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi tarafından düzenlenen Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal 2 işletme ve bakım hizmeti ihalesine 23 Haziran 2024 tarihinde teklif sunmuştu. Söz konusu ihale 21 Nisan 2025 tarihinde iptal edildi. İhalenin yeniden açılınca Limak İnşaat ile konsorsiyum 2 Haziran 2026 tarihinde teklif sundu.
İNŞAAT İHALESİ 2016 YILINDA İLAN EDİLDİ
Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşası (T2) ihalesi, 30 Mayıs 2016’da düzenlenen imza töreniyle ilan edildi, 28 Ağustos 2016’da Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı tarafından şantiye alanı Limak’a teslim edildi.
Yeni terminal binası yaklaşık 750 bin metrekarelik alana sahip. Bina, gün ışığının içeri girmesini sağlayan camlı açıklıklara sahip tek bir çatı altında yer alıyor. Terminal binasının cephesi kum ve toz geçirmez şekilde ve patlamaya dayanıklı şekilde tasarlandı.
TÜRK MÜTEAHHİTLERİN TEK PAKETTE KAZANDIĞI EN BÜYÜK İHALE
Dünyaca ünlü mimarlık firması Foster + Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projesi, 1 milyon metreküpün üzerinde beton ve 150 bin tonun üzerinde yapısal çelikten oluşuyor.
Proje ihalesi, 4,3 milyar dolarlık bedeliyle Türk müteahhitlerin yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyor. 2025 sonu itibarıyla proje fiziksel olarak yüzde 84,19 oranında tamamlandı. Yapısal inşa işleri, cephe ve çatı kaplama işleri ile hava sızdırmazlık işleri bitirildi. Projenin 2027 sonunda bitmesi planlanıyor.
patronlardunyasi.com