2025'in ilk yarısında beyaz eşya üretimi de satışları da düştü
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) verilerine göre, 6 ana ürün grubunda iç satışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8 oranında azalırken, ihracat da %5 oranında geriledi. Toplam satışlarda %6’lık düşüş yaşanırken, üretim ise %8 oranında azaldı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine göre, 2025’in ilk yarısında iç satışlar %8, ihracat %5, üretim ise %8 oranında azaldı. Toplam satışlardaki düşüş %6’yı buldu.
"SEKTÖRÜN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK POLİTİKA VE DESTEKLERE ACİL İHTİYAÇ VAR"
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, hem iç piyasadaki daralma hem de ihracattaki süregelen gerilemeye dikkat çekerek, sektörün rekabet gücünü artıracak politika ve desteklere acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sığın’a göre yüksek kredi kartı komisyonları ve tüketici üzerindeki faiz yükü, iç talebi baskılıyor. Enerji verimli ürünlerin teşviki ise hem üretimi canlandırabilir hem de enerji tasarrufuna katkı sağlayabilir.
"İTHAL ÇELİĞE YÖNELİK SORUŞTURMALAR SEKTÖRE EK MALİYET GETİRİYOR"
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise girdi maliyetlerini artıran vergiler, damping önlemleri ve GEKAP yükünün sanayiyi zora soktuğunu belirtti. İthal çelik ürünlerine yönelik soruşturmaların sektöre ek maliyet getirdiğine işaret eden diğer Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, bu uygulamaların hem fiyatlara hem rekabetçiliğe zarar verdiğini söyledi.
patronlardunyasi.com