Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm gelirlerinde ulaşılan rekorun sırrını anlattı
Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin Manisa ayağında gazetecilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl turizm gelirlerinde 64 milyar dolar beklentisinin sırrını açıkladı: Nitelikli turist, turizm ürünlerindeki çeşitlilik, 12 ay turizm, sürdürülebilir turizm ekonomisi"

Toygun ATİLLA
8'İNCİ SIRADAN 4'ÜNCÜ SIRAYA GELDİK
Hiçbir şey bir günde olmuyor, her şey bir sürecin sonucu... Bir anlamda ne ekerseniz onu biçiyorsunuz.
Türkiye bir önceki yıl turizm gelirleri bakımından 8. sıradayken 2024'te 4'üncü sıraya yükseldi.
Bu yılda turizm gelirlerinde 64 milyar dolarlık bir rekor gelir beklentisi var.
Peki, ne oldu da Türk turizmi böylesine bir patlama yaşadı.
2018'DE DEĞİŞEN STRATEJİ
Bu sorunun yanıtı, aslında 7 yıllık bir süreci içinde barındırıyor, 2018'deki strateji değişikliğini kapsıyor.
Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar alınamayacağı prensibinden yola çıkarak turizmde strateji değiştirildi. "Nitelikli turist, turizm ürünlerinde çeşitliliğin artırılması öncelikli hedef oldu"
Türkiye sadece deniz, kum, güneşini sunmuyor, tarihini, kültürünü de dünya ile paylaşır oldu.
Turizmde ürün gamındaki bu artış, yıllar içinde sonucunu verdi, bugün Türk turizmi rekor gelirleri konuşur hale geldi.
GECELİK GELİRLER ARTTI
Mehmet Nuri Ersoy, başdanışmanı Tayfun Topal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Bakanlık Basın Müşaviri Serkan Kaya, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Medya İlişkileri Direktörü Sonat Canıdar Bahar, TGA Kurumsal İletişim Müdürü Canan Soysal'ın da kendisine eşlik ettiği toplantıda, turizmde gecelik gelirin etkisine de vurgu yaptı.
2017'de bir turistin gecelik harcaması 83 dolarken bugün bu 108 dolar seviyesinde. Bu yıl ise bu rakamın 117 dolar olması hedefleniyor.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 12 ay boyunca turizm, sürdürülebilir turizm ve ekonomi hedeflerinin olduğuna vurgu yapıyor.
HAKKARİ'DE KAYAK TURİZMİ
Sohbetimiz sırasında "Terörsüz Türkiye" döneminin turizme etkisi de tartışılıyor.
Bu noktada Mehmet Nuri Ersoy, Hakkari'yi işaret ediyor. Hakkari'deki kar kalitesine ve doğal ortama dikkat çeken Ersoy, kış, kayak turizmi için bu noktada planlarının olduğunun altını çiziyor.
THY VE İSTANBUL HAVALİMANI
Mehmet Nuri Ersoy turizm gelirlerindeki rekor artışın sırrını anlatırken THY ve İstanbul Havalimanı'nın etkisine de değiniyor: THY, Türk turizmine önemli destek veriyor. Dünyanın 360 noktasına direk sefer yapıyor. Bu kadar sefer yapan başka havayolu şirketi yok. Ayrıca tanıtımda da önemli rol oynuyor. İstanbul Havalimanı da dünyanın en büyükleri arasında yer aldı. İstanbul önemli bir "hub" haline geldi.
Bütün bu konuşmalardan sonra sadece doğal güzellik ve kültürel mirasın bir ülkenin turizmi için tek başına yeterli olmadığına da vurgu var aslında.
Kalifiye turizm personeli, uluslararası yeterlilikte turizm tesisleri, orta ve uzun vadeli stratejiler, kaliteli ulaşım gibi faktörler olmazsa olmazlar arasında...
ARAP TURİST AZALDI
Sohbetimiz sırasında ülkemizi ziyaret eden Arap turist oranın düştüğü buna karşın ABD, Çin ve İngiliz turist oranında yükselişin olduğunu öğreniyoruz.
SANAT MEVSİMİNE DÖNÜŞEN FESTİVAL
Şimdi gelelim Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne...
İlk olarak İstanbul'da 5 yıl önce başlayan, sonrasında Ankara ve İzmir'in dahil olduğu festival bugün 7 bölgede 20 şehre ulaşmış.
8 ay süren bir kültür -sanat mevsimine dönüşen festival kapsamına bu yıl ilk kez Manisa, Mardin, Malatya ve Kayseri girmiş.
SARDES'İN BÜYÜLEYİCİ ATMOSFERİ
Manisa'da geçirdiğim 2 gün boyunca gezme fırsatı bulduğumuz Artemis tapınağı ve Sardes Antik Kenti tek kelime ile "büyüleyiciydi"...
Düşünsenize, Lidya Devleti'nin başkenti Sardes'tesiniz. Beş bin yılı aşan tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir mekanda dolaşıyorsunuz.
Bulunduğunuz ortam sizi tüm ihtişamı ile kucaklıyor. Tarihin içindesiniz...
Tarihte ilk defa paranın basıldığı Lidya'nın başkenti Sardes'te dolaşırken, bir yanda Hristiyanlık tarihinde büyük anlamı olan yedi kiliseden birinin bu kentteki varlığını diğer yandan da Anadolu'nun bilinen ilk sinagogunun büyüleyici atmosferini solukluyorsunuz.
Manisa'yı gezerken yaşadığım ülkenin güzelliklerinin yeteri kadar farkında olmadığımı düşünürken kendimi buldum, utandım...
İSVİÇRE'DE DEĞİL TÜRKİYE'DE
Tam bunları düşünürken Rum asıllı bir tüccar tarafından makarna ve un fabrikası olarak kurulan bugün restorana dönüştürülen TAŞFABRİKA'ya öğlen yemeği için gittiğimizde Mehmet Nuri Ersoy'un başdanışmanı Tayfun Topal'ın bu muhteşem yapıyı göstererek esprili bir şekilde "Bu binayı İsviçre'de görseniz fotoğrafını çekip sosyal medyanızda paylaşırdınız" sözleri "farkında olmadığımız güzelliklerin" doğru bir ifadesi olarak kulaklarımda çınlıyor.
Geçmişi 1890'lara uzanan uzun yıllar Balkanların en büyük makarna ve un fabrikası olan TAŞFABRİKA bugün Manisa Gastronomi Derneği Başkanı olan Gizem Tarım tarafından restoran olarak işletiliyor. Yöresel tatlarla misafirlerini ağırlıyor.
ULUSLARARASI MEDYA DA OLMALI
Manisa'daki Türkiye Kültür Festivali yolculuğunun sonuna gelirken bu etkinliğin gelecek yıllardaki yolculuğuna sadece Türk gazetecilerin değil yabancı basın mensuplarının da davet edilmesi gerekliliğini düşünüyorum.
Öyle ya,
Bu büyüleyici yolculuğun içinde yer alacak yabancı medya mensubu meslektaşlarımızın Türkiye'nin tanıtımına önemli katkı sunacağı yadsınamaz.
patronlardunyasi.com