Merkez Bankası, 4 efsane ismini Rüşdü Saracoğlu, Lütfi Hasan Ersel, Süreyya Serdengeçti ve Ercan Kumcu'yu 4 ayda kaybetti
Mayıs ayında Rüşdü Saracoğlu’nu, haziranda Lütfi Hasan Ersel’i, temmuz ayında Süreyya Serdengeçti’yi, bugün ise Ercan Kumcu’yu kaybettik. Merkez Bankası’nın efsanevi 4 başkan ve yardımcısını. Türkiye’nin ekonomik olarak en zor anlarında görev aldılar. Son 4 ayda kaybettiğimiz Merkez’in 4 ismi birlikte bu zor görevi başarıyla yürüttüler. Efsane başkan Rüşdü Saracoğlu’yla birlikte. Ve ne yazık ki aramızdan ayrıldılar, başkanlarını takip ettiler…

Gökmen Mert KURAL
Türk ekonomi dünyası için 2025 kayıplarla dolu bir yıl oluyor. Kaybolan sadece rakamlar değil, asıl kaybettiğimiz değerler. Merkez Bankası tarihinin efsanevi yöneticileri, yıldız isimleriydi kaybettiklerimiz... Mayıs ayında efsane başkan Rüşdü Saraçoğlu, haziran ayında 90’lı yılların ilk döneminde başkan yardımcılığı yapan Lütfi Hasan Ersel, temmuz ayında eski başkan Süreyya Serdengeçti, bugün ise başkan yardımcılığı ve köşe yazarlığıyla tanıdığımız Ercan Kumcu. Merkez Bankası’nın 4 efsane yöneticisini 4 ayda yitirdik. Türkiye’nin en zor yıllarında aldığı kararlarla ekonominin dümeninde olan 4 kaptanı kaybettik. Rüşdü Saraçoğlu ve onun ekibinde yer alan, birlikte görev aldığı 3 yöneticiyi... Gelin bu 4 değerli ismi tekrar hatırlayalım.
ÜNLÜ BAŞBAKANIN TORUNUYDU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’nın yanı sıra devlet bakanlığı ve milletvekilliği görevinde bulunan Rüşdü Saracoğlu, Ankara'da 1948 yılında doğdu. Eski Başbakan Şükrü Saracoğlu’nun torunu olan Rüşdü Saracoğlu, ODTÜ Ekonomi ve İstatistik Bölümünü bitirdi. ABD’de Minnesota Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden 1980'de doktora derecesi alan Saracoğlu, Minnesota ve Boston College'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) ekonomist olarak görev alan Saracoğlu, 1987-1993 yıllarında Merkez Bankası Başkanlığı yaptı. Saracoğlu, Anavatan Partisi'nde (ANAP) milletvekilliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 53. Hükümeti'nde devlet bakanlığı görevlerinde bulundu. Rüşdü Saracoğlu, 24 Mayıs’ta 77 yaşında aramızdan ayrıldı.
MÜLKİYE’NİN EFSANE HOCASI
Merkez Bankası’nda Başkan Yardımcılığı’nın yanı sıra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi yani Mülkiye’nin efsane hocalarından biri olan Doç. Dr. Hasan Ersel, 1946 yılında Kütahya'da doğdu. İktisat doktorasını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1971’de alan Hasan Ersel 1983 yılına kadar aynı kuruluşta öğretim üyesi olarak çalıştı.
1984-1987 arasında Sermaye Piyasası Kurulu Baş İktisatçısı ve 1987-1991 yılları arasında da TCMB Araştırma ve Planlama Genel Müdürü olarak görev yaptı. 1991-1993 yılları arasında TCMB Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Ersel, merkezi Kahire’de olan Economic Research Forum for Arab Countries, Iran and Turkey adlı araştırma kuruluşunun Yönetim Kurulu Üyesi’ydi.
2001 KRİZİNDE EKONOMİYİ YÖNETTİ
Türk ekonomi tarihinin en zor dönemleri olan 2001 krizi döneminde Merkez Bankası’nın dümeninde Süreyya Serdengeçti vardı. İstanbul'da 1952 yılında doğan Süreyya Serdengeçti, ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da Mahmutpaşa İlkokulu ve Galatasaray Lisesi'nde sürdürdü. 1979'da ODTÜ İktisat Bölümünü bitiren Serdengeçti, 1980'de TCMB Dış Borç Erteleme Bölümü'nde göreve başladı. 1982'den itibaren Döviz İşlemleri Müdürlüğünde görev alan Serdengeçti, 1984-1986 yıllarında ABD Vanderbilt Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde yüksek lisans yaptı.
Yurda dönüşte Merkez Bankasında döviz rezervlerinin yönetiminde çalışmaya devam eden Serdengeçti, 1990'dan itibaren üst düzey görevleri üstlendi. Şubat 2001’de başlayan ekonomik krizin hemen ardından Mart ayında Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Başkanlığı 14 Mart 2006'da dolan Serdengeçti, görevini Durmuş Yılmaz'a devretti. Serdengeçti, 26 Temmuz’da 73 yaşında vefat etti.
MİSAFİR GİRDİ, BAŞKAN YARDIMCISI OLDU
Ve bugün. Merkez Bankası tarihinin en kıymetli isimlerinden olan Ercan Kumcu aramızdan ayrıldı. O da diğerleri gibi Rüşdü Saraçoğlu ile birlikte çalışan isimlerdendi. 1955, İstanbul'da dünyaya gelen Kumcu, lisans eğitimini, 1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi, İktisat Bölümü'nde tamamladı. 1983 yılında Boston College İktisat Bölümü'nden doktora derecesini aldı. Kumcu, ABD'de Boston College, Eastern Michigan University ve State University of New York - Binghamton'da öğretim görevlisi olarak makro ekonomi, para teorisi, uluslararası ekonomi ve finans dersleri verdi.
Merkez Bankası'nda önce misafir araştırmacı, kısa bir süre Genel Sekreter ve son olarak 1988-1993 yılları arasında Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Ercan Kumcu, "İstikrar Arayışları", "Krizleri Nasıl Çıkardık?" (Mahfi Eğilmez ile birlikte), "Ekonomi Politikası: Teori ve Türkiye Uygulaması" (Mahfi Eğilmez ile birlikte), Kadın Matematikçiler ve "Krizler, Para ve İktisatçılar" adlı kitapları kaleme almıştı.
patronlardunyasi.com