Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyonun hedefimizde kalma ihtimali yüksek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan Nisan ayı enflasyon verisi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Şimşek, "Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan Nisan ayı enflasyon verisiyle ilgili TGRT Haber'de değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Şimşek'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Para politikası etkisi net bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Bu yıl için maliye ve gelirler politikası daha destekleyici bir etki yaratacak."
"Hizmet enflasyonu yüksek seyrediyor. Genel anlamda mal enflasyonunda yüzde 30 civarına inmiş durumdayız. Enflasyonu nispeten yüksek tutan faktörlerden bir tanesi hizmet enflasyonu. Kira ve eğitim öne çıkıyor."
"Bu yıl, hizmet enflasyonu yüzde 90’ın altında seyrediyor. Temmuz ayından sonra bir normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini öngörüyoruz."
"HALA HEDEFLERİMİZE İNANIYORUZ"
"Enflasyonun hedef tahmin aralığı içinde kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz, hala hedeflerimize inanıyoruz."
"Son şoklarda da biz enflasyonu ve programı önceliklendirdik, programı kararlı bir şekilde uyguladık ve uygulamaya devam edeceğiz. Bu senenin ikinci yarısında da dezenflasyonun devam etmesini bekliyoruz."
"ENFLASYONUN MERKEZ'İN TAHMİN ARALIĞINDA KALACAĞINA İNANIYORUZ"
"Programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl sonuçlar çok daha net ortaya çıkacak. Enflasyonun Merkez Bankası tahmin aralığında kalacağına hala inanıyoruz."
"Programa yönelik eleştirilerde, yapıcı eleştirileri rehber olarak görüyoruz. Toplumda programa yönelik değerlendirmelerde, siyasi bir bakış açısıyla yapılanlara söylenecek bir şey yok. Yapıcı eleştirilere saygılıyız. Programın en önemli hedefi enflasyonun aşağı çekilmesiydi."
"Muhalif kesimde de isim vermek istemiyorum yapıcı eleştirilerde bulunanlar var. Faydalanıyoruz."
"LİRADA SINIRLI DA OLSA BİR DEĞER KAYBI VAR"
"Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme var, bu önemli bir konu, enflasyonda belirleyici; lirada sınırlı da olsa bir değer kaybı var; bu iki faktör enflasyonu yukarı iten faktörler, ama aşağı çeken faktörler de var."
"Petrol fiyatları bugün itibarıyla 60 dolar civarında, bizim OVP'de varsaydığımız petrol fiyatı 84 dolar civarı; petrol fiyatlar bu seviyede devam ederse enflasyonu en az 1,2 puan aşağı çekmiş olacak. Şu anda finansal koşullar oldukça sıkı, bu da iç talepte geçici dahi olsa bir etkide bulunacak, çıktı açığı enflasyonu destekleyici bir patikaya girmiş olacak."
"Programı bir bütün olarak korumak için bu tedbirler alınıyor."
"19 MART İLE BİRLİKTE 3 GÜN ÜLKEDEN ÇIKIŞ OLDU"
"Firmaların keyfi fiyat artışlarını da gördük. Bu fiyat artışlarını bu dönemde yapamayacaklar. Çünkü talep güçlüyken bunu yapmak kolay, ama bugünkü koşullarda yaparsanız, talep sınırlı olduğu için firmaların fiyatlama gücü eskisi gibi olmayacak."
"19 Mart günü dahil olmak üzere ilk 3 gün çok ciddi çıkış oldu ülkeden, ama bir sonraki pazartesi durulmuştu. Daha sonra ABD merkezli ticaret savaşları üzerinden küresel belirsizlik ortaya çıkması, riskli alanlardan kaçışı tetikledi. Bu Türkiye'yi de etkiledi. "
"Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle sınırlı şekilde atlatabilir miydi?"
"Hayat pahalılığı ile mücadele için kararlıyız. Bütçede daha iyi bir performans görmek isterim. Hükümetimizin en büyük önceliklerinden biri deprem yaralarını sarmaktır. Bu sene bütçede milli gelirde bir artış olacak. Harcama kesintileri üzerinde çalışıyoruz. Tasarruf paketi uyguluyoruz."
"Gelir ayağı bizim kontrolümüzde değil, önemli ölçüde tüketime bağlı. İthalat etkili, tüketim etkili. Bizim için önemli olan harcamaların kontrol altına alınması. Dezenflasyon açısından önemli olan harcamaların aşağı yönlü tutulması."
"ALTIN HARİÇ CARİ AÇIĞIMIZ YOK"
"Cari açığı sürdürülebilir bir patikada tutmakta kararlıyız. Bütçede de bu sene milli gelire oran olarak bir iyileşme olacak; şu anda harcama kesintileri üzerinde çalışıyoruz."
"Cari açık son gelişmelerle birlikte cari açıkta artışı sınırlayacak. Dış talep yavaşlaması ihracatı etkileyecek ama iç talepteki yavaşlama ithalatı etkileyecek. Petrol fiyatındaki düşüş, cari açığı büyük oranda aşağı çekecek. Birincisi, cari açık Şubat itibarıyla 12,8 milyar dolar. Milli gelirin yüzde 1’i civarında, son derece makul bir rakam."
"Altın hariç, Mayıs 2023'te cari açığımız vardı. Şubat'ta altın hariç cari açığımız yok. Altın hariç cari fazlamız var. Mücevher adı altında altın ithalatı yapıldığını da biliyoruz."
"BÜTÜN KENTLERİN OSB'LERİN GİRİŞ ÇIKIŞLARINA MALİYE EKİPLERİ KOYACAĞIZ"
"Bütün OSB'lerin giriş çıkışlarına, bütün illerin, ana arterlerin, bütün hallerin giriş çıkışlarına sürekli bir şekilde, kalıcı maliye kuracağız. Vergi esasına uyanların mutlu olmaları lazım. Biz en büyük adaletsizlikle uğraşıyoruz. Kayıt dışılık adaletsizliktir. Siz işini düzgün yapıyorsunuz, verginizi zamanında ödüyorsunuz. Ama yanınızda sizinle aynı işi yapan ancak verginden kaçan işletmelerle karşı karşıyasınız."
patronlardunyasi.com