Başbakan'ın asgari ücretten 'mutfak hesabı' ev hanımlarını şaşırttı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarda oldukları süre içinde milli geliri 180 milyar dolardan 360 milyar dolara çıkardıklarını söyledi. Erdoğan, ekonomideki iyileşmeyi, mutfak hesabıyla anlattı..

Gaziantep'te, partisinin 2. Olağan İl Kongesi'ne katılan Erdoğan, görevde oldukları 3 yılda ekonomideki iyileşmeleri rakamlarla anlattı. Göreve geldiklerinde 180 milyar dolar olan milli gelirin şu an 360 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, aynı sürede Merkez Bankası'nın (MB) kasasındaki paranın da 20 milyar dolardan 58.5 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi.
Erdoğan, "Göreve geldiğimizde MB'nin kasasında 20 milyar dolar vardı. Bunun içinde işçi dövizleri ve IMF'e olan borçlarda vardı. Şu an MB'nin kasasında 58.5 milyar dolar var. IMF'ye borcumuz da yok. İşçi dövizlerini çıkardığımızda, Merkez Bankası'nın kasasında 41 milyar dolar temiz para var. Ekonomide artık istikrar var. Samimi olanın, niyeti hayırlı olanın akıbeti de hayırlı olur. Adalet geliştikçe, demokratikleşme artıkça, AKP de güçleniyor." diye konuştu.
Kendilerinden önceki koalisyon hükümetine yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Halkımız 3 ayda bakanlar kurulunun toplanamadığı koalisyon dönemlerini unutmadı. Kim vardı o gün iktidarda. Anavatan Partisi, MHP, DSP ile birlikte hortumcular. Kimse kalkıp bize dürüstlük taslamasın. Millet, kimin hortumcu olduğunu çok iyi biliyor." sözleriyle muhalafete yüklendi.
İktidarlarıyla birlikte Türkiye'de siyaset anlayışını değiştirdiklerine vurgu yapan Erdoğan, "Biz fildişi kulelerinde halka seslenmiyoruz. Ankara'dan siyaset yapmıyor, halkın ayağına gidiyoruz. Birgün Gaziantep'te, bir gün ABD'de, başka bir günde başka bir yerde." dedi.
BAŞBAKAN'IN MUTFAK HESABI EV HANIMLARINI ŞAŞIRTTI
Ekonomideki iyileşmelerin halkın cebine de yansıdığını anlatan Başbakan Erdoğan, 3 yıl önce asgari ücretle 187 kilogram ekmek alınırken, bugün bu rakamın 320 kilograma çıktığını dile getirdi. Sade makarnayı çok sevdiğini belirten Recep Tayyip Erdoğan 'mutfak hesabı'nı şöyle yaptı: "Ben, sade makarnayı çok severim. Hanım da iyi bilir. 3 yıl önce asgari ücretle 172 kilogram makarna alınabilirken, şimdi 337 kilogram alınabiliyor. Artış yüzde 96. Mutfakların vazgeçilmezi toz şeker. 3 yıl önce asgari ücretle 126 kilogram toz şeker alınabilirken şimdi 185 kilo alınabiliyor. Artış, yüzde 46. Bitmedi, asgari ücretle daha önce 29 kilogram çay alınabilirken, bu oran yüzde 61 artışla 47 kilograma yükseldi. Anneler mutfağı çok iyi bilir. Bu değişimi görsünler ve bunu anlatsınlar. Asgari ücretle alınabilen yumurta sayısı da yüzde 139 arttı. İktidara geldiğimizde asgari ücretle bin 445 yumurta ancak alınabilirken şimdi 3 bin 459 yumurta alınabiliyor. Kuş gribinden önce artış oranı yüzde 129 idi. Alınabilecek beyaz et oranı ise 69 kilodan 144 kiloya yükseldi ve yüzde 109 arttı."
Rakamların Türkiye'nin büyüklüğüne delil olduğuna işaret eden Erdoğan, Ak Parti'nin bu ülkenin yüz akı olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2000'li yıllarda dünyada yıldızı bir ülke olacağına inancının tam olduğunu değinen Erdoğan, "Ben buna inanıyor ve bu duygularla çalışıyorum. Sizde buna inanın." dedi.
Erdoğan, konuşmasının bitiminde CHP'den AK Parti'ye katılan Karkamış İlçe Belediye Başkanı Nuh Kocaslan'a parti rozetini taktı.
Erdoğan helikopterle, PTT Hizmet Binası'nın açılış programı ve partisinin il kongresine katılmak üzere Kilis'e geçti.
Gaziantep/Cihan