Türkiye Rusya'dan petrol alımını azalttı, Kazakistan petrolüne yöneldi
Türkiye, Mayıs ayında Rusya’dan deniz yoluyla yaptığı Ural petrolü ithalatını son 1,5 yılın en düşük seviyesine indirirken, açığı Kazakistan kaynaklı CPC Blend ile kapattı.

Reuters verilerine göre Türkiye’nin günlük Rus petrolü alımı 161 bin varile gerileyerek yılın ilk aylarına kıyasla yüzde 15, geçen yılın aynı dönemine göre ise neredeyse yarı yarıya düştü. Türkiye, Akdeniz’in en büyük Rus petrolü alıcısı konumunu korusa da fiyat artışı talebi ciddi şekilde frenledi.
URAL PETROLÜNÜN FİYATINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU
Habere göre, piyasada Ural petrolünün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkması, Ankara’nın alım stratejisinde belirleyici oldu. Sektör kaynakları, Türkiye’nin uzun süre indirimli Rus petrolüne alıştığını ve mevcut yüksek fiyat seviyelerinden alım yapmak istemediğini belirtiyor. Ayrıca Asya’da, özellikle Hindistan’da artan talep nedeniyle piyasada serbest Rus petrolü hacminin daralması da Türkiye’ye yapılan sevkiyatları sınırladı.
AZALAN RUS PETROLÜNÜ KAZAK PETROLÜ İLE TELAFİ ETTİ
Türkiye, azalan Rus petrolünü Kazakistan’ın Tengiz, Kaşagan ve Karaçaganak sahalarından gelen CPC Blend ile telafi ederken, Reuters'e göre iki ülke arasındaki ticaret hacminde de düşüş sürüyor. 2026’nın ilk dört ayında Rusya’dan Türkiye’ye ihracat yüzde 22,8 geriledi.
patronlardunyasi.com















