Tüpraş işçileri iş bıraktı

Tüpraş işçileri iş bıraktı

Petrol-İş, Tüpraş ihalesiyle ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için tanınan 30 günlük sürenin dolmasına 3 gün kalmasına rağmen yargı kararını uygulanmadığı gerekçesiyle bugün iş bıraktı.

Tüpraş işçileri iş bıraktı
16px
24px
27.03.2006 10:26
ABONE OLgoogle

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptığı açıklamada, Tüpraş'taki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Koç-Shell Konsorsiyumu'na blok olarak satışına ilişkin İhale Komisyonu kararının ve İhale Şartnamesi'nin yürütmesini durduran Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının uygulanması için tanınan bir aylık sürenin 30 Mart'ta dolacağını hatırlattı. Sürenin dolmasına üç gün kalmasına rağmen bir adım atılmadığını belirten Öztaşkın, Bu nedenle sendika üyesi Tüpraş rafineri işçilerinin, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), siyasi iktidar ve ortada yargı kararı yokmuş gibi davranıp işlemlerin devamı niteliğinde kararlar alan Koç-Shell Konsorsiyumu'nu" bir kez daha uyarmak için bugün tam gün iş bırakma eylemine başladığını bildirdi. Öztaşkın, akaryakıt dolumu ve sevkiyatını durduran rafineri işçilerinin eylemlerinin bir gün süreceğini kaydetti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararının Özelleştirme İdaresi'ne ulaşmasının üzerinden 27 gün geçtiğini hatırlatan Öztaşkın, "Kararın uygulanmaması nedeniyle, üretimden gelen güçlerini kullanan Tüpraş'ın Kocaeli, Aliağa, Kırıkkale ve Batman rafinerileri ile Körfez Petrokimya ve Rafineri Müdürlüğü'nde çalışan üyelerimiz, bir günlük iş bırakarak yetkilileri, yargı kararının uygulanması için uyardılar" dedi.

Yargı kararlarını uygulamama, yargıya meydan okuma şeklindeki bütün bu tutumların, davranışların ağır birer anayasa suçu olduğu vurgulayan Öztaşkın açıklamasında, "Şu iyi bilinmelidir ki Sendikamız Petrol-İş yargı kararlarının uygulanması için her türlü mücadeleyi vermekte kararlıdır" uyarısında bulundu.

İdari davalarda yargının en üst organının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu olduğuna işaret eden Öztaşkın, "Tüpraş'taki ihale ve devir işlemleri de hukuka aykırı işlemler durumuna düşmüştür. Hukuka aykırı işlemlerin yürütülmesine devam, hukuka aykırı bir davranışın sürdürülmesi" anlamına geldiğini belirtti.
Öztaşkın, yargı kararlarının uygulanmaması yönündeki eğilimlerin, Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığının ve uluslararası güvenirliğinin de sorgulanmasını gündeme getireceğini vurguladı. Tüpraş'ta yargı kararını uygulatmanın, yalnızca Tüpraş işçilerinin değil, toplumun bir sorunu haline geldiğini savunan Öztaşkın, "Yargı kararlarının uygulanması için demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan herkesi, her kesimi mücadeleye" çağırdı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde