İtalyan Donanması, Cavour uçak gemisine Bayraktar TB3 insansız hava aracını entegre etmeyi planlıyor
İtalya'nın köklü havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alan ve İtalyan savunma devi Leonardo ile insansız hava araçları (İHA) teknolojileri geliştirmek üzere stratejik bir ortaklık anlaşması imzalayan Baykar'a İtalyanların ilgisi sürüyor. İtalyan Donanması, ülkenin tek uçak gemisi olan Cavour'a silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3'ü entegre etmeyi planlıyor. Bu anlaşma gerçekleşirse, Bayraktar TB3 ilk defa Avrupa'da bir uçak gemisinde kullanılacak.

Baykar Teknoloji tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen TB2'nin deniz versiyonu olan silahlı insansız deniz aracı Bayraktar TB3, Avrupa'ya İtalya üzerinden göz kırpıyor.
İlk uçuşunu Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, 27 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştiren TB3, dünya havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden -TCG Anadolu Gemisi- tam otonom şekilde kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olmuştu.

Kasım 2024'teki bu başarısının ardından TB3, NATO'nun şubat ayındaki Steadfast Dart 2026 tatbikatında başarısını ortaya koydu.
Baltık Denizi'ndeki tatbikatta, TCG Anadolu’dan kalkan TB3 SİHA, Baltık Bölgesi’nde 8 saat uçuş gerçekleştirerek 1700 kilometre mesafe kat etti.

Bayraktar TB3 SİHA, dondurucu soğuk, yoğun kar yağışı ve şiddetli rüzgâra rağmen Baltık Denizi'ndeki uçuş gösterimini başarıyla tamamladı.
TB3'ün bu başarısı, tatbikata katılan İtalyanların da dikkatinden kaçmadı.

İTALYA SAVUNMA BAKANLIĞI HEYETİ, BAYKAR'I ZİYARET ETMİŞTİ
İtalya Savunma Bakanlığı heyeti, Ekim 2025'te Baykar'ın Tekirdağ ve İstanbul'daki tesislerine önemli bir ziyaret gerçekleştirmişti.
İtalya Savunma Bakan Yardımcısı Matteo Perego di Cremnago, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Antonio Conserva ve Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Carmine Masiello, İtalya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Koramiral Giuseppe Berutti Bergotto ile beraberlerindeki heyet, Baykar'ın Tekirdağ ve İstanbul'daki tesislerini gezmiş, Baykar'ın yüksek teknolojiye sahip platformlarının kabiliyetlerini yerinde görme fırsatı bulmuştu.

BAYKAR TESİSLERİNİ GEZEN AMİRAL'İN ÖNERİSİ
Ziyaret sırasında koramiral olan Kasım 2025'te ise İtalyan Deniz Kuvvetleri'nin Amiral'i olan Giuseppe Berutti Bergotto, geçen hafta parlamentoda yapılan bir oturumda, İtalyan donanmasının Bayraktar TB3 silahlı insansız hava aracını satın almakla ilgilendiğini söyledi.
Amiral Bergotto, TB3 sisteminin TCG Anadolu'dan kalkış görüntülerini gösterdikten sonra "Bildiğiniz gibi, Baykar, Leonardo ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu nedenle, satın alma işlemi Leonardo aracılığıyla gerçekleşecek ve Cavour uçak gemisine entegre edilebilir. Bu da hem gözetleme hem de silah taşıma imkanı sağlar" dedi.
Bergotto’nun sunumunda öne çıkan detaylara göre, TB3’ler F-35B uçaklarıyla birlikte görev yaparak Cavour’un operasyonel menzilini katlayacak. İtalyan komutan, yüksek maliyetli füze sistemleri yerine SİHA ve akıllı mühimmat kullanımının "sürdürülebilir savunma" için şart olduğunu da sözlerine ekledi.
İtalyanların TB3'ü konuşlandırmayı planladığı ülke donanmasının amiral gemisi Cavour, 2009 yılında hizmete alındı ve 1985 yılında hizmete giren Giuseppe Garibaldi ile birlikte ülkenin ilk modern uçak gemisi oldu. Ancak Garibaldi, yaklaşık 40 yıllık hizmet süresinin ardından Ekim 2024'te resmi olarak emekli edildi.

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA'YA YENİLEN AMİRALİN ADINI VERMEKTEN VAZGEÇTİLER
Ülkenin tek donanma gemisi olan Cavour, sabit kanatlı ve helikopter hava operasyonlarını, komuta ve kontrol operasyonlarını ve askeri veya sivil personel ile ağır araç taşımacılığını birleştirmek üzere tasarlandı.
Geminin inşa sürecindeki ilk adı ise Andrea Doria idi. Ancak daha sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun efsanevi kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin Paşa'ya yenilen Cenevizli Amiral Andrea Doria'nın isminin gemiye verilmesinden vazgeçildi.
Gemi ismini, İtalya'nın birleşmesinde büyük rol oynayan, İtalya'nın ilk başbakanı Cavour Kontu Camillo Benso'dan aldı.
Cavour, tam yükte standart 27 bin 100 ton deplasmana, 244 metre toplam uzunluğa ve 27 knot sürekli hıza sahip. Uçak gemisinin pisti 180 metreye 14 metre olup 12 derecelik bir kayak rampasına sahip.
Geminin en güçlü özelliklerinden biri, operasyonel açıdan yüksek esnekliğidir. Hem askeri hem de sivil görevler için uçak gemisi işlevlerini yerine getirebildiği gibi, tekerlekli ve paletli araçların taşınmasını da gerçekleştirebilmektedir. Uçak hangarı, amfibi görevler için 100 hafif araç veya 24 ana muharebe tankını barındırabilir. Gemi ayrıca dört adet LCVP çıkarma gemisini de destekleyebilir. Uçaklar için iki adet 30 tonluk ve silahlar için iki adet 15 tonluk asansör bulunmaktadır.
İTALYANLAR, TB3'Ü ALAN İLK AVRUPA ÜLKESİ OLMAYA YAKIN
Bu hamleyle İtalya, yaygın olarak ihraç edilen Bayraktar TB2'nin deniz versiyonu olan TB3'ün ilk Avrupalı müşterisi olmaya hazırlanıyor. TB3'ün ilk müşterisi Endonezya olmuştu. Endonezya, hem karada hem de gemide konuşlandırılabilen TB3 tedarik etmeyi planladığını duyurmuştu.
patronlardunyasi.com















