Türkiye’de yazılımcı maaşları Çin’i ikiye, Hindistan’ı üçe, Vietnam’ı beşe katladı
Türkiye’nin yazılımcı ücretlerinde Vietnam’ın 5 katı, Hindistan’ın 3 katı, Çin’in ise tam 2 katı daha pahalı olduğunu ifade eden Empa Elektronik’in CEO’su Murat Sarpel “Türkiye’de mühendislik pahalı değil çok pahalı. Hindistan’da bir mühendisin maliyeti vergisi, yemesi-içmesi 1000-1500 dolar arasındayken Türkiye’de 10 yıllık bir yazılımcının maliyeti minimum 5 bin dolar seviyesinde” dedi.

Türkiye; yazılımcı ücretlerinde Çin, Hindistan ve Vietnam’ı solladı. Deneyimli bir yazılımcının maliyeti 200 bin lirayı bulurken, özellikle KOBİ’ler bilgisayar mühendisi istihdam etmekte zorlanıyor.
Empa Elektronik’in CEO’su Murat Sarpel Türkiye’de son dönemde mühendislik ücretlerinin arttığını belirterek “Bunun en önemli sebeplerinden biri enflasyon ve döviz kurundaki dengesizlik. Biz enflasyona göre zam veriyoruz ama dolar kuru artmıyor. Böyle olunca dolar bazında pahalı hâle geliyoruz. Ayrıca pandeminin ardından uzaktan çalışma ile Avrupa ve ABD’den Türk mühendislerine olan talep arttı. Diğer bir sebep savunma sanayi. TAI, Temel Kotil döneminde 3 bin kişilik AR-GE ekibi kurabilmek için bir çalışma başlatmıştı. O dönemde yüksek ücretlerle piyasadan mühendis transfer ettiler. Deli paralar ödendi. Bu da ücretleri artırdı. Aynı şekilde Togg da mühendislik ekibi kurmak için yüksek fiyatlarla mühendis transfer etti. Bir anda mühendislik ücretleri fırladı” dedi.
Türkiye’nin yazılımcı ücretlerinde Vietnam’ın 5 katı, Hindistan’ın 3 katı, Çin’in ise tam 2 katı daha pahalı olduğunu ifade eden Sarpel şunları kaydetti: Macaristan, Polonya ve Çekya gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyasladığınızda da yüzde 30 daha pahalıyız. Türkiye’de mühendislik pahalı değil çok pahalı. Hindistan’da bir mühendisin firmaya maliyeti vergisi, yemesi içmesi her şey dâhil 1.000-1.500 dolar arasında. Türkiye’de ise 10 yıllık bir yazılımcının işverene maliyeti minimum 5 bin dolar seviyesinde. Aksi takdirde yazılımcı bulmanız mümkün değil.
Sarpel, yazılımcı ücretlerinin ABD ile Batı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında ise yarı yarıya ucuz olduğuna dikkat çekerek “ABD’liler genelde Türk mühendisle çalışmayı tercih ediyor. Türk mühendislerini tercih etmelerinin sebebi sadece ücret değil, Uzak Doğululara göre çok daha yektin olmaları. Türkiye’de üniversite giriş sınavlarında en zekiler yazılım mühendisliğini tercih ediyor. Bu da kaliteyi yükseltiyor” diye konuştu.
KOBİ’LER YAZILIMCIYA ERİŞMEKTE ZORLANIYOR
Türkiye gazetesinden Ömer Temür’un habreine göre, yüksek mühendislik ücretlerinin KOBİ’lerin yazılımcıya erişimini zorlaştırdığına değinen Sarpel, Empa olarak yeni nesil AR-GE hizmeti ile bu alandaki eksikliği giderdiklerini söyledi. Firmalara çözüm tedariki hizmeti sunduklarını dile getiren Sarpel “Yeni nesil AR-GE modeli ile hızlandırıcı ve geliştirici çözümler sunuyoruz. Yarı iletkenler, elektromanyetik malzeme, bulut bilişim, Endüstri 4.0, savunma sanayi, e-Mobilite, bulut sistemleri, IoT, akıllı aydınlatma gibi alanlarda teknoloji çözüm tedariki hizmeti veriyoruz. Savunma sanayi tarafında Aselsan, Havelsan, Kaan, Hürjet, Baykar ve Togg’un çözüm ortağıyız. Ciromuzun üçte ikisini savunma sanayiinden sağlıyoruz. AR-GE çalışmaları yaparak firmalar için ürün prototipi geliştiriyoruz. Düşük sayıda üretildiğini için raftan alınamayacak ürün ve çözümleri firmalara tedarik ediyoruz. Proje süresince ve ürün üretildiği sürece teknik destek vermeye devam ediyoruz. Sunduğumuz bu AR-GE desteği, özellikle KOBİ segmentindeki müşterilerimiz için büyük önem taşıyor. Ayrıca, elektronik sektörünün ülkemizdeki gelişimi için tüm proje geliştirme isteğindeki firmaların mühendislerine ve üniversite öğrencilerine açık, ücretsiz teknik çalıştaylar yani ‘workshop’lar düzenliyoruz. Burada tüm katılımcılara, bizzat gömülü elektronik çalışma ve geliştirme ortamlarında nasıl kod yazılacağı ve nasıl tasarım yapılacağı ile ilgili detaylı eğitim veriyoruz” ifadelerini kullandı.
TV VE BEYAZ EŞYADA ÇİN'E KARŞI AVANTAJLIYIZ
Sarpel, Trump’ın Türkiye’ye çip yasağı ve tarifelerinin ardından yarı iletken ve elektromanyetik parça fiyatlarının artırdığına dikkat çekerek “Elektronik ürünlerde yüzde 10-15 arasında fiyat artışları var. Dünyada bununla ilgili bir enflasyonun olması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı. Sarpel, Trump’ın Çin’e tarife yasağı ile birlikte özellikle TV ve beyaz eşyada Türkiye’nin Çin’e karşı fiyat avantajı sağladığı, bunu iyi kullanması durumunda ABD’de pazar payı elde edebileceğini söyledi.
HALKA ARZ OLUP GİRİŞİMLERE YATIRACAK
Halka arz için SPK’ya başvuru yaptıklarını belirten Murat Sarpel “Şirket’in yüzde 22.8’ini halka açacağız. Halka arzdan sağlayacağımız gelirlerin yüzde 30’nu yeni girişimlere yatıracağız. Şu anda üç girişime yatırım yapma aldık. Yüzde 25’ini AR-GE’ye, yüzde 25’ini de yurt dışı yatırımları için kullanacağız” dedi. Yurt dışında Macaristan’da şirket kurduklarını dile getiren Sarpel “Macaristan üzerinden Avrupa’da 20 ülkeye hizmet vereceğiz. Ayrıca Türkiye’deki iş modelini Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve BEA’ye taşıyıp oralarda büyüyeceğiz” diye konuştu.
patronlardunyasi.com