Uzay sınırından yaptığı paraşüt atlayışıyla tanınan ve birçok rekora imza atan Felix Baumgartner, İtalya'da yamaç paraşütü kazasında öldü
Ekstrem sporları denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan ve dünyanın, uzay sınırından yaptığı paraşüt atlayışıyla tanıdığı Felix Baumgartner, trajik bir sonla hayatını kaybetti. Ölümünden kısa bir süre önce "Çok fazla rüzgar var" notuyla bir video paylaşan Baumgartner, kullandığı motorlu yamaç paraşütüyle İtalya'da bir havuza düştü. Kaza sırasında bir kadın da yaralanırken, İtalyan medyasına yansıyan haberlerde, Baumgartner'ın çarpışma sırasında zaten ölmüş olduğu belirtiliyor. Felix, stratosferden yaptığı atlayışlarla tarihe geçmiş ve birçok dünya rekoru kırmıştı.

Paraşütle atlama anının en ikonik temsilcilerinden biri olan 56 yaşındaki Felix Baumgartner, İtalya'nın Fermo eyaletindeki Marche bölgesinde tatildeydi. Altı gün önce sosyal medya platformu Facebook'ta uçakta çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak, "Selamlar, İtalya, Fermo'dan uçarak tatile. Bu yıl tatile nereye gidiyorsunuz?" notunu düşmüştü.
INSTAGRAM PAYLAŞIMINDA 'ÇOK FAZAL RÜZGAR' MESAJI YAZMIŞTI
Baumgartner, dün de kazadan kısa süre önce Instagram hesabından paylaşımlar yapmıştı. Motorlu yamaç paraşütlü videolu paylaşımlarından birine "Dikkat et" notunu düşerken başka bir paylaşımında ise "Çok fazla rüzgar" mesajı yazmıştı.
BİR OTELİN YÜZME HAVUZUNA DÜŞTÜ
Bu durum onu çok sevdiği gökyüzüne havalanmaktan alı koymadı ancak trajedisi onu en mutlu olduğu yerde yakaladı. Motorlu yamaç paraşütüyle havalanan ekstrem sporcusu, dün saat 16.00 sıralarında kontrolünü kaybederek Porto Sant'Elpidio'daki bir otelin yüzme havuzuna düştü.
İTALYAN MEDYASI, DÜŞMEDEN ÖNCE HAYATINI KAYBETTİĞİNİ YAZDI
Düşüş sırasında, paraşütün çarptığı genç bir kadın yaralandı ancak durumunun ciddi olmadığı bildirildi. Ama Felix Baumgartner kazada yaşamını yitirdi. İtalyan medyası, Baumgartner'ın iniş sırasında rahatsızlandığını ve kaza anında da zaten hayatını kaybetmiş olduğunu yazdı.
Uzay atlayışına sponsor olan Red Bull, yaptığı açıklamada, "Uzun zamandır dostumuz olan Felix Baumgartner'ın yıkıcı haberini duyduğumuz için şok olduk ve büyük bir üzüntü içindeyiz" ifadelerini kullandı.
Hayatını kaybettiği Porto Sant'Elpidio'nun Belediye Başkanı Massimiliano Ciarpella, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, topluluğunun "cesaret sembolü" olarak nitelendirdiği Baumgartner'ın ölümünden "derinden etkilendiğini" söyledi.
FELIX BAUMGARTNER'IN UZAY SINIRINDAN ATLAYIŞI
Uçmak için doğan ve sınırları zorlayan Felix, Malezya'daki Petronas Kuleleri ve Rio de Janeiro'daki İsa heykeli gibi önemli noktalardan temel atlayış yapmıştı. Ancak onu dünya çapınta üne kavuşturan ise uzay sınırındaki atlayışıydı.
14 Ekim 2012 tarihinde, yaklaşık 124 bin fit yükseklikten atlayarak, ses hızını aştı ve 1.357,6 km/sa (840 mil/saat) azami hıza ulaştı. Bu, bir insanın balonla ulaştığı en büyük yükseklik, en yüksek serbest düşüş atlayışı ve en hızlı serbest düşüş hızı da dahil olmak üzere birçok rekor kırmasını sağladı.
Baumgartner'ın rekoru, 2014'te Alan Eustace tarafından kırılmış olsa da paraşütle atlama ve insan keşfi tarihinde ikonik bir an olmaya devam ediyor.
Baumgartner, ünlü atlayışından 10 yıl sonra CNN'e o an neler hissettiğini anlatmıştı. Baumgartner, "Uzayda, bir kapsülün dışında, dünyanın tepesinde duruyorum ve stratosferdeyim. Etrafıma baktım, üzerimdeki gökyüzü tamamen siyahtı. O anı gerçekten içime çekmeye çalışıyordum" sözleriyle duyduğu heyecanı anlatmıştı.
Ekstrem sporcusunun, uzay sınırındaki atlayışının her ayrıntısının tasarlanması ve planlanması 6 yıl sürmüştü:
"Kapsülü inşa edeceğiz, basınç giysisini inşa edeceğiz, bir süre pratik yapacağız, sonra stratosfere kadar çıkacağız ve süpersonik hızda Dünya'ya geri döneceğiz diye düşündük. Bazen bir toplantıya üç sorunla giriyorduk ve sekiz saat sonra aynı toplantıdan beş sorunla daha çıkıyorduk... Ve önceki sorunlara hiçbir çözüm bulamıyorduk."
Baumgartner'ı stratosfere çıkarmak için ekibinin 33 futbol sahası büyüklüğünde ve 1.678 kilogram ağırlığında bir helyum balonu inşa etmesi gerekiyordu. Bir sandviç poşetinden 10 kat daha ince olan balonun malzemesine zarar vermeden taşımak için 20 kişiye ihtiyaç duyuldu. Ancak proje için en büyük tehdit belki de en öngörülemeyen şeydi: Baumgartner'ın zihinsel dayanıklılığı. Giysinin hem basınçlı olması hem de eksi 72°C (eksi 97.6°F) sıcaklığa dayanıklı olması gerekiyordu.
"Çok rahatsız edici. Hareket kabiliyetiniz tamamen yok. Sürekli yastıktan nefes alıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Dış dünyadan tamamen kopuyorsunuz. Yani vizör indirildiğinde duyabildiğiniz tek şey kendi nefesiniz oluyor.
Geri döndüğümde birkaç kez gözlerimde yaşlar vardı çünkü orada oturuyorsunuz ve o anı defalarca düşünüyorsunuz, biliyorsunuz, nasıl hissedeceğinizi ve nasıl görüneceğini."
patronlardunyasi.com