Muğla’da hastalara fazla radyoaktif madde verildiğinin tespit edilmesinin ardından, Köyceğiz’de ikinci radyasyon skandalı patlak verdi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Nükleer Tıp Merkezi’nde, tiroid sintigrafisi çekimi sırasında hastalara gerekenden çok daha fazla radyoaktif maddi verildiği tespit edilmişti. Muğla’daki ikinci radyasyon skandalı Köyceğiz Devlet Hastanesi’nden geldi. Hastanenin röntgen çekim odasının duvarı ile bitişik olan kan alma ünitesinde, radyasyon dozunun olması gerekenden çok fazla olduğu belirlendi.

Kenan GÜRBÜZ
Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Devlet Hastanesi’nde, kan alma biriminde çalışan personel ile hastaların 2 yıl boyunca aşırı dozda radyasyona maruz kaldıkları, Nükleer Denetleme Kurumu tarafından yapılan denetimde, röntgen odasında bulunan kumanda ünitesi ile duvarı bitişik olan kan alma ünitesinde radyasyon dozunun olması gerekenden çok daha fazla olduğu öne sürüldü.
SENDİKA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Birlik Sağlık Sen Muğla İl Başkanı Abdullah Gül, Köyceğiz Devlet Hastanesi’nde personelin ve vatandaşların 2 yıl boyunca aşırı dozda radyasyona maruz kaldığını öne sürerek olayda ihmali bulunanlar hakkında Köyceğiz Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
KAN ALMA BİRİMİ İZİNSİZ YAPILMIŞ
Abdullah Gül yaptığı açıklamada, 2020 yılında lisanslı olarak hizmet vermeye başlayan röntgen odasının hemen bitişiğine 2023 yılında izinsiz olarak kan alma birimi inşa edildiğini ve yapılan değişikliğin Nükleer Denetleme Kurumu’na (NDK) bildirilmediğini öne sürdü.
Abdullah Gül, “2024’ün Aralık ayında yapılan denetimde, röntgen cihazının ışınlama alanına çok yakın olan ve yalnızca 1 mm kalınlığında kurşun ile kaplanan duvarın, gerekli olan 2.2 mm zırhlama şartlarını sağlamadığı ortaya konmuştur. Bu durum, duvarın hemen arkasındaki Kan Alma Birimi'nde görev yapan sağlık çalışanları ile kan veren hastaların yüksek doz radyasyona maruz kaldığını ortaya koymuştur. Denetim sırasında radyasyon düzeyinin yasal sınırların çok üstünde olduğu tespit edilmiş, hastalar ve çalışanlar içerideyken acilen cihaz kapatılmış ve röntgen odası ile kan alma biriminin faaliyeti durdurulmuştur. 16 Aralık 2024 itibariyle cihaz lisansı iptal edilmiştir” dedi.
patronlardunyasi.com