Dolar
38,7663
0,01%
Euro
43,2511
-0,81%
Sterlin
51,3768
-0,51%
Bitcoin
4.027.477
0,00%
BİST-100
9.705,4
-0,43%
Gram Altın
4.037,719
-2,55%
Gümüş
32,64
-0,30%
Faiz
51,27
0,23%

Türkiye'yi karanlıkta kim bıraktı?

EGE'NİN KARANLIKTA KALDIĞI GECE BAKANLIK İSTEMESİNE RAĞMEN ELEKTRİK VERMEDİLER.

04.07.2006 00:00
Haberi paylaşın
Türkiye'yi karanlıkta kim bıraktı?
16px
32px

Meral Tamer'in yazısı

Enerji Bakanı Hilmi G üler'le önceki gece Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç'in yönettiği Basın Kulübü'nde birlikteydik. 22.00'd e başlayıp 01.00'e kadar süren programda nükleerden jeotermale, rüzgârdan talep projeksiyonlarının gerçeği yansıt mamasına çok geniş bir yelpazede sohbet ettik. Ama tahmin edebileceğiniz gibi ana konumuz, bir gece önce 13 ilimizi karanlıkta bırakan elektrik kesintisiydi.
Akşam'ın Ankara temsilcisi İsmail Küçükkaya, Sabah grubu ndan Meliha Okur ve Güntay Şimşek ile Habertürk.com'dan Ercan İnan'la birlikte bizler peşpeşe sorular sordukça ortaya çıktı ki Enerji Bakanlığı, elektrik üretip devlete satan özel sektöre laf dinletemediği için Türkiye saa tlerce karanlıkta kalmış.

Özelleştirile n Bursagaz
İlk arızanın çıktığı Bursagaz, ilk şehiriçi doğ algaz özelleştirmesi. 2004'te 120 milyon dolara Çalık Grubu'na devredilmiş. Arıza çıktıktan 10 dakika sonra, yani saat 22.00'de otoprodüktörler, her akşam o lduğu gibi devlete ucuz tarifeden elektrik satmamak için şalter indirirken, halkımız ise Brezilya - Fransa maçını izlemek için evlerine girip elektriği ve TV'yi açınca, enterkonekte sistem çöküyor.
(Yerel düzeyde do ğalgazla elektrik üretimi yapan otoprodüktörler, doğalgazın son 1.5 yılda % 60 zam gördüğü halde elektrik fiyat ları zam görmediği için, artan üretim maliyetleri nedeniyle, uzun zamandır saat 22.00'den sonra ş alter indiriyordu.)

Önceki akşam Bakan Güler bizzat söyl edi: Enerji Bakanlığı devreye girip "Arıza giderilinceye kadar şalterlerinizi açın" dediği halde hiçbiri kılını kıpırda tmamış; çünkü "Al ya da öde" anlaşmaları sayesinde parayı koyacak yer bulamayan doğalgaz santrallerinin sahiplerine k arşı kendilerini çok mağdur hissediyorlar. Ve soruna aylardır çözüm getirmeyen hükümete müthiş kırgınlar. Çünkü sürekli zarar ediyorlar... Nitekim Koç ve Ak Enerji, zarar ettikleri için bazı santrallerin kapısına geçtiğimiz aylarda kilit vurdular.

Özelleştirilen Oymap ınar
Sabancı, Zorlu, Koç, Ak Enerji ve diğerleri... 13 ilin karanlığa gömüldüğü gece otoprodüktörler den kimler arandı ve red cevabı alındı, tam olarak öğrenemedik.
Enerji Bakanlığı tarafından ismi tek te lâffuz edilen Oymapınar Hidroelektrik Santrali oldu. Seydişehir Alüminyum geçen yıl özelleştirilirken, Oymapınar da