Zorlu, İsrail enerji pazarından tamamen çekildi: 250 milyon dolarlık yatırım 123 milyona satıldı
İsrail ile Türkiye arasında 2009'dan bu yana süren siyasi gerilimlerin gölgesindeki en büyük Türk yatırımı da sona erdi. Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Santrali’ndeki tüm hisselerini devretti. 250 milyon dolarlık yatırım, 123 milyon dolara satıldı. Bu çıkış, şirkete yaklaşık 5 milyar liraya mal oldu.

Gökmen Mert KURAL
2009 yılında One Minute, 2010 yılında Mavi Marmara olayları Türkiye ile İsrail arasındaki köprülerin atılmasına neden oldu. Siyasetteki bu gerilim ekonomiye de yansıdı, iki ülke arasındaki ticaret hızla kan kaybetti. İsrail’in Gazze saldırıları ise gerilen ilişkileri kopardı, Türkiye ihracat yasağı getirdi.
2009 yılından bu yana yaşanan gerilimde gözler hep ülkedeki en büyük Türk yatırımcı olan Zorlu Grubu’nda oldu. Bildiğiniz üzere Zorlu Grubu’nun yüzde 25 ortak olduğu Dorad Santrali, İsrail’in en önemli enerji yatırımlarından biriydi. Zorlu Grubu’nun patronu Ahmet Nazif Zorlu, 2009’da başlayan kriz süreciyle ilgili 2014 yılında Habertürk gazetesine bir röportaj vermişti.
“GERİ DÖNÜŞÜMÜZ ZOR”
Röportajda Zorlu, “Bu kadar zaman geçmiş, yatırımlar başlamış, hizmete girmiş veya girecek, bu aşamadan sonra geri dönüş zor” diye konuşan Zorlu, bölgede aklıselimin galip gelmesini ve üzücü olayların yaşanmamasını temenni ettiğini dile getirmişti. Zorlu, “Ne ortaklarımızla ilişkimizde bu siyasi gerilimlerin sözü geçiyor, ne de siyasilerden bize bu yönde bir talep geldi. Şu an gündemde böyle bir durum yok” derken, bu senenin sonunda hizmete girecek olan 250 milyon dolarlık bir ek yatırımları olduğunu da sözlerine eklemişti. Zorlu Enerji Grubu’nun İsrailli ortakları ile Ashkelon’da kurduğu 840 MW kapasiteli Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, 1.2 milyar dolarlık bir yatırımla haya geçti. Ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 7’sini tek başına karşılayan santralle ilgili son gelişme açıklandı.
Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında yer alan Zorlu Holding, enerji sektöründeki iştiraki Zorlu Enerji ile İsrail pazarından resmen çıktığını açıkladı. Mart ayında başlayan satış süreci bu açıklamayla tamamlanmış oldu.
250 YATIRDI, 123’E SATTI
Zorlu Enerji tarafından bugün yapılan KAP bildiriminde, şirketin İsrail'de sahip olduğu tüm hisselerin Ellomay Luzon Energy'e 424,4 milyon Yeni İsrail Şakeli (yaklaşık 5,1 milyar TL) karşılığında satıldığı belirtildi. Yani dolar bazında bugünkü değeri 123 milyon dolara denk geliyor. Zorlu’nun 1.2 milyar dolarlık yatırımdaki yüzde 25’in payı ise 250 milyon doların biraz üzerinde. Yani bugünkü kurla 10 milyar liradan biraz fazla. Hatta projenin yüzde 80’i ise kredi ile yapılmıştı. 1 milyar dolarlık kredi Bank Hapoalim ve Clal Finance liderliğindeki katılımla yapılmıştı. Kredinin geri ödemesi ise 2013’te başlayıp 17 yıl yani 2030 yılında son ödemesi üzerine anlaşılmıştı.
Bir anlamda Zorlu, hisselerini yarı yarıya ucuza devretmiş oldu. Ahmet Nazif Zorlu, 11 yıl önce verdiği röportajda “Dönüşümüz zor” demişti ancak tepkiler daha baskın oldu… Hisse satış bedeli ve yatırım fiyatlarına bakarsak, bu çıkış Zorlu’ya 5 milyar liraya mal oldu.
ZORLU ENERJİ CEO'SU YENER: BU ADIMIMIZ AYNI ZAMAANDA FOSİL YAKIT TEMELLİ YATIRIMLARIMIZI SONLANDIRMA YÖNÜNDEKİ KARARLILIĞIMIZIN GÜÇLÜ BİR GÖSTERGESİ"
Zorlu Enerji CEO’su Elif Yener, şirketin aldığı bu önemli kararla ilgi şunları söyledi:
“İsrail’de bulunan enerji yatırımlarımızdan tamamen çıkmış bulunuyoruz. Bu adımımız aynı zamanda fosil yakıt temelli yatırımlarımızı sonlandırma yönündeki kararlılığımızın güçlü bir göstergesidir. Geleceğin enerji şirketi olma vizyonuyla, sektördeki dönüşüme öncülük etmeyi hedefliyoruz. Tüm kaynaklarımızı ve enerjimizi, yenilenebilir enerji alanındaki büyümeye, Ar-Ge çalışmalarına ve geleceğin enerji teknolojilerine odaklamaya devam edeceğiz. Zorlu Enerji olarak; elektrik üretimi, satışı, ticareti ve dağıtımı, güneş paneli ticareti, elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletmesini de kapsayan entegre bir yapıyla faaliyet gösteriyoruz.Karbon ayak izimizi azaltmak, çevre dostu çözümler üretmek ve kaynak çeşitliliğimizi artırmak en temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki elektrik üretimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor, entegre yapımız içerisinde yalnızca yenilenebilir enerji ve çözümlere yatırım yapıyoruz.”
patronlardunyasi.com