Dolar
38,8691
0,13%
Euro
43,372
-0,15%
Sterlin
51,6075
-0,29%
Bitcoin
4.065.487
0,00%
BİST-100
9.668,36
1,33%
Gram Altın
3.999,898
-1,08%
Gümüş
32,31
-1,09%
Faiz
48,56
0,00%

İzmir'e de Marmaray yapılacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfezi'ne 7 kilometre uzunluğunda tüpgeçit yapılacağını açıkladı.

11.04.2007 15:52
Haberi paylaşın
İzmir'e de Marmaray yapılacak
16px
32px

Çeşitli açılış törenlerine katılmak üzere İzmir'e gelen ve valiliği ziyaret eden Bakan Yıldırım, burada yaptığı açıklamada tüpgeçitin yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını söyledi.

Etüt projelerinin hızla devam ettiğini belirten Yıldırım, en geç 2008 yılı ortalarında çalışmalara başlanacağını kaydetti.

EXPO 2015 fuarının İzmir'de gerçekleşmesi halinde 50 milyon kişinin 6 ay süreyle Türkiye'ye gelmesinin hedeflendiğini aktaran Bakan Yıldırım, bu sebeple İzmir'in altyapı çalışmalarına hız vereceklerinin altını çizdi.

Geçen yıl başlattıkları bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşan Yıldırım, 14 yıl önce temeli atılan ancak hükümetleri döneminde büyük oranda bitirilen Kuzey Çevre Yolu'nun 11 kilometrelik kısmının bitirildiğini söyledi.

Çevre yolunun tam manasıyla İzmirlilerin ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden Bakan Yıldırım, "Çevreyolu Gaziemirden başlayıp Bornova, Karşıyaka ve Çiğli'ye kadar ulaşıyor. Bir kısmı Balçova'ya geliyor. Çevrim tamamlanmadığı için kopuk. Bir yerde bu çevriminin tamamlanması gerekiyor. Havaalanından gelen yolun devamı olarak Balçova'dan girerek körfezin altından Karşıyaka'dan çıkacağız. Oradan Çiğli ve Otoyola bağlanacağız. Şu anda bunun etütlerini yaptırıyoruz. Yaklaşık 7 kilometrelik bir geçiş olacak." dedi.

Bir gazetecinin maliyetinin yüksek olacağını sorması üzerine Bakan Yıldırım, "İzmir için maliyetin adı olur mu? ya. İzmir'e yapılan herşey yakışır. Merak etmeyin biz onunda formülünü bulduk. Para vermeyeceğiz. Yap işlet devret modeliyle yapacağız. Önemli olan işleri hem geçiktirmeden yaptırmak, hemde kamuya yüklettirmemek. Bunları yapabilenler, farkı ortaya koyabilir." şeklinde konuştu.

Fizibilite yapılması gerektiğini, bu kapsamda deniz dibinin sondaj ölçümlerinin yapılacağını belirten Ulaştırma Bakanı, hedef olarakta bu yıl sonu, yetişmemesi halinde ise en geç önümüzdeki yılın ortalarında işe başlamayı düşündüklerini söyledi.

Bu konuda bakanlıklarının birçok projeden dolayı tecrübelerinin bulunduğunu ifade eden Binali Yıldırım, "Bizim tecrübemiz var. Çünkü Marmaray Projesini yapıyoruz. Buna yakın boğaz araçları için 5.5 kilometrelik Boğaz Tüp Geçişini uyguluyoruz. Boğaz geçişine göre burası çok daha kolay. Boğazda indiğimiz derinlik, 5.5 kilometrede 80 metredir. Burada ineceğimiz derinlik 7 km. azami 15-20 metredir. Onun için burası çok kolay. İnciraltına denk geliyor. Herşey yolunda giderse 2015'ten önce tamamlarız. "dedi.

İzmir için yapacaklarını bununla sınırlı kalmayacağının altını çizen Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım, "İzmir - Ankara arası çift hatlı gidişi gelişi, sinyalizasyonu olan 200 ve daha üzerinde hız yapabilecek demir yolu projesi çizdiriyoruz. Bu proje çok önemli. Bu projeyi metre metre, santim santim ölçerek, tam bir uygulama projesi oluyor. Bunu hazırlıyoruz ki, ileride kaynağımız olursa hadi başlayın denilince, iki sene de bunun projesini de hazırlamak için zaman kaybetmeyelim. Elimizin altında olsun. Bir yerden kaynak bulduğumuzda başlarız. Allah Kerim. O zaman 3.5 saatte Ankara- İzmir arası olacak. Görüyorsunuz herşeyi İzmir'e yapıyoruz. Ne istiyorsa İzmirliler emrindeyiz."diye konuştu.

Bunun yanısıra AK Parti hükümetinin 4 yıl önce göreve geldiğinde İzmir'den Ankara, İstanbul olmak üzere haftada 14 uçak seferi konulduğunu, kendilerinin göreve başlamasıyla birlikte bu oranın haftada yurdun 13 farklı iline 321'e çıktığını söyledi.

Bu farkı insanların mutlaka görmesi gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa sürdürdükleri Aliağa Menderes hattının devreye girmesiyle günde 500 bin kişinin bir bölgeden başka bir bölgeye taşınacağını vurguladı. Yapılanların İzmir ve İzmirliler için olduğunu belirten Bakan Yıldırım, şunları söyledi: "Büyükşehirlerin en büyük sıkıntısı ulaşımdır. Büyükşehirlerde biryandan göç, biryandan özel araç sahipleri artarken şehir içi trafikte gittikçe içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Dolayısıyla çevre yollarıyla trafiği rahatlatacaksın. Bir yandan da toplu ulaşım için altyapı gerçekleştireceksin. Aliağa-Menderes hattı 80 kilometre bir kere kuzeyden güneye 500 bin İzmirliyi gün içinde taşıyacak. Düşünebiliyormusunuz çok ciddi bir katkı. Hepsi İzmirliler için."

İzmir/Cihan