Dolar
48,4815
0,03%
Euro
56,4267
0,15%
Sterlin
65,7219
0,09%
Bitcoin
3.796.864
-0,18%
BİST-100
14.505,48
0,70%
Gram Altın
6.857,911
1,05%
Gümüş
67,32
2,46%
Faiz
39,56
-0,28%

Katılımevim'i satın almak için görüşmelere başlayan Tera Grubu'dan aynı gün Peker GYO hamlesi geldi

Katılımevim ve Pusula Finans grubunu devralmak için masaya oturduğunu açıklayan Tera Grubu’ndan aynı gün ikinci önemli gelişme geldi. SPK, Tera Yatırım Holding’in yönetim kontrolünü aldığı Peker GYO’da zorunlu pay alım teklifini onayladı. Daha önce 11,16 TL olarak hesaplanan teklif fiyatı, SPK kararıyla 18,77 TL’ye çıktı.

09.09.2026 19:07Güncelleme: 09.09.2026 19:09
Katılımevim'i satın almak için görüşmelere başlayan Tera Grubu'dan aynı gün Peker GYO hamlesi geldi
16px
32px

Borsa DEDEKTİFİ 

TERA’NIN BÜYÜME HARİTASINA YENİ HALKA

Tera Grubu, finans ve sermaye piyasalarındaki hızlı büyümesinin ardından gayrimenkulde de önemli bir süreci tamamlamaya hazırlanıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 9 Eylül 2026 tarihli haftalık bülteninde, Tera Yatırım Holding’in Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda yönetim kontrolünü ele geçirmesinin ardından yapmak zorunda olduğu pay alım teklifine onay verildi.

Ancak kararın dikkat çekici tarafı yalnızca teklifin onaylanması değil.

SPK, pay alım teklif fiyatını 18,77 TL olarak belirledi.

Böylece yaklaşık altı aydır devam eden Peker GYO dosyasında küçük yatırımcı açısından en kritik aşamalardan biri tamamlanmış oldu.

YÜZDE 6,3 PAYLA YÖNETİM KONTROLÜ

Hikâyenin başlangıcı 28 Temmuz 2025’e uzanıyor.

Peker GYO’nun o dönem yönetim kontrolüne sahip ortağı Hasan Peker ile Tera Yatırım Holding arasında, Hasan Peker’e ait 314 milyon 754 bin 719,8 adet A grubu imtiyazlı payın 20 milyon Euro karşılığında devri için sözleşme imzalandı.

Burada kritik ayrıntı, devredilen hisselerin oranından çok imtiyazıydı.

Söz konusu A grubu hisseler Peker GYO’nun 5 milyar TL’lik sermayesinin yalnızca yüzde 6,3’ünü temsil ediyor. Ancak bu hisseler, yönetim kurulu üyelerinin tamamını aday gösterme imtiyazına sahip. Dolayısıyla Tera, şirket sermayesinin yüzde 6,3’ünü temsil eden hisseleri alarak Peker GYO’nun yönetim kontrolünü elde etti.

SPK, payların Tera’ya devrine şubat ayında izin verdi; devir ise 27 Şubat 2026’da tamamlandı.

İLK HESAP 11,16 TL’YDİ

Yönetim kontrolünün değişmesi Tera açısından başka bir yükümlülüğü de beraberinde getirdi:

Diğer Peker GYO ortaklarına zorunlu pay alım teklifinde bulunmak.

Şubat ayında yapılan KAP açıklamasında teklif fiyatının belirlenmesinde önemli bir veri ortaya çıktı.

Peker GYO hisselerinin satış anlaşmasının kamuoyuna açıklandığı 28 Temmuz 2025 tarihinden önceki altı aylık ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalaması 1,39 TL idi.

Ancak Emre Tezmen’in yüzde 95’ine sahip olduğu Tera Yatırım Bankası’nın 12 Ocak 2026’da Peker GYO hissesi için ödediği fiyat 11,16 TL olduğu için zorunlu pay alım teklifinin fiyatı başlangıçta 11,16 TL olarak hesaplandı. Tera Holding de 3 Mart’ta SPK’ya başvurdu. 

SPK FİYATI 18,77 TL OLARAK BELİRLEDİ

9 Eylül gecesi yayımlanan SPK bülteniyle tablo değişti.

Kurul, Tera Yatırım Holding’in zorunlu pay alım teklifi bilgi formunu onaylarken 1 TL nominal değerli Peker GYO hissesi için teklif fiyatını 18,77 TL olarak belirledi.

SPK kararına göre fiyatın belirlenmesinde, Tera Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest (TL) Fon’un 13 Mayıs 2026 tarihinde gerçekleştirdiği pay alım fiyatı dikkate alındı. 

AYNI GÜN KATILIMEVİM HAMLESİ

SPK kararını daha dikkat çekici yapan ise zamanlaması.

Tera Grubu aynı gün finansal hizmetlerde de önemli bir satın alma girişimini kamuoyuna açıkladı.

Katılımevim tarafından yapılan açıklamaya göre Pusula Finans Holding ile holdingin pay sahibi olduğu Katılımevim Tasarruf Finansman, Pusula Portföy Yönetimi ve Pusula Yatırım Menkul Değerler başta olmak üzere grup şirketlerindeki payların Tera Grubu şirketlerince devralınması için görüşmelere başlandı.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Borsa Dedektifi soruyor, Hedef Holding birkaç haftada 396 TL’ye çıkıp 44 TL’ye nasıl indi?
Borsa Dedektifi soruyor, Hedef Holding birkaç haftada 396 TL’ye çıkıp 44 TL’ye nasıl indi?