Türkiye’de gençlerin yüzde 26,3’ü eğitimde ve istihdamda yer almıyor
DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye’de 15-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 26,3’ü ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Böylece Türkiye, Avrupa’da en yüksek NEET oranına sahip ülke olurken, oran AB ortalamasının yaklaşık 2,1 katına ulaştı.

Eurostat verilerine dayandırılan çalışmada, AB-27 ülkeleri ortalamasının yüzde 11 olduğu belirtilirken, Türkiye’nin oranının Avrupa ortalamasının iki katından fazla olduğu vurgulandı.
“HER 4 GENÇTEN BİRİ SİSTEMİN DIŞINDA”
Raporda, Türkiye’de yaklaşık her dört gençten birinin ne eğitimde ne de istihdamda yer aldığına dikkat çekildi. DİSK-AR, NEET grubundaki gençlerin önemli bölümünün işsiz veya iş aramaktan vazgeçmiş kişilerden oluştuğunu belirtti.
Türkiye’nin ardından Avrupa’da en yüksek NEET oranına sahip ülkeler Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Romanya oldu. En düşük oranlar ise Hollanda, İsveç ve Norveç’te görüldü.

GENÇ KADINLARDA TABLO DAHA AĞIR
Raporda genç kadınların işgücü piyasasındaki kırılganlığına ayrıca dikkat çekildi. 15-24 yaş grubunda geniş tanımlı işsizlik oranı genç erkeklerde yüzde 34,4 olurken, genç kadınlarda yüzde 50,8’e yükseldi.

DİSK-AR, gençlerde iş bulma umudunun zayıfladığını, eksik istihdam ve işgücünden kopuşun genç işsizliğini daha görünür hale getirdiğini değerlendirdi.
patronlardunyasi.com















