Bugün kölelik utancının kaldırıldığı gün
UNESCO tarafından, 23 Ağustos Uluslararası Köle Ticaretinin Anılması ve Köleliğin Kaldırılması Günü'nde, köleliğe karşı isyan edenler anılıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1998'de Afrika asıllı kölelerin, özgürlükleri uğruna Fransız sömürge yönetimine karşı ayaklanmasının yıl dönümü olan 23 Ağustos'u “Uluslararası Köle Ticaretinin Anılması ve Köleliğin Kaldırılması Günü” olarak ilan etti.
HEYKELLER UTANCI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR
Afrika'daki Zanzibar Adası hem kültürü hem de mimarisiyle Afrika, Arap, Hint ve Avrupa medeniyetlerinin izlerini taşıyor. İranlı göçmenler tarafından kurulan ve adını "zenciler sahili" anlamındaki Farsça "zengi bar"dan alan Zanzibar, Arap ve Fars toplumunun derin izler bıraktığı, Portekizlilerin, Ummanlıların ve İngilizlerin yıllarca hüküm sürdüğü büyük bir ada. Adanın hemen hemen her sokağı ise kölelik döneminden izler taşıyor. Fotoğrafta adada yapılan ve köleliği simgeleyen heykeller görülüyor.
MİLYONLARCA AFRİKALI KÖLE YAPILMIŞTI
Köle tacirleri tarafından ülkelerinden, ailelerinden koparılan milyonlarca Afrikalı yüzyıllar boyu köle ticaretinin esiri oldu. 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar devam eden bu süreçte yaklaşık 17 milyon Afrikalı erkek, kadın ve çocuk özgürlüklerinden yoksun bırakıldı. Bu ticareti kontrol eden Avrupa ülkeleri ve Yeni Dünya’daki Batılı yerleşimciler, köle emeğinden sağladıkları kazançla, onları dünyanın büyük ekonomileri haline getiren haksız bir servete ve güce sahip oldu.
patronlardunyasi.com