Almanya-Rusya arasında diplomatik gerilim tırmanıyor
Berlin’in kararlarına karşılık Moskova da Almanya’nın St. Petersburg’daki Başkonsolosluğu’nun kapatılmasını istedi.

Almanya ile Rusya arasındaki diplomatik gerilim, Leipzig/Halle Havalimanı’nda patlayıcı yüklü dronla düzenlenmeye çalışılan sabotaj girişiminin ardından tırmandı. Berlin’in Rusya’yı olaydan sorumlu tutarak Bonn’daki Rusya Başkonsolosluğu ile Berlin’deki Rus Evi’ni kapatma kararı almasının ardından Moskova da Almanya’nın St. Petersburg Başkonsolosluğu ve ülkedeki Goethe Enstitüsü’nün faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı. Almanya, 4 Ağustos’ta Leipzig/Halle Havalimanı’nda bulunan patlayıcı yüklü dronla ilgili soruşturmanın ardından 1 Eylül’de Rusya’yı saldırı girişiminden resmen sorumlu tuttu. Berlin yönetimi, bunun üzerine Rusya’nın Bonn Başkonsolosluğu’nun kapatılacağını ve Berlin’de faaliyet gösteren Rus Evi’nin çalışmalarına son verileceğini Moskova’ya bildirdi. Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği, alınan kararların ardından Rus diplomatik temsilciliklerinde görev yapan çalışanlar ile ailelerinden 150’den fazla kişinin Almanya’dan ayrılmak zorunda kalacağını açıkladı.
MOSKOVA’DAN MİSİLLEME
Moskova, Almanya’nın Rusya’nın saldırının arkasında olduğuna ilişkin kanıt sunmadığını savunurken, alınan kararların iki ülke arasındaki kalan kültürel bağların da ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu öne sürdü.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın tutumunun ikili ilişkilerde yeni bir gerilim yarattığını belirterek Berlin’i diğer Avrupa Birliği ülkelerini de benzer adımlar atmaya yöneltmekle suçladı.
Berlin’in kararlarına karşılık Moskova da Almanya’nın St. Petersburg’daki Başkonsolosluğu’nun kapatılmasını istedi. Rusya ayrıca ülkedeki Goethe Enstitüsü’nün faaliyetlerinin sona erdirileceğini açıkladı.
Böylece Almanya’nın Rusya’daki diplomatik varlığı Moskova Büyükelçiliği ve burada yürütülen konsolosluk faaliyetleriyle sınırlı kalacak.
Almanya’nın Rusya’ya yönelik adımları, 4 Ağustos’ta Leipzig/Halle Havalimanı’nın güvenlik alanında patlayıcı yüklü bir dron bulunmasının ardından geldi. Berlin, yürütülen soruşturmanın sonucunda 1 Eylül’de saldırı girişiminden Rusya’yı sorumlu tuttu.
patronlardunyasi.com















