Dolar
38,7504
-0,04%
Euro
43,5459
-0,19%
Sterlin
51,5322
-0,26%
Bitcoin
4.014.219
-0,60%
BİST-100
9.390,51
1,20%
Gram Altın
4.073,785
-1,69%
Gümüş
32,82
0,25%
Faiz
51,5
0,00%

İşte, Türkiye'nin AB rotası

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 3 Ekim 2005 tarihi itibariyle Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye'nin uygulaması gereken politika ve tedbirleri araştırdı.

10.07.2006 23:54
Haberi paylaşın
İşte, Türkiye'nin AB rotası
16px
32px

Kitapçık halinde yayınlanan araştırmada; Türkiye'nin önünde politikalarını ve mevzuatını AB'ye yaklaştırmak için uzun ve zorlu bir süreç bulunduğu vurgulandı. Sosyal politika ve istihdam alanında köklü geleneğe sahip olan Türkiye'nin sahip olduğu birikim ve tecrübelerin müzakere sürecine başarılı bir biçimde yansıtılabilmesi için AB'nin bu alandaki politikalarının doğru anlaşılması ve söz konusu politikaların Birlik içindeki gelişiminin günü gününe takip edilmesinin önemine değiniliyor.

Türkiye'nin, süreç içinde AB'nin çeşitli konsey toplantılarında ortaya koyduğu sayısal hedefleri dikkate alarak politikalarını bu çerçevede geliştirilmesi isteniyor. Araştırmaya göre; AB'nin belirlediği hedefler ve geliştirdiği stratejiler dinamik bir süreci ifade ettiği gibi devamlı güncelleniyor. Yapılan değerlendirmelere göre; yaklaşık 10 yıllık bir perspektifte Birliğe tam üye olacak Türkiye'nin, AB sayısal hedeflerine şimdiden odaklanarak, politikalarını bunlara göre yönlerdirmesi gerekiyor.

Raporda ayrıca; AB sosyal politika alanındaki düzenlemeler üye ülkelerin kültürel değerleriyle ve çalışma ilişkilerinde sahip olduğu geleneklere doğrdan bağlı olduğu belirtiliyor. Bu durumun AB'de uyumlaştırılmış politikalar geliştirilmesi ve işveren ve işçi taraflarının aktif rol aldığı bir yönetilişim vöe açık koordinasyon sistemi kurulması sonucunu ortaya koyduğu kaydediliyor. Türkiye'nin de sosyal politikasının belirlerken Birliğin sosyal taraflarının aktif rol oynadığı ve AB'deki sistem ve politikaların çeşitliliğine saygılı bir sosyal politika modeli benimsediğini hesaba katması istendi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, bu çerçevede Türkiye'nin acil olarak alması gereken çeşitli tedbirler ise şöyle sıraladı:

-Ulusal istihdam stratejisi ve politikaları oluşturarak uygulanmalıdır

-Ekenomi politikaları üretim, yatırım, ihracat ve istihdamı temel almalıdır

-Ulusal rekabet gücü politikası belirlenerek, uygulanmaladırı

-Üretim üzerindeki vergi ve prim yükü mutlaka makul düzeye indirilmelidir

-Kayıtdışı ekonomi kayda alınmalıdır

-Vergi, kayıtdışı ve teşvik politikaları birlikte ele alınmalı

-Teşvikler istihdam bazlı olmaladır

-Ücret sistemi, verimlilik, rekaübet gücü ve istihdamı esas almaladırı

-İşletmeler üzerindeki sosyal yükler hafifletilmelidir

-İş Kanunu'ndaki esneklik olanakları geliştirilmeli, esneklik-güvence dengesi kurulmalıdır

-Bürokratik işlemler azaltılmalı ve kolaylaştırılmalıdır

-Bireylerin istihdam edilebilirlikleri sağlanmalı ve yaşam boyu eğitim özendirilmelidir

-İŞKUR, aktif istihdam politikalarına yönelmelidir

-Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinden istihdamı artırıcı yönde yararlanılmalıdır

-Dezevantajlı grupların istihdamı özel polyitikalarla teşvik edilmelidir

-Tarım sektöründe verimlilik artırılmaladırı

-Girişimcilik ve KOBİ'ler desteklenmelidir

-İleri ve öncü teknoloji süreçleri yakalan