550 yayınevi, 750 yazarını okurlarıyla buluşturacak

550 yayınevi, 750 yazarını okurlarıyla buluşturacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin daha özgürlükçü bir anayasa ve yeni bir fikir ve sanat eserleri yasasına ihtiyacı bulunduğu söyledi.

550 yayınevi, 750 yazarını okurlarıyla buluşturacak
16px
24px
01.11.2008 22:04
ABONE OLgoogle

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen "27. İstanbul Kitap Fuarı", Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı.
Açılışta konuşan Günay, İstanbul'da bir kitap fuarının 27'ncisinin düzenleniyor olmasının güzel bir olay olduğunu ifade ederek, İstanbul gibi özel bir kentte düzenlenen fuarın Frankfurt Kitap Fuarı gibi uluslararası olmayı hak ettiğini belirtti.

Günay, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi için en güzel armağanlardan birinin, bu kitap fuarının bugünkü düzeyinden daha yukarılara taşınarak uluslararası evrensel boyuta ulaştırılması olacağını kaydetti.
Cumhuriyetin 85. yıl kutlamaları çerçevesinde yapılan kültür ve sanat etkinliklerinin çok güzel olduğunu hatırlatan Günay, "Mustafa Kemal Atatürk, 'Cumhuriyetin temeli kültürdür' diyor. Temeli kültür olan bir yönetim tarzına, bu kitap fuarları, sanat fuarları çok yakışıyor" dedi.

Ertuğrul Günay, Cumhuriyetin, kurulduğu yıldan bu yana dünyanın ge çirdiği gelişmelere uygun biçimde yeni nitelikler kazanması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık cumhuriyeti demokrasi, özgürlükler, çoğulculuk olmadan düşünmemiz mümkün değil. Bu açıdan itiraf etmek gerekiyor ki Türkiye bu yolda ağır yol almış. 1968'den bu yana Türkiye dünyadaki gelişmelere bakıldığı zaman ağır yol almış. 1968 ve günümüz arasında ciddi bir çelişki görüyorum. 1968'de tutucu bir iktidar oldukça değişimci bir muhalefet vardı. Bugün daha değişimci bir muhalefet yok. Çoğulculuğu insanın vazgeçilmez temel bir hakkı olarak görüyorum. Frankfurt Kitap Fuarına da bu anlayışla gitmiştik. 'Bütün renkleriyle Türkiye' söylemi böyle bir çoğulcu anlayışı taşıma amacına yönelikti. Bunu başardığımıza inanıyorum. Binlerce katılımcının olduğu bir organizasyonda Türkiye, 21. yüzy ıla girerken Avrupa'ya ciddi bir kültür çıkarması yaptı."
Yeni bir fikir ve sanat eserleri kanunu üzerinde çalışmayı bir borç olarak gördüklerini, bu dönemde bu borcu yerine getirmekten mutluluk duyacaklarını ifade eden Günay, "2009-2010 yılına girerken Türkiye'nin daha özgürlükçü bir anayasaya ve yeni bir fikir ve sanat eserleri yasasına mutlaka ihtiyacı var" diye konuştu.

Korsan yayıncılık konusuna da değinen Bakan Günay, yapılan yasal düzenlemelere rağmen toplumsal bilinç eksikliği nedeniyle bu konuda mesafe almakta zorlandıklarını, fikir hırsızlığının en büyük hırsızlık olduğunu bildirdi.
Günay, İstanbul Sanat Fuarı ve İstanbul Kitap Fuarının eş zamanlı düzenlenmesini önemsediğini ve iki fuarın birbirine yakıştığını söyledi.
Günay, 68 kuşağının destanlaşmış yazarlarından Füruzan'ın 68'in 40. yılının tartışıldığı bir dönemde ödüllendirilmesinin anlamlı olduğunu kaydederek, fuarın onur yazarı Füruzan ve onur sanatçısı Mehmet Aksoy'u alkışlayarak sözlerini bitirdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzü ner de, kitabın insan hayatından önemli bir yeri bulunduğunu ifade ederek, "Kitap bilimsel ve özgür düşüncenin yerleşmesinde, bilginin üretilmesinde kültür mirasının yayılmasında, ülkenin kalkınmasında temel ve vazgeçilmez araçlardan birisidir" diye konuştu.
Tüzüner, yayıncılık sektörünün, ulusal ve entelektüel sermaye birikimi ile halk arasında bir köprü olduğunu vurgulayarak, yayıncıların bugün içinde bulundukları durumun gelecek için ümit vermediğini belirtti.

Çetin Tüzüner, yayıncıların sorunlarının başı nda korsan yayıncılığın geldiğini, diğerinin de düşünce ve ifade özgürlüğü sorunu olduğunu dile getirerek, bu konuda atılmış önemli adımlar olmasına rağmen toplumdaki düşünce ve ifade özgürlüğü sorununun yayıncılık mesleğini de tehdit ettiğini söyledi.
Fuarın onur yazarı Füruzan da, çok küçük yaştan beri kitapları ve okumayı sevdiğini anlatarak, "Okurken hiçbir zaman yazar olma isteğiyle okumadım. Dünyayı merak ediyordum. Öğrenmek istiyordum. Onun için okudum ve okuya okuya da sonunda yazar oldum" dedi.

Bütün sanat dallarının bir ülke için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini ifade eden Füruzan, bir kitap fuarının onur yazarı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Onur sanatçısı Mehmet Aksoy da, takdir edilme duygusunun sanatçılar için önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin heykel kültürü açısından gerilerde olduğunu kaydeden Aksoy, ancak yine de heykel yapmaktan vazgeçmeyeceğini ve bu konuda umutsuz olmadığını aktardı.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Tüzüner, sanatçılar Füruzan ve Mehmet Aksoy, fuarın a çılış kurdelesini birlikte kesti.

Günay daha sonra İstanbul Kitap Fuarı ve İstanbul Sanat Fuarının stantlarını gezdi. Bir kaç kitap satın alan Günay'a ayrıca Aydın Boysan ve Doğan Hızlan da kendi kitaplarını imzalayarak hediye etti.
9 Kasım pazar gününe kadar sürecek olan ve "1968: 40 yıl önce 40 yıl sonra" temasıyla düzenlenen fuarda, 68 hareketinin ruhu ve bugüne yansımaları üzerine etkinlikler yapılacak, dönemin edebiyat, sinema, sanat ve kültür hayatına olan katkıları ele alınacak.
Yaklaşık 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuar süresince, panel, söyleşi, konser ve imza günleri düzenlenecek, 750 yazar okurlarıyla buluşacak.

27. İstanbul Kitap Fuarı'nın bu seneki onur yazarı Füruzan, fuar süresince çeşitli etkinliklerde okurlarıyla bir araya gelecek. Fuar kapsamında Füruzan'ın yaşamından kesitlerden oluşan ve tasarımını Sadık Karamustafa'nın yaptığı "Füruzan Diye Bir Öykü" sergisi de açılacak. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 3 Kasım pazartesi günü, yazara onur ödülü verilmesi dolasıyla tören düzenlenecek.

Fuara 68 hareketinin önemli aktivistlerinden yazar Tarıq Ali ile Amerikalı gazeteci-yazar Mark Kurlansky de konuk olarak katılacak.
Tarıq Ali 2 Kasım 2008 pazar günü "Avrupa'da 68 Hareketi" adlı panele, Kurlansky ise, 1 Kasım 2008 cumartesi günü "1968: 40 yıl önce 40 yıl sonra" adlı panele konuşmacı olarak katılacak.

Filistin-İsrail barışında çok etkin bir rol oynayan Filistinli şairler Moaen Shalabia, Naim Aradiy, Agi Mishol, Hava Pimhas Cohen ve Mageed Asakly'nin de yanısıra Almanya'dan Thomas Brüssig, Thomas Glavinic ve Avusturya'dan Dimitre Dinev, Romanya'dan Nicolae Breban, Aura Christi, İngiltere'den çocuk kitabı yazarı Ian Beck de fuarın konukları arasında bulunuyor.

Bu sene ilk kez Rusya ve Venezuela Yayıncılar Birliğini ağırlayan fuarda, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Hindistan, İtalya, İngiltere, İspanya, İsveç, İran, Kosova, Küba, Letonya, Makedonya, Polonya, Romanya ve Yunanistan'dan yayınevleri yer alıyor.
Fuar, 1-8 Kasım tarihleri arasında saat 11.00-20.00 arasında, kapanış günü olan 9 Kasım Pazar günü ise 11.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde