Onur Air'in motorsuz uçağı 92 milyon TL'ye satılık: Restoran ya da kafe olması gündemde
1996 model, motoru olmayan ve eskiden iflas eden OnurAir'in filosunda Airbus A320, vergi borcu nedeniyle haczedildi. İki ihalede alıcı bulamayan uçak, şimdi pazarlık usulüyle satılacak. 92 milyon TL’lik bedelle satışa sunulan uçağın restoran ya da kafe olarak değerlendirilmesi gündemde.

Vergi borcundan dolayı haciz konulan 1996 model Airbus A320-232 tipi yolcu uçağı, iki kez ihaleye çıkmasına rağmen alıcı bulamayınca pazarlık usulüyle satışa sunuldu. Atatürk Havalimanı’nda bir hangarda bekletilen uçak, şimdi yeni sahibini bekliyor.
SATIŞ BEDELİ 92 MİLYON TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ AMA TEKLİF GELMEDİ
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafından haczedilen uçağın satış fiyatı 92 milyon TL olarak belirlendi. Ancak düzenlenen iki ayrı ihalede teklif gelmeyince, süreç pazarlık yöntemiyle devam ettirilmeye başlandı.
Airport Gündem'de yer alan habere göre uçağın uçuşa elverişliliği ise şu anda belirsiz. Zira motorları, APU güç ünitesi ve bazı bağlantı parçaları eksik. Teknik ekiplerin yapacağı detaylı kontroller sonrası uçağın yeniden uçup uçamayacağına karar verilecek. Şimdilik sadece hurda ya da sabit tesis amaçlı kullanımı söz konusu.
Satışa çıkarılan uçağı yakından görmek isteyenler için ise özel bir prosedür uygulanıyor. Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği’nden izin alınması, kimlik ve dilekçe ile vergi dairesine başvuru yapılması gerekiyor. İnceleme yalnızca belirlenen tarihlerde toplu şekilde gerçekleştirilebilecek.
ONUR AIR FİLOSUNDAYDI
Tescil kodu TC-ODB olan uçağın, daha önce iflas eden Onur Air filosuna ait olduğu öğrenildi. Uçağın gövdesinde ve kanat altında bazı parçaların eksik olduğu dikkat çekiyor. İç mekâna dair herhangi bir görsel veya teknik detay ise henüz paylaşılmadı.
TEMİNAT BEDELİ 4 MİLYON 600 BİN TL
Uçağa teklif verebilmek için 4 milyon 600 bin TL teminat yatırmak gerekiyor. Ayrıca satış bedelinin üzerine %20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanacak.
KAFE YA DA RESTORAN OLABİLİR
Uçuş kabiliyeti olmayan bu tip uçakların akıbeti genellikle hurda satış veya sabit tesis dönüşümü oluyor. Türkiye’de geçmişte benzer durumdaki uçaklar, otoyol kenarlarında kafe, restoran, müze veya etkinlik alanı olarak yeniden değerlendirilmişti. TC-ODB’nin de benzer bir projeyle kamuya açık bir işletmeye dönüştürülmesi bekleniyor.
patronlardunyasi.com