Dolar
40,0754
0,07%
Euro
46,9684
0,10%
Sterlin
54,5224
0,07%
Bitcoin
4.452.641
0,84%
BİST-100
10.331,31
1,61%
Gram Altın
4.276,335
0,23%
Gümüş
36,86
1,29%
Faiz
43,85
-0,34%

Kim bu şeyhler?

TÜRKİYE'YE BÜYÜK İLGİ GÖSTEREN DUBAİ VE KATAR ŞEYHLERİ KİMDİR, NE İŞ YAPARLAR?

23.11.2005 12:34
Haberi paylaşın
Kim bu şeyhler?
16px
32px
Petrol zengini Körfez sermayesinin son dönemde yatırımlarını yönlendirdiği Türkiye'de kamuoyu artık 'şeyh' kavramına aşina oldu. Son iki ay içinde Türkiye'ye gelerek milyar dolarlık yatırım projelerine imza atan Dubai ve Katar şeyhlerini başkaları da izleyecek. Bu ilgi doğal olarak, kamuoyunda şeyhlerin dünyasına merakı da beraberinde getirdi. Bahreyn, Umman, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde idareyi elinde tutan şeyhler, ülkelerini bir şirket CEO'su gibi yönetiyor. Kendilerini zenginler listesinin tepelerine taşıyan birikimleri nasıl değerlendirecekleri, yatırımlarını hangi sektörlere yönlendirecekleri de artık uluslararası piyasaların yakın takibinde.

Önce Dubai Veliaht Prensi Muhammed Bin Raşid El Maktim, adından Katar başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri bakanı Şeyh Hamad Bin Casım Bin Cebr-El Tani'nin Türkiye Petrol zengini Körfez ülkeleri bugün kişi başına düşen gelirin dünya üzerinde en yüksek olduğu coğrafyalar olarak anılıyor. Emirliklerin ekonomisinin yanı sıra yüz yılı aşkın süredir bu bölgeyi yöneten hanedanların serveti de göz kamaştırıyor. Bahreyn, Umman, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde idareyi elinde tutan şeyhler, ülkelerini bir şirket gibi yönetiyor. Bu isimlerin ellerindeki birikimleri nasıl değerlendireceği, yatırımlarını nereye yönlendireceği artık uluslararası piyasaların da yakından takip ettiği konuların başında.
      Uluslararası Finans Enstitüsü (IFI) tarafından ağustos yayımlanan bir rapor, Körfez ülkelerinin önümüzdeki 2.5 yıl içinde kendi bölgelerindeki projelere yaklaşık 140 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediğini ortaya koyuyordu. Bunların büyük kısmı turizm ve gayrimenkul sektörüne yönelik girişimler.
      Bugüne kadar petro-dolar gelirlerini büyük uluslararası şirketlere yatıran Körfez şeyhleri, ülkelerindeki yeraltı zenginliklerinin azalması tehlikesine karşı ekonomiyi çeşitlendirecek altyapı yatırımlarına öncelik veriyor. Anıtsal mimarisiyle Hong Kong, Singapur gibi Asya merkezlerine kafa tutan Dubai, bu eğilimin öncüsü. Bugüne kadar emirlikteki inşaat projelerine 223 milyar dolardan fazla para harcandı.
      Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de yağacak buluta benzettiği Körfez sermayesi, gelecek 2 yıl içinde toplam 360 milyar dolarlık finans yatırımı yapmayı da planlıyor. Bu alanda Türkiye'nin de artık ismine oldukça aşina olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başbakanı Şeyh Muhammed Raşid El Maktum tarafından geçtiğimiz yıl kurulan Dubai Holding'in ayrı bir yeri var. Grubun yatırım şirketi Dubai International Capital, birçok uluslararası şirkette önemli hisselere sahip. ABD'li otomotiv devi DaimlerChrysler'in yüzde 2 hissesine tam 1 milyar dolar karşılığında sahip olan Dubai International Capital, kısa süre önce mumya müzesiyle ünlü İngiliz Tussauds Group'u da 800 milyon sterlin karşılığında satın aldı. Yine emirliğe ait liman işletmecisi DP World, İngiltere'nin en büyük denizcilik firması P&O için 3 milyar sterlinlik teklif verdi. Aynı şirket, İzmit/Yarımca'da, Ereğli Demir Çelik'ten 105 milyon dolara satın aldığı arazide de 170 milyon dolarlık harcama ile liman yapmak niyetinde.
      Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi ve Planlama Bakanı olarak görev yapan Lubna El-Kasımi, Reuters haber ajansına yaptığı bir açıklamada ülkenin petrol ve finans sektöründen elde ettiği birikimi yurtdışında başka yatırımlarda da değerlendireceklerini söyledi. Şeyh Maktum, ailesine ait servetin önemli bir kısmını kendi ülkesinde de büyük önem verdiği gayrimenkul sektörüne yatırıyor. İstanbul'daki Dubai Towers projesi için 5 milyar dolar harcamaya niyetli olduğu söylenen şeyh, Katar'ın başkenti Doha'da da benzer bir projeye 272 milyon dolar, Yemen'deki tatil köyü Yiti Resort için 816 milyon dolar ve Fas'ın başkenti Rabat yakınlarındaki lüks konut projesi Amwaj için 2 milyar dolar ayırmış durumda.
      Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez ülkeleri arasında bir yatırım şirketi gibi hareke
editörün seçtikleri
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı#Spotify
benzer haberler
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı vasiyetini açıkladı: Küçük oğlumun düğünü de Çorum'da olacak
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı vasiyetini açıkladı: Küçük oğlumun düğünü de Çorum'da olacak