Üçüncü nesildeki kadın Türk erkeğini solladı!
Almanya'da yetişen Türk kadınları, orada yetişen Türk erkeğine göre daha iyi eğitim alıyor, daha iyi Almanca konuşuyor, toplumsal uyum konusunda bir adım önde...

Türkiye Araştırmalar merkezi (TAM) Vakfı ile Türkiye İşveren Konfederasyonu (TİSK) "Avrupa'da Türk kadınını" araştırdı.
"Avrupa'da Türk kadını: Almanya örneğinden hareketle Avrupa'daki Türk kadınının yaşam koşullarına dair bir analiz" başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre, Türk kadınına yönelik okul eğitimi, dil yeterliliği ve toplumsal uyum konularındaki önyargı ve klişelerin aksine özellikle Almanya'da yetişen Türk kadınının eğitimi, aynı yaş grubuna dahil Türk erkeklerinden daha yüksek.
Orada yetişen Türk kadınları Almancayı yeteri derecede iyi, hatta Türk erkeklerine göre daha iyi konuşuyor.
Türk kadınına ilişkin yaygın kanının aksine, Almanlarla irtibat sanıldığı kadar az değil. Türk kadınları bazı durumlarda Alman kadınlarını örnek aldıklarını veya almak istediklerini belirtiyor. Alman kadınının özellikle kendi hayatını belirleme ile eş veya partner seçiminde serbestliği özgürlük olarak nitelendirilmesine rağmen, daha fazla sorumluluk ve aile içindeki eksik dayanışma ya da eksik güvence, modern kadın rolünün olumsuz yanları olarak görülüyor.
Eğitim sisteminden geçiyorlar
Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:
Almanya'da yaşayan Türk kadınların üçte birini 30 yaş altı kadınlar oluşturuyor.
Genç yaş gubunda yer alan kadınlar arasında 30 - 44 yaş arasında bulunan kadınlar, aynı konumdaki erkeklere göre daha iyi Almanca bilgisine sahip.
Almanya'daki Türk göçmenler arasında kadınlar, erkeklere nazaran daha yüksek oranda Alman eğitim sisteminden geçmiş bulunuyor. 30 yaş altı kadınların yüzde 77'si Almanya eğitimli. Bundaki temel nedenler, kadınların erkeklerden daha genç bir kitle olmaları ve Almanya'da doğan kızların oranının erkeklerden daha yüksek olması. Ancak hiç eğitim görmemişler arasında kadınların oranı erkeklere göre daha yüksek. Fakat bu durum ileri yaşlardaki göçmenlerle sınırlı.
Mesleki eğitim açısından kadınlar, erkekler karşısında daha kötü durumda. Almanya'da yaşayan Türkler arasında kadınların yüzde 59'u hiçbir mesleki eğitimden geçmemişken, bu oran erkekler arasında yüzde 40. Üniversite mezunu kadın oranı da erkeklere nazaran daha az.
Ev kadınları çalışmak istiyor
Kadınlar arasında yaşlı nüfus yüzde 3'lük bir yer tutarken, bu oran erkeklerde yüzde 8.
Ankete katılan kadınların yüzde 42'sini, eşlerini takiben Almanya'ya aile birleşimiyle gelmiş kadınlar oluşturuyor. Almanya'ya doğrudan çalışma amacıyla gelmiş kadınların oranı ise yüzde 3.
Kadınların yalnızca yüzde 20'si tam zamanlı, yüzde 14'ü de yarım zamanlı olarak çalışıyor.
Ev kadınlarının yüzde 60'ı çalışma yaşamına dahil olmayı arzu ediyor, yüzde 40'lık bölümü mevcut statülerinden memnun.
Kadınlar ve özellikle de genç yaştakiler, açık bir biçimde erkeklerden daha fazla memuriyet tarzında işlerle meşgul. Ancak uzman olarak çalışanlara sık rastlanamıyor.
Çalışan kadınların yalnızca yüzde 61'i yaptıkları işin kendi nitelikleriyle uyumlu olduğunu ifade ediyor.
Araştırmanın künyesi
Almanya'da yaşayan 1000 kadın ve 500 erkek göçmenle gerçekleştirildi. Prof. Dr. Faruk Şen'in koordinatörlüğünde yürütülen araştırma, anket yöntemiyle TAM Vakfı Direktör Yardımcısı Gülay Kızılocak, Cem Şentürk, Dr. Martina Sauer tarafından hazırlandı.
Ümran Avcı/Milliyet