Dolar
38,8691
0,13%
Euro
43,3759
-0,14%
Sterlin
51,6075
-0,29%
Bitcoin
4.102.348
0,00%
BİST-100
9.668,36
1,33%
Gram Altın
3.999,568
-1,09%
Gümüş
32,31
-1,09%
Faiz
48,56
0,00%

Papa 14. Leo yüzüğü taktı, göreve başladı

Papa 14. Leo bugün yapılan yemin töreniyle resmen göreve başladı. Papa seçilmesinden 10 gün sonra yapılan törenin öncesinde "Papamobil" ile Aziz Petrus Meydanı'nı dolduran kalabalığı selamlayan 14. Leo, parmağına "balıkçının yüzüğü"nün takılmasının ardından resmen göreve başladı.

18.05.2025 15:06Güncelleme: 18.05.2025 15:16
Haberi paylaşın
Papa 14. Leo yüzüğü taktı, göreve başladı
16px
32px

14. Leo, beyaz Papamobil içinde Vatikan Meydanı'nda ilerlerken binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Meydanda toplanan kalabalık, bayraklar sallayarak ve tezahüratlar yaparak yeni Papa'yı heyecanla karşılarken, Leo ilk kez Papamobil ile halkı selamladı.

Özellikle Amerikan Katoliklerinin büyük ilgi gösterdiği tarihi günde, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 bin kişi Leo'nun yemin töreni için Vatikan'a akın etti. Yeni Papa'nın ilk ayini için çok sayıda siyasetçi de Vatikan'a geldi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz, tören için Vatikan'a gelen isimler arasında yer aldı.

Papa Leo'nun uzun yıllar misyoner ve piskopos olarak görev yaptığı Peru'nun devlet başkanı Dina Boluarte de törene katılan liderlerden biri oldu. CNN International toplamda 150 ülkeden delegenin Vatikan'da bulunduğunu aktardı.

1963'TEN BERİ DÜZENLENEN EN GÖRKEMLİ TÖREN

İtalyan güvenlik güçleri, etkinlik için "olağanüstü" önlemler aldı. Meydan çevresine keskin nişancılar konuşlandırılırken, Vatikan'a dron engelleme sistemleri yerleştirildi. Binlerce polis memuru, törenin güvenli bir şekilde tamamlanması için meydanda hazır bulundu.

AFP, 1963 yılından bu yana ilk kez bu kadar görkemli bir tören düzenlendiğini bildirdi. Katolik dünyasının yeni lideri, kardinaller eşliğinde meydana girerken, toplanan kalabalık dev ekranlardan töreni takip etti. Papa bir çocuğu öpmek için kısa süreliğine Papamobil'i durdururken, meydanda "Viva il Papa" (Yaşasın Papa) sloganları duyuldu.

İLK MESAJI "BİRLİK" OLDU

Papa yaptığı konuşmada, Katolik Kilisesi'nde "dini propagandaya ve güç oyunlarına yer olmadığını" belirtti, birlik çağrısı yaptı.

Papa Leo'nun bu sözleri, halefi Francis döneminde reformcularla muhafazakârlar arasında yaşanan tansiyona gönderme yaptığı şeklinde yorumlandı. Papa ayrıca "Dünya'nın kaynaklarını sömürüp en yoksulları marjinalize eden ekonomik sistemi" de kınadı.

Papa Leo'nun bu törendeki sözleri, görev süresinde benimseyeceği öncelikleri yansıtması açısından merakla bekleniyordu.

UKRAYNA VE GAZZE VURGUSU

Papa Leo konuşmasında, dünyanın Papa Francis'ten alışkın olduğu alçak gönüllü tonu da sürdürerek, "Ben bu role kendi özelliklerim için seçilmedim. Bu görevi inancınızın ve mutluluğunuzun hizmetkarı olmak isteyen bir kardeşiniz olarak üstleniyorum" dedi.

Papa ayinin sonunda, "Ukrayna'ya adil ve kalıcı bir barış" çağrısı yaparken, "çocukların, ailelerin, yoksulların ve hayatta kalanların açlığa mahkûm edildiği" Gazze'ye de dualarını gönderdi.

BALIKÇININ YÜZÜĞÜNÜ TAKTI

Tören sırasında papalığın geleneksel sembollerini teslim alacak olan Leo, kendisi için özel olarak hazırlanan "balıkçının yüzüğünü" de teslim aldı.

Yüzüğü Papa'nın parmağına, adı papa adayları arasında geçen Filipinli kardinal Luis Antonio Gokim Tagle taktı. Bu yüzük, papanın şahsi mührünü taşıyor ve resmi evrakları damgalamak için kullanılıyor. Yüzükte Katoliklerin ilk papa olarak kabul ettiği ve mesleği balıkçılık olan Aziz Petrus'un suya ağ atarkenki halini yansıtan bir kabartma bulunuyor.

Bu nedenle papalık yüzüğü "balıkçının yüzüğü" olarak anılıyor. Papanın vefatından sonra yüzük imha edilerek yeni papa için yeni bir yüzük yapılıyor. Daily Mail geçtiğimiz günlerde bu yüzüğün maddi değerinin 520 bin dolar olduğunu duyurmuştu. Ancak Katolik Kilisesi için yüzüğün değeri parayla ölçülebilir değil.

İLK ZİYARETİNİ TÜRKİYE'YE YAPACAK

Papa 14. Leo'nun halefi Franciscus, ölümünden önce İznik'i ziyaret etmeyi planladığını açıklamıştı. Leo, göreve başlamasının ardından gazetecilere verdiği bir demeçte İznik'i ziyaret etmek için hazırlandığını duyurdu.

Leo'nun ilk yurt dışı ziyaretinin Türkiye'ye olması bekleniyor. 14. Leo, Katolikler için tarihi öneme sahip İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümünde Türkiye'ye gelerek bir dizi etkinliğe katılacak.

İZNİK KONSİLİ'NİN ÖNEMİ

MS 325 yılında Roma İmparatoru Konstantinos'un çağrısıyla toplanan İznik Konsili, Hristiyan doktrininin şekillenmesinde kritik rol oynamıştı. Din tarihçileri, bu toplantının Hristiyan inancının temel ilkelerinin belirlendiği en önemli evrensel konsil olduğunu vurguluyor.

patronlardunyasi.com