Fransız bakan, Tüzmen'le dalacak Türkiye'ye helikopter satacak
Sözde Ermeni soykırımı tartışmaları sebebiyle Ankara'nın tepkisini çeken Fransa, ilişkileri geliştirmek için dış ticaret bakanını Türkiye'ye gönderiyor. Ülkedeki en büyük 25 şirketin temsilcileri de bakana eşlik edecek

Christine Lagarde'ın çantasında, nükleer santral, Marmaray ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin helikopter ihalesi yer alıyor. Bugün başlayacak gezi öncesi Zaman'ın sorularını cevaplayan Fransa Dış Ticaret Bakanı Lagarde, somut yatırım tekliflerinde bulunacaklarını söyledi. Çalışmaları 2 Eylül 1987'de başlamasına rağmen bir türlü neticelendirilemeyen, iki ülke arasındaki yatırımların karşılıklı teşvikini öngören anlaşmanın da imzalanacağını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne hediye edeceği 300 gül fidanını da beraberinde getiren Lagarde, programın resmî olmayan bölümünde meslektaşı Kürşad Tüzmen'e bir sürpriz yapacak. Kendisini Türkiye'ye davet eden Tüzmen'le iyi anlaştıklarını belirten Lagarde, “Dalış takımlarımı da bavuluma koydum. Antalya'da birlikte dalış yapacağız.” dedi. Fransız hükümetinin ‘en farklı' bakanlarından biri olarak gösterilen Lagarde, dünyanın önde gelen hukuk şirketlerinden Amerikan Baker&McKenzie'nin yönetim kurulu başkanlığını bırakarak 2005'te Paris'e yerleşmişti.
Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi 10 milyar dolar civarında. 2005 rakamlarına göre Türkiye'ye 5,9 milyar dolarlık ihracat yapan Fransa'nın ithalat rakamı 3,8 milyar dolarda kaldı. Türkiye'de faaliyet gösteren 300'e yakın Fransız firması 40 bin kişiyi istihdam ediyor. Türkiye'nin, AB bölgesi dışında Fransa'nın 5. müşterisi olduğunu belirten Christine Lagarde, "Türk pazarı Fransız yatırımcılar için çok önemli. Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye ihracat yüzde 11 artış gösterdi. Bu oran Fransa'nın genel ihracat ortalamasının iki katı. Türkiye'nin yaşadığı hızlı büyüme ilgiyi daha da artıracak. Şirketlerimizi Türkiye'ye gitmeye teşvik ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Fransız bakan buna örnek olarak, Carrefour, BNP Parisbas, Renault, Areva ve Alstom gibi uluslararası Fransız devlerinin Türkiye'ye yaptıkları yatırımları gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'ye giriş yapan doğrudan yabancı sermaye sıralamasında birinci sırada yer alan Fransa, şirketlerinin artan ilgisine rağmen bugün 7. sıraya gerilemiş durumda. Türkiye'deki Fransız sermayesinin toplam yabancı sermaye içindeki payı yüzde 6 civarında. Lagarde, Dış Ticaret Bakanlığı olarak Fransa'nın ihracat yaptığı 150 ülke arasından içinde Türkiye'nin de bulunduğu 25 ülkeyi hedef belirledikleri ve bu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi için özel çalışmalar yaptıkları bilgisini verdi. Fransız bakanın ‘sağ kolum' diye nitelendirdiği UBIFRANCE (şirketlerin uluslararası pazarlara açılabilmesi için kurulan Fransız örgütü) 14 Fransız firmasına Türkiye'deki ulaşım ve ulaştırma sektörüne ilişkin kapsamlı bir bilgilendirme semineri veriyor.
Başta Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) olmak üzere birçok Fransız şirketin Türkiye'de önemli ve büyük ortaklıkları bulunuyor. Fransızların Türkiye'de talip oldukları 14 milyar Euro'luk sözleşmenin 4 milyar Euro'luk kısmını ‘askerî' kontratlar oluşturuyor. Muhalefetteki Sosyalist Parti geçen ay Fransa Parlamentosu'na sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili kanun teklifi sunmuştu. Tasarının görüşülmesi hükümetin girişimiyle ertelenmişti. Fransız Bakan Lagarde, söz konusu kanun teklifiyle ilgili hükümetinin tavrını koruduğunu söylüyor. Kanun teklifinin ticari ilişkilere tesiri ile ilgili, "Her şeyin bir zamanı var. Ben bugüne bakıyorum. Teklif hükümetten değil, muhalefet partisinden geldi." ifadelerini kullanan Lagarde, hükümetin geçtiğimiz ay teklif meclise geldiğinde bildirdiği görüşü paylaştığını, bunun yeniden gündeme gelmesi durumunda hükümetin bu girişime karşı görüşünü yineleyeceğini dile getirdi. Lagarde, söz konusu tasarının yasalaşması halinde meydana gelecek etkiler konusunda ise “Bu, iki kere iki dört eder derecesinde açık.” dedi.
‘Nükleer ihalesinde şanslıyız’
Tasarı görüşmelerinin ertelenmesi, bu hafta sonuçlanması beklenen 1,5 mily