Dolar
40,5511
-0,06%
Euro
47,7453
0,18%
Sterlin
54,577
-0,01%
Bitcoin
4.809.721
0,00%
BİST-100
10.642,6
-0,43%
Gram Altın
4.342,007
-0,25%
Gümüş
38,22
0,11%
Faiz
43,32
0,00%

VIP vergi dairesinin yeni başkanı; Ulusoy

En çok vergi ödeyenleri tek vergi dairesinde toplayacak VIP (Very Important Person-Çok Önemli Kişi) vergi dairesi hayata geçiyor.

24.07.2006 00:00
Haberi paylaşın
VIP vergi dairesinin yeni başkanı; Ulusoy
16px
32px

Aktif büyüklük ve ciroları dikkate alınarak çıkarılan en büyük şirketler listesindeki ilk bin 500’ünün bağlı olacağı dairenin başkanlığına İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan Gelir İdaresi başkan yardımcılığı görevine atanan Mehmet Akif Ulusoy getiriliyor. Ulusoy’un vekaleten sürdürdüğü İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na da iki hafta içinde yeni bir başkan atanacak. Bugüne kadar ilçe ya da semt vergi dairelerine bağlı olan Türk Telekom, Turkcell, İş Bankası gibi dev şirketler bundan böyle VIP Vergi Dairesi’ne kayıtlı olacak. Daireye bağlanacak bin 500 şirket, toplanan Kurumlar Vergisi’nin yarıdan fazlasını ödüyor. Kurumlar Vergisi’nin yüzde 90’dan fazlası ise 5 bin şirketten tahsil ediliyor.

VIP’in rahat çalışması için daireye 5 bin şirket bağlanmasından vazgeçilerek sayı bin 500’e indirildi. Dairenin önümüzdeki aylarda göreve başlamasıyla ekonomideki kayıt dışılık oranının azalması bekleniyor. VIP’e kayıtlı şirketleri hesap uzmanları denetleyecek. Başkanlık denetim gücünü 625 bin civarında Kurumlar Vergisi mükellefine dağıtmak yerine hasılat devi firmalara odaklanacak. 1961’de Kütahya Tavşanlı’da doğan Ulusoy, Tavşanlı Atatürk Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1983’te hesap uzman yardımcısı olarak girdiği Maliye teşkilatında hesap uzmanlığı, Beyoğlu ve Marmara Kurumlar Vergi Dairesi başkanlıkları, İstanbul Defterdar Yardımcılığı, İzmir ve İstanbul Defterdarlığı yaptı. Ulusoy, Eylül 2005’ten itibaren İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyordu.

İbrahim Balta/Zaman