Dolar
40,3858
-0,03%
Euro
47,258
0,64%
Sterlin
54,521
0,52%
Bitcoin
4.730.251
-0,69%
BİST-100
10.616,18
2,41%
Gram Altın
4.411,971
1,40%
Gümüş
38,94
1,97%
Faiz
42,36
-1,72%

Wall Street Journal: Türkiye’ye Eurofighter satışı IDEF’te açıklanabilir

Wall Street Journal, Türkiye’nin IDEF’de Eurofighter Typhoon savaş uçakları için milyarlarca dolarlık bir sipariş için ön anlaşmaya imza atacağını yazdı. Haberde 5,6 milyar dolarlık anlaşmanın yaklaşık 40 uçağı kapsayacağı belirtildi.

21.07.2025 17:45Güncelleme: 21.07.2025 17:53
Wall Street Journal: Türkiye’ye Eurofighter satışı IDEF’te açıklanabilir
16px
32px

ABD basınında yer alan haberde Türkiye'nin, Eurofighter Typhoon savaş uçakları için milyarlarca dolarlık ön anlaşmaya bu hafta imza atabileceği belirtildi.

Avrupa savunma sanayi için önemli bir adım olacak bu anlaşma, ABD'nin F-35'lerinin gerisinde kalan Eurofighter programını da canlandırabilir.

Wall Street Journal’ın haberine göre 40 adede kadar uçağı kapsayabilecek anlaşmanın değerinin 5.6 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Ancak kesin sayı ve uçak konfigürasyonu hâlâ görüşülüyor.

Eurofighter, BAE Systems, Airbus ve Leonardo'nun yer aldığı bir konsorsiyum tarafından üretiliyor. Savaş uçağı pazarı, hem yüksek maliyetleri hem de prestiji nedeniyle savunma sanayinde en rekabetçi alanlardan biri.

Konuya yakın kaynaklar, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki görüşmelerin ilerlediğini ve İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF) ana hatları esas alan bir anlaşma duyurusu yapılabileceğini belirtti. İngiltere Savunma Bakanlığı'nın, Türkiye ile bu yıl sonuna kadar bir denetim ve test planı anlaşması imzalamayı hedeflediği aktarıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "İngiltere'nin, Eurofighter ihracat görüşmelerine öncülük ettiğini" doğrularken, Türkiye Savunma Bakanlığı ise yorum yapmaktan kaçındı. Eurofighter yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yapmadı.

patronlardunyasi.com