Orman yangınına müdahale ederken Muğla'da tarlaya düşen söndürme uçağının pilotu Hasan Bahar, Hırvatistan'daki kazada hayatını kaybetti
Orman Genel Müdürlüğü'ne ait söndürme uçağı, Hırvatistan'ın Serj kentinde dönüş yolundayken düştü. Hırvat kurtarma ekipleri hızla olay yerine gitti, alevler içindeki uçağa müdahale etti. Ancak pilot hayatını kaybetmişti. Pilot Hasan Bahar'dı. Orman Genel Müdürlüğü'nün pilotu olan Bahar, ağustos ayında Denizli ve Aydın arasında başlayan orman yangınına müdahale etmiş, kullandığı uçak Muğla'da tarlaya sert iniş yapmıştı. Uçakta büyük hasar oluşurken Hasan Bahar yara almadan kazayı atlatmıştı.

Kenan GÜRBÜZ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 2 adet AT802 yangın söndürme uçağı, bakım için Hırvatistan'da gitmişti.

2 uçağın meteorolojik şartlar sebebiyle geceyi Hırvatistan Rejika Havaalanı’nda geçirdi. Uçaklar bugün Zagrep Havaalanı'na gitmek için Türkiye saatiyle 17.38'de havalandı.
UÇAKLA TELSİZ İRTİBATI KESİLDİ
Ancak hava muhalefeti sebebiyle uçaklar Rejika Havaalanı’na dönüşe geçti. Uçaklardan biri havaalanına dönerken diğer söndürme uçağıyla Türkiye saatiyle 18.25'te irtibat kesildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan şu açıklama yapıldı:
"Orman Genel Müdürlüğümüze ait 2 adet AT802 yangın söndürme uçağımız, Hırvatistan Zagreb’te planlanmış olan bakım faaliyeti için 12 Kasım Çarşamba günü saat 10:24’te Çanakkale’den hareket etmiştir. 2 uçak meteorolojik şartlar sebebiyle geceyi Hırvatistan Rejika Havaalanı’nda geçirmiş, bugün (13 Kasım 2025 Perşembe) TSİ 17:38’de Zagrep Havaalanı için kalkış yapmasını müteakip, hava muhalefeti sebebiyle tekrar Rejika Havaalanı’na dönüşe geçmişlerdir. Dönüş rotası esnasında bir uçağımız Rejika Havaalanı’na inmiş, ancak diğer uçakla TSİ 18:25’te telsiz irtibatı kesilmiştir. Görevli pilotumuza ve uçağa ulaşmak için Hırvatistan birimleriyle koordineli olarak arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştır. Konu hakkında detaylar netleşince kamuoyuna bilgilendirmelerimiz devam edecektir."

HIRVAT MEDYASI: UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI
Hırvatistan medyasında yer alan bilgilere göre, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait olan uçak, ülkenin Senj kenti yakınlarındaki Krivi Put mevkisinde düştü. Uçak için arama kurtarma operasyonu başlatıldığı ve olay yerine itfaiye, polis ve 20 kişilik kurtarma ekibi gönderildiği bildirildi.
Ekipler yaklaşık bir saat sonra kaza yerine ulaştı. Alevler içindeki uçak söndürüldükten sonra pilotun cansız bedeni uçaktan çıkarıldı.

BAKAN YUAKLI'DAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yaptığı açıklamada, Hırvatistan'da telsiz irtibatı kesilen OGM'ye ait yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldığını, pilotun şehit olduğunu bildirdi:
"Hırvatistan'da telsiz irtibatı kesilen OGM'ye ait yangın söndürme uçağımızın enkazına Hırvatistan'ın Senj kenti yakınlarında ulaşılmıştır. Elim kazada şehit olan pilotumuza Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Orman teşkilatımızın ve aziz milletimizin başı sağ olsun."

MUĞLA'DAKİ KAZADA MUCİZE ESERİ KURTULMUŞTU
Düşen uçakta hayatını kaybeden pilotun Hasan Bahar olduğu açıklandı.
Hasan Bahar, Muğla'da büyük bir kaza atlatmıştı. Denizli'de başlayıp Aydın'a sıçrayan yangına söndürme uçağıyla müdahale eden Hasan Bahar'ın kullandığı uçak, teknik arıza nedeniyle Muğla'nın Yatağan ilçesindeki bir tarlaya zorunlu inmişti. 29 Ağustos'taki kazada uçakta büyük hasar oluşurken Hasan Bahar kazayı yara almadan atlatmıştı.

Muğla Valisi İdris Akbıyık, olayın ardından Bahar’ı hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletmişti. Vali Akbıyık o gün yaptığı açıklamada, “Uçağın henüz belirlenemeyen bir nedenle tarlaya zorunlu iniş yaptığını, pilotun sağlık durumunun iyi olduğunu” belirtmişti.
ORMAN TEŞKİLATINDA BÜYÜK ÜZÜNTÜ
Hırvatistan’daki kazada yaşamını yitiren Pilot Hasan Bahar’ın vefat haberi, Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla orman teşkilatında büyük üzüntüye neden oldu.

Bahar’ı tanıyan meslektaşları, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, “Görevini büyük bir fedakârlıkla yapan, orman yangınlarında defalarca hayatını riske atan bir kahramanı kaybettik” ifadelerine yer vererek başsağlığı dileklerinde bulundu.
patronlardunyasi.com















